Ce urmaresc copiii prin neascultare?

Jocul linistii in educatia copiluluiO sa incep prin a va relata o intamplare cu ajutorul careia copiii m-au invatat de ce isi supara parintii uneori.

Este 6 dimineata, copiii imi dau trezirea. Le este foame, le pregatesc micul dejun si incepe distractia. „Stati frumos la masa!„ Ei se incapataneaza si nu asculta.

„Ce vreti?„ „Eu vreau unt cu miere!„ „Nu , eu nu vreau ca ma doare burta eu vreau cereale cu lapte.„ „Pune mai mult unt.. vezi ca nu sta bine mierea… nu mai mananc nimic, gata!„ „Cum asa? Apoi ceri 3 portii de mancare la gradi si ne facem de rusine iar eu arunc mancarea !„ „eu vreau cereale cu cacao astea nu sunt bune„. In cele din urma ii impac… Alta distractie imbracatul pentru gradi. Fata mea de la 4 ani se imbraca singura dar dimineata, uneori, avem probleme cu sosetele… se plange „nu-mi stau bine„ ii tai unghiile, verifici sa fie de bumbac, poate este o jena ceva.. nu, dar totusi „stai ca nu-mi convine„. Trebuie imbracat si mijlociul „ pai stai ca eu vleau sa ma joc„ „intarziem la gradi„ „ma mai joc 5 min„ si uite asa il imbraci in timp ce el rade si da energic din maini si picioare .

Sotul imi cere prosop la baie, pe cel curat l-au pus copiii in olita, i-l duc . Cand ma intorc ii ascult ce discutau „Vivi, daca dau acum scaunul jos vine mami si stii cum face? Cum, spune sora razand? „Uite asa face cu mainile si ochii mari si spune ca vine vecinul, ala cu cainele mare!„ si incep copiii sa ma imite prin sufragerie si radeau copios. M-am uitat in oglinda si am gesticulat. Chiar au dreptate! Le oferim un spectacol pe cinste! Mai ceva ca in desenele cu Tom si Jerry. Parintii sunt jucariile lor preferate, desenele lor preferate. Iata de ce nu asculta copiii si de ce ne supara! Ei cauta acest spectacol prin orice mijloc plansete, aruncat jucarii etc.Trebuie eliminate toate gesturile noastre caraghioase/hilare in conceptia celor mici.

Problema s-a rezolvat. Facem concurs dimineata; cine mananca mai repede primeste imbratisari. Cine termina imbracatul primeste pupici… fetitelor le place sa fie utile asa ca poti sa le implici in treburile casei.

De obicei părinții trec peste asta sau, atunci când comportamentul este supărător, sunt constransi de timp, încearcă să suprime acest comportament nedorit folosind poziția lor de autoritate în fața copilului. Putem desigur gasi intotdeauna solutii iar copiii nostri vor fi mult mai linistiti.

Le plac concursurile, le place sa te ajute, sa se simta utili. Asa putem iata sa schimbam in bine viata noastra. Copiii ne invata cum sa ii educam. Trebuie doar sa-i urmarim, sa-i acultam, sa-i intelegem si vom sti cum sa procedam. Iata ca diminetile noastre pot fi frumoase si linistite!

Este important sa-l invatam pe copil să aştepte liniştit, să amâne satisfacerea unei plăceri, să îşi urmeze scopul cu perseverenţă, să nu bată din picior pentru că „toate” i se cuvin doar lui. Rabdarea este o calitate importanta pentru construirea caracterului copilului.

Foarte important este sa reusim sa-i invatam sa-si insuseasca autocontrolul, sa-i explicam ca trebuie sa fim buni si sa-i respectam pe cei din jurul nostru. Trebuie sa ii invatam ca este foarte important sa traim in armonie cu toti.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *