Ce trebuie să știi despre sindromul Reye?

Sindromul ReyeSindromul Reye este o boală rară, gravă, care afectează multe organe interne, în special creierul și ficatul. Se manifestă, în principal, la copiii între 4 și 12 ani. Cele mai multe cazuri de sindrom Reye apar la copiii cărora li s-au dat aspirină sau medicamente conținând aspirină pentru o infecție virală cum este gripa sau vărsatul de vânt. Sindromul Reye a fost, de asemenea, asociat cu virusul Epstein-Barr, gripa B și enterovirusuri (virusuri care infectează, în principal, tractul intestinal).

La patru până la șase zile de la debutul bolii virale, copilul face brusc febră și vomită. Alte simptome includ schimbări mentale și de personalitate care se pot manifesta ca amețeli, confuzie, letargie, lapsusuri și/sau agresivitate și iritabilitate, slăbiciune și paralizie a mâinilor și picioarelor, vedere dublă, palpitații, dificultăți de vorbire, deteriorare a integrității pielii și/sau pierdere a auzului. Pot urma convulsiile, coma, afectarea creierului și chiar moartea, ca rezultat al edemului cerebral sau al insuficienței respiratorii. Din fericire, ca urmare a acumulării cunoștințelor despre boală și în special datorită importanței diagnosticării din timp și a tratamentului prompt, rata mortalității a scăzut cu aproape 20-30 de procente în ultimii ani.

Cauza precisă a sindromului Reye nu este cunoscută, dar ca rezultat al cercetărilor efectuate la începutul anilor 1980, se știe că o combinație dintre aspirină și boli virale crește exponențial riscul de dezvoltare a acestei boli periculoase. Aspirina nu mai este deci recomandată ca un tratament de rutină pentru ușurarea durerilor la copii.

Sindromul Reye. Recomandări

– Fiți atent la următoarele semne în tot timpul restabilirii copilului dumneavoastră după o infecție virală – răceli, gripă, o infecție a urechii sau vărsat:

  • Vome prelungite și grele, urmate de amețeli.
  • Agitație, dezorientare și delir.
  • Oboseală, letargie și lapsusuri de memorie.

– Dacă aveți numai o suspiciune că dumneavoastră (sau copilul) ați putea dezvolta boala, cereți ajutor profesional imediat. Sindromul Reye progresează foarte rapid și este foarte periculos.

– Asigurați-vă că nici unul dintre suplimentele pe care le ia copilul dumneavoastră nu conține glutamină, căci poate duce la acumularea de amoniac în sânge. Trebuie să știți că, deși numele lor sună asemănător, glutamina, acidul glutamic (numit uneori și glutamat), glutationul, glutenul și monosodiul glutamat sunt substanțe diferite.

– Dacă sindromul Reye este diagnosticat, urmați recomandările doctorului privind tratamentul și îngrijirea, atât în timpul spitalizării cât și după aceea, acasă.

– Niciodată nu dați aspirină unui copil cu febră sau alte semne de boală virală. Pentru a fi mai siguri, mulți experți recomandă să nu se dea aspirină la copii sub nici un motiv.

Sindromul Reye. Observații

– Nu există vindecare pentru sindromul Reye. Tratamentul se concentrează pe echilibrarea substanțelor chimice în sânge, în timp ce se face monitori­zarea, și pe susținerea plămânilor, ficatului, inimii și creierului. Măsurile care s-ar putea lua depind de stadiul bolii, dar tratamentul întotdeauna presupune spitalizare. Îngrijirea tipică în spital constă din administrarea intravenoasă a fluidelor pentru a restabili electroliții și glucoza în sânge și, uneori, un diuretic pentru a reduce inflamația și a ajuta la eliminarea reziduurilor și excesului de fluid. În unele cazuri, pot fi făcute operații chirurgicale pentru reducerea inflamației și presiunii în creier.

– O cale prin care sindromul Reye poate fi detectat este o puncție lombară (spinală), o procedură care presupune inserarea unui ac în canalul spinal, în mod normal în partea de jos a spatelui, pentru a scoate o probă de fluid cerebrospinal pentru examinare.

– Dacă unei persoane cu sindrom Reye i se administrează intravenos o soluție de glucoză (zahăr) și electroliți (săruri minerale) în 12 până la 24 de ore după ce vomele masive încep, șansa de recuperare este excelentă. Acest tratament nu este periculos.

– Industria britanică de aspirină a scos toate produsele cu aspirină de pe piață acum câțiva ani ca răspuns la descoperirea legăturii cu sindromul Reye.

– Un studiu efectuat în SUA a arătat că 90% dintre copiii care au avut sindromul Reye li s-a administrat aspirină în bolile virale. Studiul arată că există o legătură directă între cantitatea de aspirină luată și gravitatea sindromului Reye. Producătorii de aspirină sunt acum obligați să avertizeze consumatorii de legătura dintre aspirină și această boală potențial fatală.

Sursa: ,,Nutriție și biotratamente de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-3.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *