Fibromul uterin. Simptome, evoluție, tratament
Fibromul uterin este o tumoră benignă a uterului. Din toată patologia uterului, fibromul uterin este cel mai frecvent. După vârsta de 35 de ani, frecvența fibromului uterin este în jurul cifrei de 20% (o femeie din cinci), iar între 20-30 de ani, se întâlnește într-un procent de 3-4%.
La un important număr de bolnave (12%), fibromul uterin evoluează asimptomatic și prezența tumorii este descoperită întâmplător, cu ocazia unui examen de boli interne sau ginecologic periodic.
Aproximativ 90% din fibroame survin între 35 și 50 de ani. Frecvența fibroamelor uterine este mai mare la femeile care nu au făcut copii.
Fibromul apare și se dezvoltă în perioada activității genitale, îndeosebi în a doua jumătate a acesteia; nu apare înaintea pubertății și încetează să crească după menopauză.
Degenerescenta malignă a fibromului este foarte rară (sub 0,5%).
Mărimea fibromului este variabilă, de la o gămălie de ac, până la o portocală mare, dar pot exista și tumori voluminoase, care ajung până la ombilic și tumori gigante, care depășesc acest nivel.
În aproximativ 12% din cazuri se constată o tumoră unică, dar cel mai adesea tumorile sunt numeroase (polifibromatoză).
Fibromul uterin. Simptome
Simptomatologia fibromului uterin este dominată, în primul rând, de prezența hemoragiei. Durerea este rar întâlnită. Hemoragiile sunt de obicei menoragii, adică menstruații abundente și prelungite, care durează mai mult de 7 zile. Durata hemoragiei și cantitatea sângelui eliminat crește treptat. Mai târziu hemoragia își pierde periodicitatea, apărând o metroragie cu caracter neregulat. Vorbim de metroragie, când hemoragia genitală se produce în intervalul dintre două menstruații.
Hemoragiile duc la stări de anemie gravă, apar amețeli, dureri de cap, iar tegumentele sunt palide. Hemoragiile continue, cu exacerbări la menstruație, se întâlnesc mai ales în perioada premenopauzei. Hemoragiile uterine nu sunt în raport cu mărimea fibromului. Sunt fibroame mari cu menstre normale și fibroame mici, cu menoragii abundente. Menstrele sunt fie abundente (hipermenoree), fără cheaguri, fie prelungite, fie apropiate una de alta (polimenoree).
Durerea este inconstantă. În general, fibromul uterin nu este o boală dureroasă. Bolnavele se plâng de o senzație de greutate sau de apăsare în pelvis, accentuate premenstrual. Când fibromul este dureros spontan, se presupune o complicație (infecție, compresiune).
Fibromul uterin. Evoluție
Cele mai multe fibroame uterine evoluează lent, fiind multă vreme bine suportate. După menopauză încetează să mai crească, unele fibroame suferind chiar un proces minim de involuție. Între 40 și 50 de ani tulburările hemoragice sunt mai accentuate, explicând frecvența cea mai mare a operațiilor în această etapă a vieții.
Prognosticul fibromului uterin este diferit de la caz Ia caz. Tumora în sine este benignă și inofensivă, însă uneori poate periclita viața bolnavei prin anemie gravă, complicații cardiace etc.
Fibromul uterin. Tratament
Tratamentul fibromului este numai chirurgical. Nici un tratament medicamentos, hormonal sau fizic (balnear, roentgenterapie) nu reușește să facă să dispară tumoarea fibromatoasă.
Tratamentul prin roentgenterapie este rezervat cazurilor la care există o contraindicație a intervenției chirurgicale (cardiopatii decompensate, diabet și obezitate).
Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!