Manifestările varicelei la copil

varicela-la-copilCu toții devenim îngrijorați atunci când copilul nostru se îmbolnăvește. Căutăm răspunsuri rapide și mai ales metode eficiente de tratament.

Una dintre afecțiunile destul de des întâlnite în copilărie este varicela. Aceasta este o infecție destul de importantă din punct de vedere a simptomatologiei, care apare în special la copii.

Se manifestă pentru o singură dată în viață, organismul căpătând o imunitate puternică împotriva bolii, după infecție.

Varicela este o afecțiune virală, cunoscută și sub numele de vărsat de vânt. Se transmite aerogen și este prezentă frecvent în timpul iernii și primăverii.

Din punct de vedere simptomatologic, atunci când apare la un copil sănătos, nu este foarte severă. Complicații importante, ce pot să pună viață în pericol, apar cu predominanță la adulți, nou-născuți, gravide sau la copiii cu imunitatea sever afectată.

La copil varicelă se manifestă, în special, prin apariția unor erupții cutanate, diseminate pe întreg corpul, care evoluează de la stadiul de pete roșii, la cel de vezicule cu lichid clar și apoi la erupții acoperite de o crustă. Aceste erupții apar la aproximativ 2 săptămâni de la expunerea la virusul varicelei și sunt precedate de o stare generală alterată, febra, lipsa poftei de mâncare, cefalee și dureri la nivelul gâtului. Erupția este însoțită de o senzație marcantă de arsură, urticarie (mâncărime) și durere.

Micul pacient este considerat o sursă de infecție, adică contagios, din momentul apariției simptomelor generale nespecifice, adică cu 2-3 zile înainte de apariția erupției, până în momentul apariției crustelor.

Cea mai des întâlnită complicație a varicelei la copil este reprezentată de suprainfecția bacteriană, care poate să exacerbeze simptomatologia, prin apariția unei infecții cutanate importante, acolo unde veziculele sunt lezate prin zgâriere sau scărpinare. În astfel de situații, pentru a trata infecția bacteriană apărută, este necesar tratamentul antibiotic.

Pentru tratarea varicelei necomplicate la copil este nevoie doar de tratament igienico-dietetic, odihnă și administrare de medicație simptomatică, ce împiedică apariția febrei și a altor manifestări supărătoare. În schimb, trebuie subliniat faptul că consultarea medicului în momentul apariției erupțiilor este obligatorie.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *