Ce trebuie să știi despre boala Crohn?
Boala Crohn este o boală inflamatorie a intestinelor, de origine necunoscută. Numită și ileită sau enterită, afectează, de obicei, porțiunea inferioară a intestinului subțire, dar poate apărea și în altă parte a tractului digestiv, de la gură până la anus. Boala Crohn produce o inflamație care se extinde adânc până în învelișul peretelui intestinal, dând frecvent dureri abdominale cu crampe, diaree, sângerări rectale, pierderea poftei de mâncare și pierdere in greutate.
O complicație obișnuită a acestei boli este blocarea intestinului provocată de cicatrizarea țesutului și îngustarea tractului. Boala poate provoca răni sau ulcere, care afectează țesuturile adiacente. Aceste tunele se numesc fistule și, când nu pot fi tratate cu medicamente, este necesară intervenția chirurgicală. Persoanele cu boala Crohn suferă și de deficiențe nutriționale.
Sunt afectați atât bărbați cât și femei și boala poate avea caracter familial. Conform Crohn’s and Colitis Foundation of America, persoana care are o rudă cu această boală este expusă unui risc de zece ori mai mare să dezvolte boala Crohn, în comparație cu restul populației. Boala afectează toate grupele de vârstă, dar apare, de obicei, fie între 15 și 30 de ani, fie între 60 și 80 de ani. Copiii cu boala Crohn pot avea probleme de dezvoltare și creștere din cauza deficiențelor nutriționale.
Boala Crohn este greu de diagnosticat pentru că simptomele ei sunt similare cu cele ale bolilor intestinale, în special ale colitei ulcerative — altă inflamație a intestinelor care afectează numai colonul. Simptomele bolii Crohn pot apărea cu intermitență, la câteva luni până la câțiva ani, la unele persoane. în cazuri rare, simptomele pot apărea o dată, de două ori și să nu mai revină. Dacă boala durează câțiva ani, funcționarea intestinului se degradează treptat. Netratată, poate deveni deosebit de gravă, chiar mortală, iar riscul de cancer crește de douăzeci de ori.
Medicii cred că boala Crohn are bază genetică, dar nu se manifestă dacă nu e declanșată de prezența bacteriilor sau a virusurilor care determină o activitate anormală a sistemului imunitar. Apariția bolii Crohn poate fi dramatică — simptome alarmante ca febră mare bruscă, pierdere în greutate, circa 2 kg în câteva zile, sângerări rectale semnificative, dureri abdominale severe, care persistă mai mult de o oră și vomă persistentă, însoțită de încetarea mișcărilor intestinale.
Pentru confirmarea bolii Crohn poate fi nevoie de o serie de teste. Pot fi făcute teste de sânge pentru determinarea anemiei și/sau a numărului mare de globule albe. Medicul poate face o serie de radiografii intestinale ca să vadă intestinul subțire sau o colonoscopie în care medicul investighează interiorul intestinului gros, folosind un tub lung, flexibil, cu lumină, atașat la un computer și la un monitor. Dacă testele arată prezența bolii Crohn, medicul poate face radiografii atât pentru tractul intestinal superior, cât și pentru cel inferior, ca să vadă cât de extinsă e boala.
Chiar dacă boala Crohn nu se vindecă, scopul tratamentului este să se controleze inflamația, să se ușureze simptomele și să se corecteze deficientele nutriționale — toate pot produce remisia bolii Crohn.
Boala Crohn. Recomandări
– Mâncați alimente proaspete nonacide sau legume preparate: broccoli, gulie, kale, morcovi, spanac, țelină, usturoi, varză și varză de Bruxelles. Fierbeți pe aburi, frigeți, fierbeți sau preparați alimentele la cuptor.
– Beți multe lichide, apă distilată, ceaiuri și sucuri proaspete. Sucul proaspăt de varză este foarte bun.
– Adăugați în dietă papaya. Semințele ajută digestia.
– În timpul crizei acute, mâncați alimente organice pentru copii, legume fierte pe aburi și orez negru bine făcut, mei și preparate din ovăz.
– Încercați să eliminați din dietă alimentele lactate (inclusiv, brânza), peștele, cârnații iuți, varza murată și produsele fermentate, și vedeți dacă se reduc simptomele. Aceste alimente sunt bogate în histamine. Multe persoane cu boala Crohn nu tolerează histaminele. Laptele și alte produse lactate conțin caragenan, un compus extras din alga roșie. Caragenanul, folosit pe larg în industria alimentară pentru calitatea sa de a stabiliza proteina din lapte, induce colite ulcerative animalelor de laborator.
– Evitați alcoolul, alimentele condimentate, alimentele cu aditivi artificiali sau conservanți, alimentele prăjite sau cu grăsime, alunele, băuturile carbogazoase, cafeina, carnea, faina albă, floricelele, margarina, ouăle, piperul, porumbul, produsele animale, cu excepția peștelui alb de apă dulce, produsele lactate ca laptele și brânza, tutunul. Aceste alimente irită tractul digestiv. Alimentele care formează mucus, cum sunt alimentele procesate și rafinate și produsele lactate, trebuie evitate. Limitați cantitatea de orz, secară și grâu.
– Evitați carbobidratii rafinați. Nu consumați cereale la cutie sau orice conține zahăr. Dieta bogată în carbohidrați rafinați este asociată cu boala Crohn. Aceste alimente trebuie eliminate din dietă.
– Verificați zilnic dacă nu aveți sânge în scaun.
– Pe cât posibil, evitați stresul. Gândurile, sistemul nervos și funcțiile corpului sunt strâns legate. Gândurile și starea de spirit influențează corpul. În timpul crizei, odihna este importantă.
– Asigurați-vă că intestinele funcționează zilnic, dar nu luați laxative puternice. Clismele ușoare cu adaos de picături de extract de plante fără alcool și o linguriță de pudră de acidophilus vegetal în 500 ml de apă călduță sunt bune. Acumulările de deșeuri toxice din organism sunt adesea terenul propice al infecțiilor parazitare. Prin peretele colonului, toxinele pot fi absorbite în sânge. Coaja de psyllium va fi folosită în fiecare zi pentru aportul de fibre din dietă; ele ajută la eliminarea toxinelor înainte să fie absorbite de organism. Nota: Luați întotdeauna suplimentele de fibre separat de alte suplimente și medicamente.
– Nu folosiți supozitoare rectale care conțin grăsimi preparate din substanțe chimice hidrogenate.
– Dacă sunteți constipat, faceți o clismă depurativă. .
– Folosiți comprese calde ca să ușurați durerea abdominală.
Sursa: ,,Nutriție și biotratamente″ de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-3.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!