Despre hemoroizi. Recomandări cu adevărat folositoare
Hemoroizii sunt vene umflate în jurul anusului și în rect (porțiunea cea mai de jos a colonului) care pot ieși prin anus. Cuvântul hemoroid vine de la hemo („sânge“ în greacă) și rrhoos („descărcare”).
Hemoroizii sunt foarte asemănători cu venele varicoase.
Ei se lărgesc și își pierd elasticitatea, ceea ce dă naștere unei proeminențe asemănătoare unui sac în canalul anal. Nu sunt tumori sau excrescențe.
Pot fi cauzați și agravați de statul pe scaun sau în picioare multă vreme, de tuse violentă, de ridicarea obiectelor grele (dar și de ridicarea incorectă a unor obiecte relativ ușoare). Se măresc din cauza mișcării intestinelor (în special în constipație, deși crizele de diaree însoțite de spasme involuntare pot agrava situația).
Alți factori care pot cauza sau contribui la formarea hemoroizilor sunt obezitatea, lipsa de mișcare, disfuncțiile hepatice, alergiile alimentare și consumul insuficient de fibre alimentare.
Hemoroizii sunt ceva obișnuit în timpul sarcinii și după naștere. Schimbările hormonale și presiunea exercitată de creșterea fetusului pot fi o cauză.
Aproximativ jumătate dintre americani fac hemoroizi după vârsta de 50 de ani. Incidența crește odată cu vârsta până la 70 de ani, apoi începe să descrească.
Cele mai obișnuite simptome ale hemoroizilor sunt mâncărimile, arsurile, durerea, congestia, umflarea, iritația, scurgerile și sângerarea. Sângele care se scurge este, de obicei, roșu-deschis în timpul mișcării intestinelor, ceea ce poate fi surprinzător sau chiar înspăimântător. Deși semn că ceva nu este în regulă în sistemul digestiv, sângerarea rectală nu este, în mod obligatoriu, semnul unei boli grave.
Există diferite tipuri de hemoroizi, în funcție de localizare, gravitate și durere, disconfort sau agravarea cauzei. Hemoroizii sunt:
- Hemoroizi externi. Se dezvoltă sub piele și se deschid in cavitatea anală. Pot forma un nodul dur și pot cauza umflături dureroase dacă se formează un cheag de sânge. Când un hemoroid extern se umflă, țesutul din jur devine dur, dar sensibil, și zona capătă culoare albastră sau vânătă. Acest tip de hemoroizi afectează, cel mai des, persoanele tinere și pot fi extrem de dureroși.
- Hemoroizi interni. Hemoroizii interni sunt localizați în interiorul rectului. Sunt, de obicei, nedureroși, în special dacă sunt plasați desupra liniei anorectale, pentru că țesutul rectal este lipsit de fibre nervoase. Oricum, hemoroizii interni au tendința să sângereze. Când se întâmplă, sângele are culoarea roșie-deschis.
- Prolaps hemoroidal. În prolapsul hemoroidal, un hemoroid intern se rupe și iese prin anus, adesea însoțit de scurgeri de mucus și sânge gros. Prolapsul hemoroidal poate determina o tromboză — formează cheaguri înăuntru, ceea ce îi împiedică să se retragă. Hemoroizii trombozați pot da dureri îngrozitoare.
Din câte se știe, numai ființele umane fac hemoroizi. Nici o altă creatură nu are această problemă. Poate fi considerat un indicator al obiceiurilor alimentare și nutriționale care joacă, probabil, un rol mai important decât alți factori in această boală.
Hemoroizii pot apărea la orice vârstă, dar sunt mai des întâlniți la persoanele în etate.
Printre tineri, cele mai frecvente cazuri sunt la femeile însărcinate și care au copii.
Tendința de a dezvolta hemoroizi pare a fi ereditară.
Deși pot fi dureroși, hemoroizii nu pun probleme serioase se sănătate.
Hemoroizi. Recomandări
- Mâncați alimente cu fibre, cum ar fi tărâțe de grâu, fructe proaspete și aproape toate zarzavaturile. Sunt recomandate merele, sfecla, alunele de Brazilia, broccoli, legumele din familia verzei, morcovii, fasolea verde, guma de guar, fulgii de ovăz, fasolea lima, perele, mazărea, semințele de psyllium și cerealele integrale.
