Glanda tiroidă

 

Glanda-tiroidăGlanda tiroidă, cea mai mare dintre glandele endocrine, având la omul adult o greutate de 20-30 g. Este situată în partea anterioară a gâtului și es­te formată din doi lobi – drept și stâng – uniți între ei printr-o punte trans­versală de țesut glandular care poartă denumirea de istm (istmul glandei tiroide). Lobii sunt așezați de o parte și de alta a laringelui și părții supe­rioare a traheii. Datorită așezărilor lobilor și istmului, glanda are o formă caracteristică, fiind comparată cu litera H.

Pentru a funcționa normal, tiroida are nevoie de iod, component indispen­sabil al hormonilor tiroidieni. Iodul se găsește în sol, apă și alimente de origi­ne vegetală sau animală. Tiroida conține 1/5 din iodul total din organism.

Hormonii secretați de glanda tiroidă sunt tiroxina și triiodotironina. Triiodotironina deși are proprietăți calitative identice cu tiroxina, are o activi­tate de cel puțin trei ori mai mare decât a tiroxinei.

Sinteza hormonilor tiroidieni se află sub controlul hipofizei, prin inter­mediul hormonului tireotrop (hormon tireostimulant).

Hormonii tiroidieni au rol în dezvoltarea staturală normală a organismu­lui, în metabolismul proteic, glucidic, lipidic și electrolitic, în activitatea sistemului nervos, în desfășurarea normală a activității gonadelor etc.

Tulburările funcției glandei tiroide pot fi datorite unei hiposecreții glan­dulare – hipotiroidism sau unei hipersecreții – hipertiroidism.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *