Pasii de instalere a polistirenului pe fatada unei cladiri pentru o izolatie termica exterioara de calitate

polistiren-expandatAsa cum izolatia termica exterioara este foarte importanta pentru minimizarea costurilor aferente incalzirii, respectiv racirii locuintelor, asa de importanta este si etapa realizarii lucrarilor.

In continuare va voi prezenta pasii ce trebuie urmati pentru aplicarea corecta a polistirenului pe fatada unei cladiri.

Pasul 1: Pregatirea suprafetei

Peretele trebuie curatat bine in prealabil. Se indeparteaza praful cu o perie, dupa care se spala cu jet de apa. Dupa spalare lasam sa se usuce. Referitor la peretii foarte absorbanti, gen cei din BCA, trebuie tratati in prealabil cu grund pentru a se evita uscarea rapida a mortarului care fixeaza placile de polistiren. Repararea suprafetei se realizeaza cu tencuiala de exterior.

PASUL 2. Pregatirea materialului

Materialul cu care putem placa difera de la caz la caz, in functie de starea suportului si de posibilitatile financiare. Daca suportul este drept, fara denivelari mari, si vrem o lucrare de calitate superioara, folosim spuma poliuretanica pentru lipirea placilor. Daca avem un suport cu denivelari vom folosi un adeziv special pentru termosistem, acesta permitand indreptarea zidului, lucru pe care spuma il face pentru maxim 0.5 cm de denivelare.

Spuma poliuretanica se aplica simplu, cu ajutorul pistolului special.

In ceea ce priveste pregatirea mortarului, acesta se amesteca cu apa curata intr-o galeata pana devine uniform, se lasa cateva minute, apoi se amesteca iarasi timp de cateva secunde. De obicei necesarul de apa pentru fiecare sac de adeziv si timpul de amestec este scris pe spatele sacilor cu adeziv.

PASUL 3. Aplicarea mortarului pe placa

Aplicarea corecta a mortarului pe placa de polistiren se face prin aplicarea acestuia sub forma unei benzi de cativa cm pe marginea placii, in mijloc aplicandu-se mortar sub forma de gramajoare. Dupa aplicarea mortarului placa de polistiren se fixeaza pe perete si se loveste usor in placa. Dupa presare, mortarul trebuie sa ocupe minim 40% din suprafata placii.

Important: Pentru evitarea aparitiei puntilor termice nu se aplica mortar pe cantul placilor de polistiren.

Pentru placarea spaletilor se foloseste polistiren extrudat. Pentru aplicarea acestuia se pune mortar din loc in loc sub forma de gramajoare, se aplica pe perete, dupa care se loveste usor in placa de polistiren extrudat.

PASUL 4. Aplicarea placii pe perete

Placile se aplica pe perete una langa alta, incepand de la baza peretelui, de la un colt, inaintandu-se pana la partea superioara a peretelui, mentinandu-se o linie dreapta.

Golurile ramase intre placi se vor umple cu spuma poliuretanica.

PASUL 5. Armarea placilor de polistiren

Dupa placarea fatadei cu polistiren, acesta va fi asigurat cu 7-8 dibluri la fiecare mp.

Dupa aplicarea diblurilor se aplica plasa speciala pentru termosistem in felul urmator: se aplica intai mortarul, iar peste acesta se aplica plasa. Dupa aplicarea plasei pe mortar se trece cu gletiera peste aceasta pana cand va fi acoperita in intregime in mortar. Rezultatul va fi o suprafata complet neteda, unde nu se observa ochiurile plasei.

Niciodata nu aplicati mai intai plasa si apoi mortarul, aceasta actiune compromitand rezistenta lucrarii.

Colturile se realizeaza folosind coltare de aluminiu cu plasa, capatand astfel protectie superioara la actiunile mecanice.

Acum asteptam ca mortarul sa se usuce, urmatorul pas fiind REALIZAREA FINISAJULUI.

PASUL 6. Realizarea finisajului

Cand mortarul incepe sa se intareasca se finiseaza cu o drisca speciala tare. Pentru cei care realizeaza tencuiala decorativa pentru finisaj se foloseste o mala speciala din plastic.

Filmuletele de mai jos vin ca o completare. Urmariti-le.

Asteptam si comentarii!

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *