Ce trebuie să știi despre sindromul down?
Sindromul Down este o afecțiune cauzată de prezența unui material genetic suplimentar în celulele din care se dezvoltă embrionul. Boala – care este denumită după medicul englez John Langdon Down – apare la aproximativ 1 din 800 până la 1 000 de nașteri și, de obicei, produce întârziere mintală cu anomalii fizice distincte.
Incidența sindromului Down crește odată cu înaintarea în vârstă a părinților, în special dacă mama are 34 de ani sau mai mult. Riscul este mai mare și pentru copiii născuți din părinți care au mai procreat un copil cu sindrom Down.
Sindromul Down este, de obicei, cauzat de un fenomen genetic numit nondisjuncție, în care o eroare în divizarea celulei produce trei copii de cromozom — în acest caz cromozomul 21 — în loc să facă două, cum este normal. În trisomia 21, care reprezintă 95% din cazurile de sindrom Down, cromozomul suplimentar se datorează unei erori în separarea cromozomului în ovul înainte de concepție, deși nondisjuncția poate să se petreacă și în spermă. Un mic procent din cazurile de sindrom Down este asociat cu alte feluri de anomalii cromozomiale, dar toate produc material genetic suplimentar în unele sau în toate celulele.
Un copil născut cu sindrom Down are caracteristici fizice distincte — cap mic, hipotonie musculară, profil facial turtit, ochi orientați oblic, rădăcină a nasului evazată, urechi plasate jos, limbă cu caneluri și o singură linie palmară care brăzdează mijlocul palmei (cunoscută sub denumirea de cuta simiană). Persoanele cu sindrom Down sunt deosebit de vulnerabile la bolile de inimă și mai predispuse decât ceilalți oameni să facă leucemie acută, boli de tiroidă și să aibă probleme respiratorii și digestive. În timp ce femeile cu sindrom Down pot avea menstruație și sunt fertile, bărbații sunt aproape întotdeauna infertili.
Deși gradul de înapoiere mintală variază mult de la un individ cu sindrom Down la altul, media IQ se încadrează între 50 și 60. În general, copiii cu sindrom Down sunt capabili să dobândească deprinderi de viață zilnice și pot fi crescuți acasă. Educația specială și antrenamentul îi ajută pe indivizii cu sindrom Down să ducă o viață fericită, obișnuită și plină de iubire. Persoanele cu sindrom Down pot trăi până la o vârstă medie sau pot ajunge la bătrânețe; oricum, ca adulți, pot fi predispuși să facă boala Alzheimer, pneumonie și alte boli de plămâni.
Este evident că metabolismul persoanelor cu sindrom Down diferă considerabil de cel al persoanelor cu un număr normal de cromozomi. Din aceste diferențe metabolice apar disfuncția imunologică, problemele de creștere sau de metabolism al lipoproteinelor (colesterol) și riscul crescut de a face boala Alzheimer.
Se poate spune că persoanele cu sindrom Down au un genotip diferit și pentru că nevoile lor nutriționale sunt foarte diferite de ale populației în general. Cu o nutriție specială, corectă, este posibil să se îmbunătățească funcțiile metabolice și imunitare, precum și sănătatea în general, chiar dacă o vindecare definitivă este imposibilă.
Sindromul down. Recomandări
– Când hrăniți un copil cu sindrom Down, fiți răbdător și asigurați-vă că îi oferiți o dietă echilibrată. Includeți în dietă alimente proaspete, integrale, care sunt bogate în proteină vegetală, precum și alimente bogate în magneziu, ca zarzavaturile proaspete, smochinele, carnea, peștele și fructele de mare, alunele și semințele, tofu, melasa, merele, kelp, fasolea de soia, budinca de mălai, orezul, caisele și drojdia. Reduceți consumul de alimente bogate în gluten, ca grâul, secara, orzul și ovăzul. Evitați alimentele procesate, zahărul, produsele lactate și alcoolul.
– Fiți cel care controlează și hrănește copilul, pe cât posibil.
– Faceți zilnic exerciții, inclusiv exerciții de respirație. Ajută la oxigenarea creierului.
– Aveți în vedere stimularea din mediu. Puneți muzică, de exemplu, studiile arată că este bună muzica clasică. Dați-i jucării și obiecte nepericuloase, care să-i stârnească dorința de a le cerceta. Vorbiți-i și interacționați cu copilul dumneavoastră. Implicați-l cât de mult posibil în orice faceți (dacă aveți și alt copil, încurajați-l să facă la fel).
– Stabiliți obiective realiste în legătură cu copilul bolnav și nu uitați de nevoile emoționale ale celorlalți copii.
– Folosiți numai forme de suplimente spray sau lichide pentru copiii cu sindrom Down.
Sindromul down. Observații
– Unele studii sugerează că suplimentele vitaminoase/minerale și nutrienții suplimentari pot fi bune pentru persoanele cu sindrom Down. Oricum, orice program nutrițional va fi stabilit de un specialist care trebuie să țină cont de individualitatea persoanei cu sindrom Down.
– Nevoile copilului cu sindrom Down depind de gradul de deficiență mintală și fizică. Planificarea atentă a programului de dezvoltare motorie și mintală este foarte importantă. De vreme ce potențialul de învățare este mai mare în timpul copilăriei, este necesar un program timpuriu de stimulare prin exerciții bazate pe abilitățile copilului, pentru învățarea deprinderilor motorii principale.
– Riscul de a da naștere unui copil cu sindrom Down crește după vârsta de 35 de ani.
Sursa: ,,Nutriție și biotratamente″ de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-3.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!