Consumul de ouă crește colesterolul?

oua-colesterolÎn ultimele câteva decenii, ouăle au fost când în postura de îngeri, când de demoni în lumea dietelor.  A apărut îngrijorarea că ouăle, chiar consumate cu moderație, ar fi responsabile de mărirea nive­lului de colesterol, ceea ce ar crește riscul de boli cardiace.

Acum, ouăle luptă să-și recapete locul pierdut, încercând să obțină acceptarea pe care o merită ca una dintre cele mai hrănitoare și mai economice surse de proteine. În acest proces, mulți oameni sunt confuzi, neștiind dacă trebuie sau nu să le mănânce.

Așa cum s-a dovedit, pentru majoritatea oa­menilor, colesterolul dintr-un singur aliment are un efect neglijabil asupra colesterolului din sânge.

Colesterolul este produs în mod natural de organismul tău. Este nevoie de el pentru constituirea unor părți din celule și hormoni, precum și pentru absorbția anumitor vitamine.

Nivelul de colesterol din sânge este rezultatul mai multor factori: cât de mult colesterol mănânci, cât de mult produce corpul tău și cât de repede îl elimină corpul din organism. Toate acestea joacă un rol, alături de genetică, greutatea corporală și nivelul de activitate fizică.

Alimentele cu colesterol, dacă sunt consumate cu mo­derație, sunt o parte acceptabilă a unei diete sănătoase.

Fiecare ou conține înjur de 185 mg colesterol. Cei mai mulți oameni pot să consume 300 mg zilnic și să-și mențină un nivel normal al colesterolului din sânge. Dacă ești într-o si­tuație de risc ridicat pentru bolile cardiace, scade consumul la 200 mg pe zi.

Dacă ești unul dintre acei oameni rari care sunt foarte sensibili la colesterolul din dietă, având față de acesta ceea ce se cheamă o hiperreacție, s-ar putea să fie nevoie să controlezi orice colesterol alimentar.

Unele cărți de diete încearcă să te convingă că dețin se­cretul pentru o sănătate bună și sugerează adesea eliminarea unor grupe principale de alimente, printre care și ouăle, dar acestea nu sunt cele mai recomandate.

Un ou are doar 70 de calorii, cu 6 g proteine și doar 1,5 g grăsimi saturate. Ouăle conțin aminoacizi esențiali, vitamine și acid folic. Ele furnizează colină, un nutriment important care ajută la regularizarea activității creierului, a sistemului nervos și a sistemului cardiovascular. De asemenea, ouăle au un conținut ridicat de carotenoide, care sunt bune pentru vedere.

Ouăle sunt, după părerea mea, o componentă sănătoasă a dietei. Dar, ca toate proteinele animale, trebuie consu­mate cu moderație.

Îți faci griji în privința colesterolului? Ține cont de următoarele sugestii:

  • un ou pe zi este o limită bună (șapte pe săptămână): sunt dovezi care sugerează că acest nivel este lipsit de riscuri;
  • ai grijă să incluzi în socoteală ouăle din alimentele preparate, cum ar fi maioneza, tăițeii cu ouă și ma­joritatea deserturilor;
  • dacă ești sensibil la colesterol, nu mânca gălbe­nușul, acolo se află colesterolul; Ț
  • ține minte să limitezi grăsimile trans și grăsimile saturate; acestea sunt transformate în colesterol de organism;
  • dacă ești diabetic, s-ar putea să fii mai sensibil la colesterolul din mâncare; discută cu doctorul tău.

Sursa: „Spune-mi adevărul, doctore″, de Dr. Richard Besser, cu Jeanne Besser, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, creată pentru a te ajuta să iei decizii în cunoștință de cauză în ceea ce privește sănătatea ta. Ți-o poți achiziționa de aici: link-1.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *