Semănatul gazonului. Când și cum semănăm gazonul?

semanatul-gazonuluiÎn condițiile de climă din țara noastră, gazonul poate fi semănat începând din luna martie și până spre jumătatea lunii octombrie.

Se recomandă epocile de semănat cele mai favorabile. Pentru aceasta, trebuie să se țină seama de cerințele biologice ale plantelor și unele considerente economice: să nu fie necesar udatul prea frecvent, plantele tinere să nu sufere de arșiță. Cele mai bune epoci de semănat sunt primăvara, de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii mai și toamna, începând cu sfârșitul lunii august și până la începutul lunii octombrie.

În situația în care nu se poate uda, semănatul se face primăvara cât mai devreme sau la începutul toamnei. La semănatul din toamnă se va avea grijă ca gazonul să crească suficient, încât să fie tuns la 5-6 cm înainte de primul îngheț.

Cantitatea de sămânță variază de la o specie la alta, de la un amestec de sămânță la altul, mărimea semințelor, vigoarea plantelor și capacitatea lor de a se întinde pe suprafețe mai mari sau mai mici.

Norma de sămânță pe unitatea de suprafață creează de multe ori discuții în contradictoriu. Părerile sunt împărțite, variind de la 20 până la 40 g / mp2, în funcție de calitatea amestecului.

Semănând o cantitate mică pe unitatea de suprafață, există dezavantajul ca durata de instalare a peluzei să fie mai mare și înainte de răsărirea gazonului apar o serie de buruieni sau alți factori care influențează în mod negativ răsărirea. Buruienile au un ritm mai rapid de dezvoltare și gazonul va fi înăbușit de acestea, apărând goluri.

Dacă se seamănă prea des, speciile din amestec care încolțesc mai repede vor acoperi primele terenul, împiedicând dezvoltarea speciilor cu germinare lentă. Astfel va rezulta un gazon cu o compoziție diferită decât cea aleasă inițial.

Normele de sămânță recomandate la 1 m2 sunt date în general pe ambalaje pentru o sămânță ideală, cu puritatea și germinația 100%.

În ceea ce privește tehnologia de semănat, pe suprafețe mari semănatul se face cu semănătoarea obișnuită, la o adâncime cuprinsă între 0,5 – 2 cm.

Semănatul poate fi făcut și prin împrăștiere, cu ajutorul unor mașini speciale. Pe suprafețe mici, se poate face și manual.

Pentru a asigura o repartizare uniformă a semințelor, semănatul se face în două sensuri: jumătate din sămânță se împrăștie mergând în lungul parcelei și cealaltă jumătate în latul ei.

Înainte de semănatul cu mașina, trebuie să se facă o probă pentru a verifica dacă cantitatea distribuită corespunde cu cea calculată conform normei.

După împrăștiere, semințele se îngroapă cu ajutorul unei grape ușoare cu colți sau cu ajutorul tăvălugului, care asigură presarea semințelor pe sol.

Pe suprafețe mici, se poate lucra cu grebla, având grijă să nu se tragă semințele de pe teren, ajungându-se astfel la o o răsărire neuniformă. Se poate presăra și un strat subțire de mraniță, de 0,5 cm.

Adesea, la semănatul pe un teren mai puțin tasat rămân urme destul de adânci ale roților de la semănătoare, urmelor de la animale sau ale pantofilor de la muncitori. Astfel de urme nu dispar nici prin tăvălugit și sunt foarte dăunătoare. Pentru a evita formarea lor, mai ales pe suprafețele mici de gazon, se recomandă ca semănatul să se facă pe cât posibil manual sau cu ajutorul unor mașini de mici dimensiuni, iar muncitorii să umble pe niște scânduri late.

Semănatul este bine să se facă într-un sol reavăn, bine pregătit, după zvântarea apei de pioase sau irigare. Dacă solul este uscat, semințele se îngroapă sau sunt tăvălugite neuniform, cele de la suprafață fiind luate de vânt.

Pe de altă parte, într-un teren umed semințele nu pot fi îngropate, pământul se lipește de unelte, tăvălug, de picioarele muncitorilor, formând denivelări cu aspect urât.

Se va evita mereu semănatul pe vânt, deoarece nu se mai respectă norma de semănat. Semințele sunt luate de vânt, se va consuma cantitate în plus și, în final, răsăritul va fi neuniform.

Citește și articolele:

Sursa: ,,Gazonul. Vegetație specifică, înființare, întreținere”, de Bogdan ROȘULESCU, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *