Contabilitate PFA neplatitor de TVA

contabilitate-pfaPersoana fizica autorizata (PFA) reprezinta cea mai simpla forma juridica, fiind gandita pentru desfasurarea unor activitati de mica anvergura.

Contabilitatea unui PFA se tine mult mai usor, comparativ cu o microintreprindere dar, din pacate, impozitele datorate de o persoana fizica autoriazata depasestc nivelul impozitelor datorate de o microintreprindere, ce datoreaza impozit pe venit.

Exista insa si avantaje:

 • titulatul isi poate tine singur contabilitatea, iar in cazul in care va decide sa apeleze la un contabil costurile vor fi mai mici;
 • Banii incasati nu trebuie justificati, putand intra direct in buzunarul proprietarului;
 • Numarul de documente obligatorii este mai mic fata de o societate comerciala.

Registre obligatorii pentru PFA:

Declaratii ce trebuie depuse de un PFA, dupa infiintare:

 • declaratia 220, cu veniturile si cheltuielile estimate;
  Termen de depunere a declaratiei 220:
  Pentru fiecare an fiscal, *pana la data de 31 ianuarie inclusiv, pentru anul in curs, sau in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului daca persoanele fizice incep sa realizeze venituri in cursul anului; * dupa data de 31 ianuarie inclusiv, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre 1 si 5 camere, inclusiv; *in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre 1 si 5 camere inclusiv, impusi pe baza normelor de venit, si care, in cursul anului fiscal, depasesc numărul de 5 camere de inchiriat; *pana la data de 31 ianuarie inclusiv, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, si care au obligația determinării venitului net anual in sistem real, incepând cu anul fiscal următor; *pana la data de 25 mai a anului de impunere, odata cu declaratia privind venitul realizat, in cazul contribuabililor care, in anul anterior au realizat pierderi si cei care, au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si cei care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior.
 • Declaratia 200;
  Termen de depunere: pana la 15 mai a anului urmator.Aceasta se realizeaza pe baza inregistrarilor din Registrul jurnal de incasari si plati. Pe baza acestei deplaratii, ANAF emite decizia anuala de impunere, care va regulariza impozitul achitat in avans, in baza declaratiei 220.
 • Declaratia 392B, care evidentiaza achizitiile si livrarile neplatitorii de tva; in cazul platitorilor de TVA se depune 392A.
 • Declaratia 112, pentru PFA-ul cu salariati, pana la data de 25 a lunii urmatore;
 • Declaratia 070, care stabileste vectorul fiscal. Aceasta declaratie se depune atunci cand persoana fizica autorizata angajeaza primul salariat, cand nu mai are niciun angajat, cand devine platitoare de TVA, cand pierde calitatea de platitor de TVA, etc.

Cititi si alte articole din categoria CONTABILITATE Click Aici.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *