Sinuzita cronică. Simptome, tratament

Sinuzita-cronicăSinuzita cronică este o inflamaţie cronică a mucoasei sinuzale, care urmează unui proces acut nevindecat timp de două luni.

Sinuzita cronică: simptome

Simptomatologia sinuzitelor cronice este mai săraca, dar persistenta scurgere nazală purulentă, unilaterală, cu miros neplăcut; dureri localizate, în funcţie de sediul sinuzitei şi care sunt moderate sau chiar absente; cefalee persistentă, senzaţia de „cap greu”, obstrucţie nazala, sensibilitate la palpare a regiunii suborbitare (în sinuzita maxilară sau etmoidală), sau supraorbitare (în sinuzita frontală), hiposmie etc.

Ca urmare a înghiţirii puroiului sinuzal, pot să apară complicaţii digestive (gastrite, enterocolite) sau traheobronşite descendente, pneumopatii, datorită puroiului scurs în orofaringe.

Citește mai multe despre sănătate: CLICK AICI.

Sinuzita cronică: tratament

Se recomandă extragerea dinţilor cu granuloame apicale şi înlăturarea unor eventuale polipoze nazale care îngreuiază respiraţia.

Tratamentul medicamentos al sinuzitei cronice acutizate este similar cu al sinuzitei acute, dar tratamentul medicamentos nu reuşeşte decât să calmeze puseurile acute.

Sinuzitele cronice beneficiază numai de tratament chirurgical.

Puncţionarea sinusului maxilar asigură evacuarea puroiului şi permite introducerea în sinus de antibiotice împreună cu hidrocortizon, la care se asociază un tratament general cu antibiotice cu spectru larg.

Dacă după 7-8 puncţii evacuatoare nu se obţine nici o ameliorare, se indică operaţia.

Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).

Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *