Cum se manifestă varicela la adult?
Varicela sau vărsatul de vânt este o afecțiune caracteristică copilului. Din păcate, aceasta poate să apară și la adult, fiind însoțită de o simptomatologie ceva mai importantă și de complicații care pot să pună viață pacientului în pericol. Astfel, ar trebui să considerăm varicela o boală importantă, ce necesită trimiterea pacientului de urgență la medic.
Infecția cu virusul varicelo-zosterian la adult aduce cu sine un tablou clinic foarte țipător. Înainte de apariția erupției cutanate extinse, prezența unei simptomatologii supărătoare alertează pacientul. Febra ridicată, de peste 39 grade Celsius, durerile de cap puternice, lipsa poftei de mâncare, oboseală și starea generală alterată sunt manifestări ce pot apărea cu 2-3 zile înainte de apariția erupțiilor cutanate.
În ceea ce privește evoluția, distribuția și caracteristicile erupțiilor, acestea sunt asemănătoare cu cele ale copilului, fiind reprezentate de vezicule diseminate pe întreg corpul, care se sparg și lasă în urmă mici cicatrici acoperite cu o crustă. Pruritul este de asemenea întâlnit, reprezentând cea mai importantă cauză de disconfort.
Dacă la copii varicela este o afecțiune supărătoare dar care se remite în maxim 2 săptămâni cu tratament simptomatologic și igieno-dietetic, la adult poate să provoace o mulțime de complicații și de aceea necesită tratament complex, de urgență.
Printre cele mai importante complicații se numără: encefalita, pneumonia, sângerările difuze și șocul septic. Toate acestea pot să pună viață pacientului în pericol.
De asemenea, trebuie menționat faptul că și simptomatologia clasică poate să devină foarte periculoasă dacă nu se intervine într-un mod profesionist. Febra marcantă și de lungă durata poate să ducă la o stare marcantă de deshidratare, care poate să introducă organismul într-o stare de colaps, ce are potențial letal.
În concluzie, trebuie subliniat faptul că varicela este o afecțiune gravă atunci când se întâlnește la adult și de aceea trebuie tratată cu maximă atenție. Simptomatologia sa este clasică, simplu de catalogat, astfel încât să nu existe greșeli și confuzii în ceea ce privește diagnosticarea.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!