Nanismul hipofizar. Cauze, simptome, tratament

Nanismul hipofizar

Sursa: endocrinopedia.info

Nanismul hipofizar se caracterizează printr-o insuficientă dezvoltare somatică, dar cu păstrarea proporțiilor corespunzătoare vârstei bolna­vului, realizându-se un nanism de tip armonic.

Boala se datorește unei secreții deficitare — în perioada de creștere — a hormonului somatotrop (hormonul de creștere), secretat de hipofiza ante­rioară (adenohipofiză).

Nanismul hipofizar. Cauze

Secreția deficitară a hormonului somatotrop se poate datora unei tumori hipofizare sau unor factori infecțioși, toxici, traumatici, capa­bili să vatăme adenohipofiza.

Nanismul hipofizar. Simptome

Oprirea în creștere poate apărea la orice vârstă în perioada de dezvoltare. Cele mai multe cazuri sunt observate începând din a doua copilărie (care se întinde de la 3 ani până la 7 ani), până la pubertate (12-14 ani la fetițe și 14-16 ani la băieți).

În afară de nanismul hipofizar – datorat unui deficit de hormon de creș­tere – există și nanismul congenital, genetic, caracterizat prin apariția tul­burărilor de dezvoltare chiar de la naștere. Piticii congenitali se dezvoltă lent, păstrând în permanență o întârziere față de dimensiunile normale ale vârstei și sexului. Organele sexuale sunt normale, femeile au menstre nor­male, iar bărbații au o spermatogeneză activă.

Piticul hipofizar are oasele scurte și subțiri, capul este mic, dinții mi­ci și încălecați din cauza insuficientei dezvoltări a patului alveolar, pielea feței este palidă, cu numeroși pistrui dispuși în zonele suborbitare și de o parte și de alta a nasului. Pielea feței prezintă numeroase cute fine, dând aspectul de îmbătrânire precoce, iar pilozitatea de pe față este absentă sau redusă la un puf, la vârsta la care în mod normal trebuia să existe. Dezvol­tarea sexuală este tulburată, caracterele sexuale primare și secundare fiind nedezvoltate și necorespunzătoare vârstei la majoritatea nanicilor (pitici­lor hipofizari). Testiculele sunt atrofice, penisul este necorespunzător vâr­stei ca dimensiuni, iar la fete glandele mamare rămân infantile, vulva nu se dezvoltă și menstra nu apare.

În nanismul congenital nu există insufici­ență sexuală.

Inteligența este normală. Bolnavi au comportament pueril, sunt timizi și retrași și fac complexe de inferioritate, însoțite uneori de stări depresive, în special în perioada vârstei pubertății.

Nanismul hipofizar. Evoluție

În general boala are o evoluție cronică. Existența unei tumori grăbește sfârșitul acestor bolnavi.

Nanismul hipofizar. Tratament

Pentru stimularea creșterii se administrează hormon somatotrop în injecții intramusculare, cu ajutorul căruia se poate ajunge Ia o înălțime apropiată de normal. Tratamentul infantilismului sexual se începe numai după corectarea, pe cât posibil, a deficitului statural. La băieți se ad­ministrează testosteron și la fete estrogeni și progesteronă.

Dacă nanismul hipofizar este provocat de o tumoră, se va aplica trata­mentul chirurgical sau radioterapie.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *