Cancerul colonului (simptome, tratament). Cancerul rectului
Localizarea cancerului pe sigmoid și pe rect reprezintă 75% din totalul localizărilor cancerului pe intestinul gros.
Frecvența cancerului colonului crește cu vârsta, afectând cu predilecție persoanele de peste 40 de ani, incidența maximă înregistrându-se între 60-75 de ani.
Cancerul de colon este mai frecvent la bărbați.
În țara noastră se înregistrează 16,8 cazuri la 100.000 locuitori.
Cancerul colonului și al sigmoidului evoluează multă vreme fără simptome (în medie 9-12 luni), după care apar simptome necaracteristice: jenă abdominală, constipație sau diaree, alteori constipație alternând cu diaree. Tardiv se întâlnesc simptome și semne generale: debilitate, grețuri, vărsături, pierdere în greutate, oboseală, anemie prin pierderi repetate de sânge.
Tratamentul este chirurgical, șansa de supraviețuire după 5 ani fiind de 30%.
Cancerul rectului
Cancerul rectului este cea mai frecventă localizare a cancerului de colon (reprezintă 58% din cancerele localizate pe colon).
Simptome. La început cancerul evoluează luni de zile fără simptome, pentru ca după aceea să apară constipație cu senzația de evacuare incompletă, senzația de presiune anală, scaune mucopurulente și sangvinolente, asociate cu dureri care iradiază la nivelul sacrului, vezicii sau spre rădăcina coapselor, modificarea calibrului scaunului (în formă de „creion”). Starea generală este bună la început, dar se alterează repede.
Prognosticul depinde de precocitatea diagnosticului și a aplicării tratamentului.
Tratamentul este chirurgical.
Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!