Acromegalia. Cauze, simptome, evoluție, tratament
Acromegalia este o boală caracterizată prin creșterea neproporțională a întregului corp, mai accentuată la extremități și cap.
Ca și gigantismul, acromegalia se datorează unei hipersecreții de hormon somatotrop. În gigantism însă, această hipersecreție de hormon de creștere are Ioc înainte de pubertate, când cartilagiile de creștere nu sunt încă osificate, determinând creșterea exagerată în lungime a oaselor în vreme ce în acromegalie, hipersecreția hormonului de creștere se produce la adult, când cartilagiile de creștere sunt osificate, determinând o îngroșare a oaselor.
Acromegalia. Cauze
Acromegalia este cauzată de o tumoră hipofizară (adenom) hipersecretantă de hormon somatotrop.
Acromegalia. Simptome
De obicei începutul bolii este insidios, cu dureri articulare, dureri osoase, cefalee. Tot în această fază de început pot să apară și alte simptome: oboseală, somnolență, amenoree (absența fluxului menstrual), impotență, îngroșarea vocii la femei etc.
După această fază, apar semnele caracteristice: fața acromegalului se alungește, pomeții obrajilor și arcadele sprâncenelor devin proeminente, bărbia se dezvoltă înainte, nasul se îngroașă, nările se lărgesc mult, buzele se îngroașă, urechile se lărgesc, limba se hipertrofiază și devine mai lungă și mai lată, dinții se îndepărtează între ei din cauza creșterii marginii alveolare a maxilarelor, calota craniană se îngroașă, circumferința craniană se mărește, obligând bolnavul să-și schimbe pălăria. Modificările feței sunt așa de accentuate, încât schimbă mult înfățișarea bolnavului.
Mâinile se lățesc și se îngroașă, degetele devin cilindrice, ca niște cârnăciori, iar degetul mare în special pare enorm. Un proces asemănător se găsește și la picior, obligând bolnavul să-și schimbe numărul la pantofi și mănuși. Lungimea și mai ales lățimea toracelui se accentuează, sternul și clavicula devin proeminente, iar gâtul este scurt și gros, dând aparența unui cap enorm, așezat direct pe torace. Pielea este îngroșată și umedă, iar părul capului devine gros și aspru.
Acromegalii acuză dispnee de efort și au frecvent bradicardie și hipertensiune arterială.
Acromegalia. Evoluție
Se diferențiază o acromegalie acută și una cronică. În forma acută, moartea se produce în 3-4 ani de la începutul bolii, iar în forma cronică, evoluția depinde de momentul și calitatea tratamentului aplicat.
Acromegalia. Tratament
Tratamentul urmărește să frâneze hiperfuncția hipofizară sau să elimine țesutul tumoral (adenomul), în care scop se folosesc: roentgenterapia, tratamentul chirurgical, tratamentul hormonal.
Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!