- Ca să împiedicați sângerarea hemoroizilor, mâncați lucernă, melasă și zarzavaturi cu frunze verde-închis care sunt bogate în vitamina K.
- Beți multe lichide, în special apă (de preferat, distilată prin abur). Apa este cea mai bună, înmoaie cel mai bine scaunul. Ajută și la prevenirea constipației.
- Evitați grăsimile, produsele animale, cafeaua, alcoolul și condimentele. Carnea roșie și alimentele bogate în proteine sunt deosebit de grele pentru tractul digestiv inferior.
- Luați 1 sau 2 linguri de ulei de in zilnic. Uleiul de in ajută la înmuierea scaunului.
- Dacă decideți să folosiți suplimente cu fibre, începeți cu o cantitate moderată și creșteți treptat cantitatea. Dacă luați prea mult de la început, vă vor provoca o balonare dureroasă, gaze și, posibil, diaree.
Notă: Luați întotdeauna suplimente cu fibre separat de alte suplimente sau medicamente.
- Folosiți ca supozitor un cățel de usturoi curățat, de trei ori pe săptămână. Puteți folosi și supozitoare din cartof crud, care ajută la vindecarea hemoroizilor și calmează durerea. Curătati cartoful și tăiați-l în bucăți mici în formă de con.
- Dacă sunteți deranjat de sângerări dese, luați suplimente cu vitamine și minerale ca să preveniți anemia. Un supliment cu fier împreună cu un complex puternic de vitamina B și vitamina C ajută la sănătatea sângelui. Vitamina B complex administrată sublingual este forma de vitamina B cel mai bine absorbită.
- încercați să nu vă forțați când lucrează intestinele. Păstrați intestinele curate și evitați constipația. Nu stați pe toaletă mai mult de zece minute, pentru că provoacă umflarea venelor hemoroidale.
- Curățați des zona afectată cu apă caldă. O baie fierbinte timp de 15 minute zilnic este foarte bună. Nu puneți în apă perle sau bule cu săpun, uleiuri, pentru, că pot irita țesutul sensibil.
- Stați pe perne moi, nu pe suprafețe tari. Folosiți perne obișnuite, nu gonflabile. Vechile perne gonflabile măresc, de fapt, presiunea asupra vaselor de sânge hemoroidale, agravând umflătura și sângerarea.
- învățați tehnici corecte de ridicare. Îndoiți genunchii, nu spatele. Nu vă țineți respirația când ridicați; asta exercită o presiune foarte mare pe vasele cu hemoroizi. Respirați adânc și expirați în momentul când ridicați. Faceți să lucreze coapsele, nu spatele. Evitați cât mai mult să ridicați lucruri grele.
- Faceți regulat mișcare moderată.
- Evitați laxativele puternice. Multe dintre aceste produse induc o presiune care nu e necesară pentru tranzitul intestinal și, adesea, măresc efortul prin crearea unor condiții similare cu diareea. De asemenea, laxativele chimice nu sunt sănătoase precum cele naturale. Produsele laxative pot crea dependență pentru funcționarea normală a intestinelor, asemenea oricărei dependențe. În loc de preparate chimice, folosiți ca laxativ aloe vera sau suc de prune, dacă defecația se face cu efort și constipația este o problemă.
- Evitați să folosiți hârtie de toaletă aspră. Folosiți hârtie umedă sau șervete pentru copii.
- Evitați să stați perioade lungi pe scaun sau în picioare. Dacă statul pe scaun multă vreme nu poate fi evitat, faceți des pauze de întindere și mișcare (este bine și pentru circulație, spate și picioare).
- Nu folosiți produse care conțin ibuprofen sau aspirină pentru dureri de hemoroizi – pot crește intensitatea sângerării.
- Dacă tratamentul ambulatoriu nu dă rezultat, consultați medicul, în special dacă problema revine și sângerarea persistă mai mult de trei zile. Deși cantitatea de sânge pierdută poate fi nesemnificativă, chiar o pierdere lentă de sânge va conduce ulterior la anemie și problemele asociate acesteia. În plus, sângerarea rectală persistentă poate conduce la infecții și chiar poate compromite sistemul imunitar. Dacă sângele este roșu-închis, poate fi semnul unei probleme serioase ca un abces, o fisura anala, o fistulă sau cancer. Fisurile anale sunt obișnuite la persoanele cu boala Crohn.
Sursa: ,,Nutriție și biotratamente„, de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!