Gigantismul. Cauze, simptome, evoluție, tratament

Gigantismul

Sursa: historia.ro

Gigantismul se caracterizează printr-o dezvoltare exagerată în lungime a corpului, care depășește 200-210 cm., datorită unei secreții în exces de hormon somatotrop (hormon de creștere). Gigantismul apare cel mai frec­vent la pubertate și prepubertate, niciodată la adult.

Gigantismul. Cauze

Gigantismul este cauzat de o tumoră benignă (adenom hipo­fizar) hipersecretantă de hormon somatotrop. Hipersecreția de hormon so­matotrop (hormon de creștere) înainte de închiderea cartilagiilor de crește­re, explică creșterea exagerată în lungime a scheletului.

Gigantismul. Simptome

Corpul este alungit exagerat, depășind cu peste 25% talia normală. Alungirea se produce în toate segmentele scheletului, cu predominanța însă a trunchiului și a membrelor inferioare, care participă mult la realizarea excesului de înălțime. Între lungimea și grosimea corpului exis­tă o disproporție. Se observă și deformări ale scheletului: cifoze, scolioze etc. Masa musculară nu corespunde cu dezvoltarea scheletului. Giganții au o imaturitate psihică, sunt copilăroși, au manifestări de melancolie și o inteligență mediocră.

Sunt frecvente tulburările sexuale, caracterizate prin infantilism și ima­turitate sexuală. Gigantele nu au menstre și sunt sterile.

Gigantismul. Evoluție

Evoluția unui gigantism este cu atât mai îndelungată cu cât începe mai de timpuriu. Durata vieții giganților este scurtă (în medie 21 de ani). Ra­reori depășesc vârsta de 30 de ani, deși s-au descris și cazuri excepționale care au ajuns până la 50-60 de ani.

Giganții au o rezistență scăzută la unele infecții, cum ar fi tuberculo­za. Bolnavii sfârșesc prin tuberculoză pulmonară, comă epileptică sau diabetică.

Gigantismul. Tratament

Practic vorbind, nu există un tratament curativ al gigantis­mului o dată constituit, din care cauză trebuie acordată o mare atenție pro­filaxiei. Este necesar un control sistematic al dezvoltării tinerilor în peri­oada preșcolară, cu o atenție deosebită la prepubertate și pubertate. Lip­sa semnelor de maturație sexuală, scăderea capacității intelectuale, atrag atenția asupra eventualității unui gigantism incipient. Odată gigantismul constituit, se tratează diversele tulburări pe care le poate prezenta bolna­vul. diabet, insuficiență sexuală etc. În gigantismul tumoral, tratamentul constă în: radioterapie pe hipofiză, intervenție operatorie sau combinarea celor două procedee.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *