Pregătirea terenului pentru semănatul gazonului

Pregătirea-terenului-pentru-semănatul-gazonuluiPregătirea terenului pentru semănatul gazonului reprezintă lucrarea cea mai importantă, care se simte pe toată durata vieţii gazonului.

Pentru insămânţarea superficială la o adâncime uniformă, se impune ca stratul de deasupra al solului să fie bine mărunţit şi aşezat, prezența bolovanilor permițând semințelor să se strecoare printre ei, nemaiintrând în contact cu suficient pamânt.

Spre a permite pătrunderea rădăcinilor, stratul de sol, pe o adâncime de 20-30 cm, trebuie mobilizat.

În condițiile în care solul este de slabă calitate, se impune completarea cu pământ vegetal, sub forma unui strat de 10-20 cm, în funcție de situație.

În situația existenței unui sol foarte slab, plin de pietre, cărămizi sau alte asemenea, în cantități mari, se impune o decopertare de minim 15 cm, urmată de umplerea cu pământ fertil.

Terenul se ară cu plugul la o adâncime de 20-30 cm.

Pentru însămanţarea de primăvară, terenul se ară din toamnă.

Astfel, terenul se va așeza până în primăvară, bulgării se vor desface datorită gerului şi precipitațiilor, iar primăvara vei beneficia de o suprafaţă bine pregătită.

Pregătirea terenului pentru semănatul gazonului primăvara necesită mai multă pricepere. Se pătrunde cu utilajul în momentul în care solul are umiditatea optimă, obținându-se un strat germinativ bine mărunțit.

După arat, suprafaţa se va curăţa de pietre, rădăcini de pir – dacă există – gunoaie, cioburi şi alte asemenea, evitându-se crearea de probleme în viitor.

În cazul în care există date cu privire la scurgerea apei pe terenul respectiv, se impune crearea unor drenuri.

La terenurile plane, pentru a se evita acumularea de apă, este necesară crearea unei înclinații (aproximativ 1 cm la metru liniar), spre direcția în care se dorește scurgerea apei. Dar, ai in vedere că o înclinație prea mare poate duce la eroziunea și spălarea solului în timp.

Nivelarea terenului înaintea procesului de semănare a gazonului reprezintă un proces esențial, existența micilor depresiuni permițând băltirea apei, creând în același timp probleme la tundere.

Nivelarea se face cu o greblă. Pentru suprafețe mari se va folosi un nivelator.

Dacă se dorește instalarea unui sistem de irigații pentru terenul respectiv, acum este momentul potrivit, deoarece instalarea in viitor a sistemului de irigații poate crea probleme.

Pentru combaterea buruienilor, după nivelare, se va aplica un erbicid total. Un erbicid total poți achiziționa de AICI.

Semințe de gazon găsești AICI.

Poate te interesează și articolul ,,Cum alegi cea mai buna masina de tuns iarba?”: CLICK AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *