Mierea. Balsam miraculos pentru față

masti-cu-miereFemeile au folosit mierea pentru a se în­frumuseța din cele mai vechi timpuri. S-au găsit însemnări despre aceasta pe vechile tăblițe egiptene și în manuscrisele eseniene găsite la Marea Moartă. Mierea acționează asupra pielii ca antiinflamator, ea curăță, tonifică, hidratează, netezește, hrănește, vitaminizează, înălbește tenul. Contribuie la regenerarea celulelor, accelerează metabolismul la nivelul epidermei, înmoaie pielea înăsprită de vânt sau vreme rea, absoarbe secrețiile excedentare ale glandelor lacrimogene pentru tenul gras.

Pentru a observa efectele benefice ale mierii asupra pielii e suficient să aplicați o mască cu miere și gălbenuș de ou, pielea devenind netedă, moale și catifelată la atingere.

Însă ca efectul să se păstreze, să se accen­tueze e nevoie de o curățare regulată a pielii și de asemenea, de o aplicare regulată a măștii cu miere. Dacă folosiți produse apicole pentru uz intern în paralel, întinerirea și însănătoșirea pielii e garantată!

Înainte de a începe ședința de îngrijire a pielii, ea trebuie curățată de farduri, praf și mizerie. Nu vă grăbiți însă să puneți mâna pe săpun și să dați drumul la apă! Pielea feței reacționează dureros la apa plină de elemente străine ce curg pe țeavă și la un alcaliu caustic cum e săpunul, oricât ar fi de moale. Pentru îndepărtarea machiajului și curățarea prealabilă a feței folosiți mai bine următoarea cremă:

– 6 gr. ceară de albine, 1/2 gr. Borax, 24 gr. ulei de piersică, 4 gr. glicerină, 3 gr. miere, 16 ml. apă. Se pun într-un vas de lut, se topesc la foc mic, se amestecă și se răcesc.

Puneți un pic de cremă pe o dischetă demachiantă și, cu mișcări ușoare, îndepărtați mizeria de pe față, evitând zona pleoapelor și aria dimprejurul ochilor. Pentru îndepărtarea machiajului de pe pleoape și gene folosiți un remediu inofensiv, ca de exemplu laptele cu miere:

 • se amestecă o jumătate de pahar de lapte degresat, 1/4 de linguriță de miere, 1/2 linguriță de glicerină.

Acum vă puteți spăla, dar nu cu apă de la robinet, ci cu apă „de miere”: fierbeți și apoi răciți până la temperatura camerei 1 litru de apă, dizolvând înăuntru 2 linguri de miere. Clătirea cu această apă nu doar curăță pielea asemenea unui tonic, ci contribuie și la dilatarea celulelor epidermei, menținându-le elasticitatea, îmbunătățește metabolismul și asigură hrănirea celulelor cu substanțe importante.

Cu toate acestea pielea nu e încă pregătită pentru o hrănire abundentă și tratamentul cu creme și măști. Deasupra a rămas un strat semnificativ de celule moarte ale epidermei. Deși nu-l vedem, acesta este și, cu cât femeia e mai în vârstă, cu atât mai repede se formează acest strat, împiedicând pă­trunderea substanțelor nutritive în piele.

Îl vom îndepărta cu ajutorul unei măști exfoliante:

 • A se amesteca 1 /2 linguriță de miere, 2 lingurițe de tărâțe de orez (orezul măcinat mărunt în râșnița de cafea), 2 lingurițe de ceai verde.
 • A se amesteca 2 lingurițe de mălai măcinat mărunt, 1/2 linguriță de miere, 2 lingurițe de apă clocotită.
 • A se amesteca 1 linguriță de zaț de cafea cu 1 linguriță de miere.

Abia atingând cu mișcări circulare întindeți masca pe pielea feței, gâtului și decolteului, evitând zona din jurul ochilor (acolo pielea e foarte subțire și sensibilă). Se masează timp de 2-3 minute. Se clătește cu apă caldă.

Apoi facem o baie de aburi. Într-un castron emailat fierbeți apa cu 3 linguri de mușețel, adăugând 2 lingurițe de miere. Puneți castronul cu apă clocotită pe masă, așezați-vă pe scaun, aplecați-vă deasupra lui și acoperiți capul cu un prosop. Durata băii – aproximativ 15 minute (de pe nas trebuie să cadă câteva picături de transpirație).

În sfârșit pielea dumneavoastră, de asemenea gâtul și zona decolteului sunt pregătite pentru o mască hrănitoare și tămăduitoare.

Dacă aveți o piele normală, nu cereți prea mult de la ea. Dacă vreți pur și simplu să arate proaspătă și îngrijită, pregătiți una dintre măștile următoare:

 • Mască din miere și brânză de vaci. Se iau o linguriță de miere și una de brânză de vaci, se amestecă bine și se întind pe fața curățată în prealabil, se ține 15-20 minute, se spală, după care se aplică o compresă înviorătoare: se înmoaie prosopul în apă rece, se stoarce și se ține pe față 2-3 minute.
 • Mască de grâu și miere. Se iau 30 gr. de faină de grâu, 50 gr. miere și 20 gr. apă. Componentele se amestecă bine și se întind pe față cu un tampon de vată. Peste 15-20 minute se spală fața cu apă fiartă și răcită la temperatura camerei.
 • Mască vitaminizantă. Se ia o linguriță de miere, 1 gălbenuș, o capsulă de vitamina A, 30 ml de lapte și o bucățică de pâine neagră. Peste pâine se toarnă laptele fierbinte și se lasă 3-5 minute, apoi se adaugă mierea, gălbenușul de ou și la final — soluția uleioasă de vitamina A. Toate se amestecă bine și se întind pe față. Masca se îndepărtează după 15-20 minute.
 • Mască din gălbenuș și miere. Se iau câte o lingură de miere și una de glicerină, se amestecă cu un gălbenuș de ou până se obține o mască omogenă. Masca nutritivă e gata.
 • Mască din suc de crin alb. Se adună 15 ml de suc de crin alb, 70 gr. miere, 50 gr. ceară de albine și se fierb într-o baie de apă la tem­peratura de 60-65°C. Când se topește ceara, totul se amestecă. Cu un tampon de vată, masca se întinde în strat ușor pe față. După 15-20 minute se spală cu apă caldă. Masca se folosește pentru hrănirea și înmuierea pielii.
 • Mască din ceară și lămâie. Se storc 20 ml de suc de lămâie, 10 gr. de ceară de albine, 10 gr. spermanteț, 5 ml spirt, 5 gr. miere. Se fierb într-o baie de apă la temperatura de 60-65°C. Când se topește ceara totul se amestecă. Masca se întinde în strat subțire peste față. După 15 minute se spală cu apă caldă. Masca se folosește pentru înmuierea și hrănirea pielii.
 • Mască din albuș de ou și miere. Se amestecă 2 albușuri, o lingură de miere și 1/2 linguriță de ulei de piersică sau migdale, până se obține o mască omogenă. Apoi se adaugă 2 linguri de faină de ovăz. Amestecul obținut se întinde pe față și se lasă să acționeze 20 de minute, apoi se îndepărtează cu un tampon înmuiat în apă caldă și se aplică o compresă răcoritoare. Masca hidratează, hrănește și curăță pielea.

Ten uscat, gras, sensibil

Posesoarele unui ten normal nu se întâlnesc prea des. După vârsta de 25 de ani, aproape nimeni nu mai are un ten normal: odată cu vârsta pielea devine în unele regiuni ale feței uscată, uneori sensibilă. După naștere, de exemplu, poate deveni și grasă.

Cremele și măștile destinate unui anumit tip de piele nu se pot folosi și pentru altul.

Cum să-ți determini tipul de piele?

Dacă după spălare se strânge, începe să se descuameze sau provoacă mâncărimi — tenul e uscat. Trebuie hidratat și ziua și noaptea.

Dacă la jumătatea zilei sau spre seară pielea se acoperă de un strat strălucitor de grăsime și aveți nevoie de pudră pentru a acoperi porii lărgiți – tenul e probabil gras.

Pielea sensibilă poate fi și uscată, și grasă, și normală – ea reacționează dureros la cosmetice, frig, precipitații, schimbarea apei sau mediului.

Coșurile și bubele pot afecta orice tip de piele. Cel mai adesea pielea din jurul nasului este grasă, chiar dacă în alte regiuni e mai degrabă uscată. De aceea e mai bine să pregătim două măști simultane: pentru pielea uscată și pentru pielea grasă. Prima o întindem pe față, a doua — pe nas (dacă e necesar — pe frunte și bărbie).

Pentru piele uscată:

 • Mască de ovăz și miere. Se iau 2 linguri de fulgi de ovăz, o lingură de miere, 30 ml de lapte, o lingură de ulei de măsline și 3 picături de zeamă de lămâie. Se amestecă bine și se întinde pe față. Se spală după 15-20 de minute.
 • Mască de gălbenuș și faină. Se iau un gălbenuș, 2 linguri de faină, câte o lingură de zeamă de varză și glicerină, o linguriță de miere și 3-4 picături de zeamă de lămâie. Totul se amestecă bine și se întinde pe față. Masca se îndepărtează după 15-20 de minute.
 • A se amesteca o parte miere, o parte smân­tână, o parte gălbenuș de ou. Se lasă să acționeze 10-15 minute.

Pentru piele grasă:

 • A se amesteca 100 gr. miere, o parte smântână, 25 gr. spirt, 25 gr. apă fiartă. Se întinde cu un tampon, se lasă 15-20 de minute, apoi se spală cu apă caldă. Pielea devine elastică și capătă o culoare frumoasă.
 • Cremă: a se amesteca 5 gr. ceartă de albine încălzită, 5 gr. amoniac, 7,5 ml apă, 5 gr. miere.
 • Mască astrigentă: a se amesteca 10 gr. ceară de albine încălzită, 5 gr. miere, 10 ml ulei de piersică, 10 gr. lanolină, 50 gr. vaselină, 1/2 gr. sulfat de zinc, 1 gr. azotat de bismut, 8 gr. oxid de zinc. Se lasă să acționeze 15 minute.
 • Loțiune cu miere pentru piele îmbătrânită și grasă: o lingură de miere se amestecă cu o linguriță de oțet și 50 ml apă de colonie. Se dizolvă într-un pahar de apă. Se scutură bine înainte de folosire. Se aplică de 2 ori pe săptămână.
 • La o lingură de miere și una de ulei vegetal, 1/4 bețișor de drojdie se adaugă apă caldă, se amestecă până devine o pastă, se lasă să acționeze 20 de minute, după care se îndepăr­tează cu apă caldă.

Pentru tenul sensibil:

 • Alifie pentru protecția tenului sensibil de soare: o lingură de unt se amestecă bine cu o lingură de ciuperci pisate și o lingură de miere.
 • Un gălbenuș se amestecă cu 2 lingurițe de ulei vegetal, câte o jumătate de linguriță de suc de mere și miere. Masca se întinde pe față, spălată în prealabil cu infuzie caldă de tei timp de 5-7 minute, folosind mișcări ușoare, circulare.
 • Cremă nutritivă: o linguriță de miere se freacă cu un gălbenuș, o lingură de unt și o lingură de pastă obținută din fructe de scoruș până devine o mască omogenă. Se întinde pe față 20 de minute. Rămășițele se îndepărtează cu un șervețel.
 • Se amestecă 1/2 linguriță de miere, o linguriță de glicerină, un gălbenuș, o linguriță de ceai verde tare, o linguriță de ceară de albine încălzită. Masca se aplică la fel ca în reteta precedentă.
 • Soluție after-shave: o linguriță de miere se dizolvă în 50 ml de apă fiartă, călduță și se folosește pentru a calma iritațiile pielii în urma bărbieritului: apa cu miere dezinfectează pielea și ajută la refacerea ei rapidă.

Sursa: ,,Mierea, dicționar de frumusețe și sănătate„, de Maria Kedrova, o lucrare de mare valoare pe care o recomand.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *