Alergia nazala. Rinita alergica periodica. Rinita alergica neperiodica

alergia-nazalaAlergia este o reactie anormala a organismului la anumite substante numite alergene, cu care organismul a mai venit in contact.

Alergia apare in urma sensibilizarii organismului fata de diferite antigene din mediul inconjurator, care, in mod obisnuit, nu sunt nocive pentru organism. Alergenele (antigenele) declanseaza formarea de anticorpi specifici si reactioneaza cu acestia.

Mecanismul reactiei alergice cu sediul la nivelul mucoasei nazale este urmatorul: introducerea in organism a unei substante straine (alergen sau antigen) determina formarea de substante antagoniste specifice (anticorpi). Reintroducerea aceluaiasi antigen sau alergen in organism, in prezenta anticorpilor specifici, poate da nastere la fenomene patologice.

Manifestarile alergiei nazale nu se limiteaza numai la mucoasa nazala, ci depaseste de obicei zona nasului spre sinusuri si spre caile respiratorii inferioare.

Etiologie Mucoasa respiratorie este expusa in primul rand la actiunea alergenelor din mediul ambiant (polen, spori, graminee, substante chimice, praful de casa, mucegaiul, parul de pisica sau de caine etc.) care patrund in organism prin inhalare.

Mucoasa respiratorie poate reactiona de asemenea la alergeni introdusi in organism pe cale alimentara (lapte, albus de ou, peste, carne, alimente care contin substante chimice conservante, ciocolata, legume, fructe, fragi, capsuni, banane etc.).

Rinita alergica imbraca doua forme: rinita alergica periodica si rinita alergica neperiodica.

Rinita alergica periodica

Rinita alergica periodica este denumita si „febra de fân”, rinita polinica sau rinita sezoniera si se manifesta prin crize care survin regulat in fiecare primavara si inceput de vara (mai si iunie), cand infloresc plantele la al caror polen s-a produs sensibilizarea. Dispare spontan, imediat ce perioada polinica este depasita. Instalarea rinitei polinice se face pana la varsta de 30 de ani. La copil, mai mult de jumatate din cazuri apar sub varsta de 5 ani.

Simptome. In plina sanatate apar brusc crize violente cu: mancarimi la nas si la ochi, stranuturi repetate, produse in salve, secretii nazale foarte limpezi si foarte abundente, obstructie nazala, lacrimare intensa. Tegumentele fetei si a nasului se congestioneaza. Bolnavii mai prezinta cefalee frontooccipitala, fotofobie, vajaituri in urechi, oboseala generala si dureri toracoabdominale determinate de eforturile de stranut. La simptomatologia nazala se asociaza o conjuctivita polinica cu lacrimare intensa (98% din cazuri), o traheida spasmodica (in 60% din cazuri) si, dupa mai multi ani de evolutie, se asociaza si astmul bronsic polinic (in 20% din cazuri).

Simptomatologia se repeta anual cu regularitate in acelasi sezon, fiind determinata de un anumit tip de polen. Crizele dureaza 1-2 ore si se repeta zilnic, cu regularitate. Nu apar niciodata in timpul noptii. Intre crize exista o stare perfecta de sanatate. Criza poate fi evitata daca in perioada respectiva bolnavul este transferat intr-un mediu lipsit de agentul provocator. Rinita alergica infantila se intalneste mai ales dupa varsta de 7 ani si in special la fete. Simptomatologia rinitei alergice a copilului, este in linii mari asemanatoare cu a adultului.

Rinita alergica neperiodica

Spre deosebire de rinita polinica, rinita alergica neperiodica se manifesta permanent, indiferent de sezon. Rinita alergica neperiodica ar reprezenta o tendinta la cronicizare a rinitei alergice periodice.
Factorul alergizant este foarte variat: praful locuintelor, praful din mediul profesional, pene, lana, fan, produse alimentare (oua, lapte, peste, capsuni), substante medicamentoase (salicilati, penicilina) etc. De multe ori factorii fizici ca lumina, caldura, frigul pot avea un rol in declansarea crizei.

Simptome. Rinita alergica neperiodica se manifesta in general tot sub forma de criza, care poate sa apara fara regularitate, la intervale foarte variate si in orice anotimp, iar intre crize o parte din simptome se mentin atenuate. In timpul crizelor exista rinoree, criza de stranut si obstructie nazala (nas infundat), dar manifestarile oculare si tegumentare lipsesc in general. Sunt insa foarte accentuate manifestarile atmatiforme, iar participarea sinuzala este aproape o regula.

Simptomele descrise au tendinta sa se prelungeasca si, dupa un timp mai indelungat, chiar se permanentizeaza: guturaiul devine cronic, persista hidroreea nazala – mai moderata – iar obstructia respiratorie nazala din timpul crizelor se transforma, intre crize, intr-o importanta insuficienta respiratorie.

Tratamentul rinitelor alergice

Tratamentul rinitelor alergice , periodice si neperiodice, este local si general.

Tratamentul local al rinitelor alergice realizeaza doar o usurare a simptomatologiei din timpul crizelor, fara a realiza insa si vindecarea. El poate determina permeabilizarea foselor nazale si reducerea abundentei secretiilor prin instilarea sau pulverizarea unor substante vasoconstrictoare (fedrocaina, bixtonim).

Inainte cu 3-4 saptamani de debutul sezonului polinic, se recomanda tratament cu ketotifen (zaditen) – pe cale bucala – si pulverizatii nazale – de 5-6 ori pe zi – cu cromoglicat de sodiu.

Starea alergica va fi combatuta prin medicatie antihistaminica (tavegyl, claritine etc), corticoterapie (prednison) si prin desensibilizarea specifica sau nespecifica.

Trebuie sa indepartama cauzele care duc la aparitia rinitelor alergice.

Rinita alergica neperiodica beneficiaza in plus, ca tratament de consolidare dupa linistirea crizelor, de administrarea unor inhibitori de histamina (histaminoglobulina, histaglobulin, globulina antialergica).

Sursa:  „Teologie și medicina pentru familie” de Dr. Goerge Stan

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *