Menstruația. Ce trebuie să știi despre menstruație!

menstruatiaSe înțelege prin menstruație, scurgerea fiziologică de sânge pe cale vaginală, provenind din cavitatea uterină, care apare la pubertate și conti­nuă, ciclic, lunar, până la menopauză, exceptând sarcina și alăptarea.

Uterul este un organ musculos, cavitar, nepereche, situat median în ca­vitatea pelviană, între vezica urinară și rect. Are formă de trunchi de con, turtit dinainte înapoi, cu vârful în vagin și este alcătuit din corp, istm și col uterin. Pe circumferința colului uterin se inseră vaginul, care urcă mai sus pe fața posterioară a colului. Datorită acestei inserții, colul uterin prezintă o porțiune supravaginală și alta vaginală, care proemină în cavitatea va­ginului. Datorită bogatei sale inervații, colul uterin participă la elaborarea „plăcerii” actului sexual.

Uterul are o lungime de 6-8 cm și cântărește în afara sarcinii 45-50 g, iar la sfârșitul sarcinii, gol, cântărește 1.000-1.200 g. La femeile bătrâne uterul este atrofiat, în special la nivelul corpului.

Peretele corpului uterin se compune din trei straturi: stratul de la supra­față al peretelui uterin îl formează peritoneul. Urmează apoi cel mai gros strat al peretelui – tunica musculară sau miometrul (gros de 2 cm.). Su­prafața interioară a uterului este căptușită de mucoasa uterină, denumită și endometru. Endometrul este alcătuit din două straturi: stratul profund sau bazail și stratul superficial sau funcțional, care suferă modificări structu­rale în timpul ciclului și se elimină la menstruație.

De la pubertate până la menopauză, mucoasa uterină (endometrul), sub influența hormonilor ovarieni, suferă modificări ciclice, care o pregătesc în vederea nidației (fixarea oului în mucoasa uterină). Dacă ovulul nu a fost fecundat, pregătirea endometrului pentru nidație devine inutilă și, la sfâr­șitul ciclului, stratul superficial (funcțional) al endometrului suferă un pro­ces de necroză și este eliminat. Această eliminare se însoțește de o scurge­re sanguinolentă.

Din punct de vedere fiziologic, menstruația reprezintă eliminarea stra­tului superficial al endometrului, iar din punct de vedere biologic, men­struația reprezintă ratarea unei fecundații.                                                                       ,

În ciclul următor, stratul bazal al endometrului – care nu se elimină în tim­pul menstruației – regenerează (reface) stratul superficial în vederea nidației.

Durata menstruației este în medie de 3-4 zile, iar cantitatea sângelui scurs prin menstruație, pe tot ciclul, este în medie de 50-80 g. Sângele menstrual are un miros fad, caracteristic și nu coagulează.

Timpul scurs între două menstruații – socotind din prima zi a unei men­struații până la prima zi a viitoarei menstruații – poartă numele de ciclu menstrual. Durata unui ciclu menstrual este de 28 de zile; două zile în plus sau în minus nu constituie abateri patologice. Același lucru se poate spu­ne și despre durata menstruației: o zi în plus sau în minus se încadrează în normal.

Spre ziua a 14-a a ciclului menstrual, foliculul matur se sparge elibe­rând ovulul, care, dacă este fecundat, menstruația nu mai apare în timpul sarcinii și alăptării.

Tulburări de flux menstrual prin insuficiență sau prin exces:

  • Oligomenoreea constituie o anomalie a ciclului menstrual în care he­moragia menstruală survine rar și de obicei la intervale neregulate. Inter­valele intermenstruale sunt lungi, variind între 30 și 45 de zile sau chiar mai mult.
  • Hipomenoreea constituie o anomalie menstruală, în care cantitatea de sânge pierdută e redusă și menstruația durează mai puțin de trei zile. Dura­ta ciclului și fertilitatea rămân normale.
  • Amenoreea, adică lipsa totală a menstruației, poate fi fiziologică (în sarcină, în timpul alăptării și în menopauză) și patologică (după chiuretaj, după avort, prin tulburări hormonale etc.).
  • Menoragia este o menstruație abundentă și prelungită, care durează mai mult de 7 zile. Vorbim de menoragie când hemoragia genitală se pro­duce în momentul menstruației și de metroragie, când hemoragia genitală se produce în intervalul dintre două menstruații.
  • Hipermenoreea este o anomalie, în care hemoragia menstruală es­te mai abundentă, de durată mai lungă, care adesea prezintă sângerări cu cheaguri sau fragmente de endometru. Ritmul menstruației se menține de obicei în limita de 28-30 de zile.
  • Polimenoreea se caracterizează prin menstruații abundente și frec­vente, iar intervalele intermenstruale sunt scurte (15-20 de zile).

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-2.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *