Mierea și efectele ei tămăduitoare. Nu încălzi mierea…!
Albinele prelucrează nectarul și polenul florilor, adăugându-i fermenți, acizi organici, substanțe dezinfectante.
Ca să obțină un kilogram de miere, o albină trebuie să adune nectarul din zece milioane de flori. Imaginează-ți ce concentrație de substanțe biologice se obține la final! 39% fructoză, 31% glucoză, 5% dextrine și 1,5%-3% zaharoză, 0,1-2,3% proteine, 0,1-0,2% minerale, 0,03-0,2% acizi organici (acid folic, lactic, oxalic, citric) și aproape toate micro-elementele prezente în natură (fier, fosfor, magneziu, calciu, aramă, sulf, potasiu, cobalt, germaniu, aur și altele), fermenți- substanțe care în cantități foarte mici intensifică reacțiile de schimb de substanțe (invertaza, diastaza, amilaza, glicogeminaza, fosfotaza și altele), vitaminele Bl, B2, B3, B6, H, K, C, E, PP, provitamina A, substanțe antibacteriene, anti-bacteriologice, hormonale, aromate, colorante, câțiva stimulatori biogeni (amestecuri de polen), ce prelungesc activitatea organismului și, de asemenea, 18-20% apă.
În același timp, toate aceste materii se găsesc în miere în forma cea mai potrivită ca organismul să le asimileze.
De exemplu, cantitatea de săruri minerale, din miere e aproape identică celei aliate în compoziția sângelui. Astfel, am înțeles care este acțiunea vindecătoare a mierii asupra organismului.
Mierea conține antibiotice. Acestea îi conferă proprietățile antibacteriene, care se pierd prin încălzire sau expunerea la soare.
De aceea nu se recomandă a încălzi mierea la o temperatură superioară celei de 40° C.
Prin încălzirea la 60° C își pierd eficacitatea fermenții, se distrug total sau parțial vitaminele, inghibina, glicozidele, taninul și substanțele aromatice.
În afara acestora, mierea conține în cantități mici polen și lăptișor de matcă, alte două substanțe tămăduitoare.
Conținutul materiilor active biologice nu se deteriorează.
Amestecând mierea cu sucuri, tincturi și infuzii obținute din plante îi poți spori acțiunea vindecătoare, obținând medicamente cu diverse întrebuințări.
Printre apicultori și cunoscători e răspândită convingerea că oamenii ce folosesc mierea își prelungesc viața. Ei nu numai că „își trăiesc traiul”, dar devin activi, se îmbolnăvesc rar și arată bine.
Dar ca să ne păstrăm o sănătate de fier toată viața nu trebuie doar să adăugăm câteva lingurițe de miere rației zilnice, ci să înlocuim toate dulciurile și majoritatea hidraților de carbon cu miere.
Când au loc aceste schimbări importante în alimentație, se exclud în mod automat cafeaua solubilă, hamburgerii, coca-cola, și tot ce americanii numesc „junk food”. Organismul se curăță și corpul devine mai frumos fără diete de slăbit. Dar pentru efecte serioase, îndelungate, mierea trebuie să înlocuiască zahărul pentru totdeauna.
Citește și următoarele articole despre miere:
- Cum deosebești mierea naturală de mierea contrafăcută?
- Diferitele tipuri de miere și proprietățile acestora
- Mierea. Elixirul vitaminelor și energizantelor
Sursa: ,,Mierea, dicționar de frumusețe și sănătate„, de Maria Kedrova, o lucrare de mare valoare pe care o recomand.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!