Diskineziile biliare. Hipertonia și hipotonia veziculei biliare
Prin diskinezie biliară se înţelege o tulburare funcţională de contractilitate şi de tonus a veziculei biliare, ca şi a celorlalte căi biliare extrahepatice, care are ca urmare o tulburare de evacuare a bilei în raport cu necesităţile digestiei.
În mod normal, bila este eliminată în duoden intermitent, în raport cu necesităţile digestiei.
Între prânzuri, bila se acumulează în vezicula biliară.
Ea nu se poate elimina în duoden deoarece sfincterul Oddi este închis.
În perioada digestivă, sfincterul Oddi se relaxează, vezicula biliară se contractă şi bila se evacuează în duoden în tot timpul procesului de digestie.
Pentru buna desfăşurare a procesului de digestie este necesară deci corelaţia funcţională dintre contracţia veziculei biliare şi relaxarea sfincterului Oddi.
Diskineziile biliare: cauze
Cauzele care pot determina apariţia diskineziilor biliare sunt numeroase: disfuncţii endocrine ovariene (la majoritatea femeilor diskineziile biliare apar în perioada premestruală, în sarcină, la menopauză), suferinţe gastrointestinale (ulcer duodenal, apendicită cronică, afecţiuni ale colonului etc.), o serie de factori alimentari, unele boli inflamatorii genito-urinare, tulburări nevrotice etc.
Diskineziile biliare pot fi hipertone şi hipotone.
Diskineziile biliare: Hipertonia veziculei biliare
Hipertonia veziculei biliare constă în contracţii puternice ale musculaturii veziculei biliare, cu evacuare rapidă a bilei.
Simptome: colici biliare de scurtă durată sau jenă dureroasă în hipocondrul drept, urmate eventual de diaree, provocată de descărcarea rapidă a bilei în duoden, cu excitarea peristaltismului intestinal.
Durerile abdominale apar la scurt timp după mese sau în timpul acestora şi se ameliorează după administrarea de antispastice.
Hipertonia veziculei biliare se întâlneşte în majoritatea cazurilor la femei, în special în perioada premenstruală, în cursul sarcinii şi menopauzei.
Tratamentul urmăreşte reducerea contracţiiităţii veziculei biliare.
Se vor administra antispastice (No-spa, scobutil etc.) şi vor fi excluse din dietă alimentele care favorizează contracţia veziculei biliare (grăsimi, sosuri, rântaşuri, ouă, maioneze, ciocolată etc.).
Diskineziile biliare: Hipotonia veziculei biliare (colecistatonia)
Hipotonia veziculei biliare (colecistatonia) se caracterizează printr-o dilatare variabilă a veziculei biliare şi reducerea activităţii contractiilor veziculare, cu evacuarea incompletă şi întârziată.
Simptome: senzaţii de greutate, de apăsare, de jenă dureroasă permanentă în hipocondrul drept, senzaţie care la femei este mereu exagerată în perioada premestruală; greţuri şi vărsături bilioase, care survin în crize.
Hipotonia veziculei biliare se asociază adeseori cu migrena.
Citește mai multe despre sănătate: CLICK AICI.
Tratament. Se recomandă exerciţii fizice, plimbări, pentru evitarea sedentarismului şi întărirea peretelui abdominal.
Dieta va fi cu suficiente proteine, vitamine şi multe lipide, pentru efectul lor colecistokinetic (favorizează contracţia veziculei biliare şi, în consecinţă, evacuarea bilei pe care o conţine).
Dieta va conţine, după toleranţă: ulei, ouă moi, unt, smântână, lapte, came (mai ales friptă la grătar), brânzeturi, legume moi sub formă de pireuri şi soteuri, fructe bine coapte, sucuri de legume crude şi de fructe.
Mesele trebuie să fie frecvente (4-5 pe zi), la ore fixe.
Pentru efectul său colecistokinetic, se recomandă ulei de floarea soarelui sau de măsline (1-2 linguri) dimineaţa pe nemâncate.
Tubajele duodenale, efectuate la 2 zile, dimineaţa, în serii de 10-15, permit drenajul vezicular şi reeducarea motorie a veziculei biliare.
Tubajul duodenal este cea mai eficace măsură terapeutică pentru drenarea bilei.
Cure hidrominerale la: Slănic Moldova, Olăneşti, Călimăneşti, Sângeorz, Malnaş, Bodoc.
Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).
Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!