Tipuri de gazon și formele de bază pentru amenajarea gazonului

Tipuri de gazon:

 1. intretinere-gazonGazonul ornamental decorativ în parcuri și grădini, la care interesează în primul rând aspectul plăcut din timpul anului. Acest tip de peluză are un trafic redus, iar lucrările de îngrijire se aplică în mod regulat.
 2. Gazon pentru terenurile sportive (fotbal, rugby, golf, tenis) format din specii rezistente la călcat, cu o creștere înceată și o îngrijire susținută.
 3. Gazon pentru agrement (sport, jocuri, odihnă, plajă) este supus unor solicitări intense, aproape permanente. Principala lui calitate trebuie să fie rezistența la călcat.
 4. Gazonul utilitar consolidează taluzurile, pantele, malurile apelor, unele terenuri degradate. Speciile folosite trebuie să formeze o țelină deasă, care să protejeze împotriva eroziunii. Acest tip de gazon este supus extrem de puțin traficului, dar este necesar ca lucrările de înființare și întreținere să prezinte costuri reduse.
 5. Gazonul pentru aeroporturi este supus unor solicitări intense și nu beneficiază de o întreținere atentă precum un gazon ornamental sau un teren de sport. Speciile folosite trebuie să persiste cât mai mult timp fără aplicarea multor lucrări de întreținere. Amestecul de sămânță pentru acest tip de gazon variază în funcție de condițiile climatice (umbră, secetă, teren deschis etc).
 6. Pajiști pentru producerea fânului, alcătuite din specii cu o creștere rapidă. Acestea îndeplinesc și funcția unui gazon prin faptul că oferă un aspect relaxant și pot servi ca loc de recreere.
 7. Gazonul mauritan (gazonul cu flori, peluza japoneză) este constituit din specii graminee și floricole sau numai floricole, anuale sau perene, care se instalează prin semințe, bulbi, butași, marcote, prezentate în Tabelul 2.

Formele de bază pentru amenajarea gazonului

 1. Gazon în formă circulară – este modelul cel mai formal de gazon, având un impact vizual puternic. Gazonul circular amenajat pe un nivel este cel mai potrivit pentru spațiile de distracție.
 2. Gazonul rectangular – este perfect pentru zonele de recreere, fiind ușor de observat de la prima privire. Forma se pretează mai bine într-o grădină formală, guvernată de linii drepte, decât într-o grădină naturală. Pentru că este și ușor de întreținut, acest tip de gazon este cel mai întâlnit în grădini.
 3. Forma deschisă – gazonul care are o formă liberă, deschisă, este considerat a fi cel mai relaxant. Liniile curgătoare, line, au efect liniștitor asupra ochiului și minții, potrivindu-se într-o grădină care nu respectă reguli stricte. Acest gazon urmărește de obicei urma pe care o lasă umbra copacilor pe pământ.
 4. Gazonul cu formă liberă – este ideal pentru grădinile cu unghiuri ascunse, pentru oportunitatea de a se crea mai multe zone de interes, separate între ele. În plus, forma va crea și mister, pentru că nu va fi observată de la început toată grădina.

Sursa: ,,Gazonul. Vegetație specifică, înființare, întreținere”, de Bogdan ROȘULESCU, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *