Policitemia vera (boala Vaquez-Osler). Simptome, tratament

Policitemia vera (boala Vaquez-Osler)Policitemia vera (boala Vaquez-Osler) este o afecțiune de cauza necu­noscută, cu evoluție lentă. Este o boală rară (4-6 cazuri la 1.000.000 de lo­cuitori; aproximativ 100 de cazuri noi pe an în țara noastră).

Policitemia vera (boala Vaquez-Osler). Simptome

Boala începe lent, apariția simptomelor este tardivă în raport cu evoluția afecțiunii. Bolnavii se plâng de cefalee, insomnie, amețeli, vâ­jâituri în urechi, tulburări vizuale (senzație de praf în ochi, puncte lucitoa­re și mobile), oboseală, dispnee, pierdere în greutate. Pielea are culoarea roșie, asemănătoare cu cea a alcoolicilor cronici, mai pronunțată la nivelul buzelor, obrajilor, nasului, urechilor, gâtului. Mucoasa gurii are culoarea zmeurie.

Modificări hematologice. Sângele periferic este foarte închis la culoa­re, crește numărul de globule roșii (7.000.000-12.000.000/mm3), hematocritul variază între 60-92%, cantitatea de hemoglobina 18-24 g/100 ml. numărul leucocitelor variază între 12.000 și 20.000/mm3, numărul trom- bocitelor crește la 450.000-1.000.000/mm3, viteza de sedimentare a hema­tiilor este foarte scăzută (1-2 mm/1 oră), vâscozitatea sângelui este de 5-8 ori mai mare decât valorile normale, iar volumul sanguin total ajunge la 8-10 litri.

Policitemia vera (boala Vaquez-Osler). Tratament

Deoarece nu se cunoaște cauza bolii, tratamentul este simp­tomatic. Scopul tratamentului este ameliorarea simptomelor și evitarea complicațiilor.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *