Anghinarea. Beneficii pentru sanatate
Culturile de anghinare sunt printre cele mai populare culturi comestibile din regiunea mediteraneeana, anghinarea fiind cunoscuta inca din timpuri stravechi pentru beneficiile sale pentru sanatate si proprietatile medicinale importante.
Anghinarea, regleaza digestia, colesterolul si previne obezitatea
Anghinarea este un aliment bogat in fibre (10 g), cantitatea importanta de fibre substituind nevoia de carbohidrati a organismului. In ceea ce priveste continutul de proteine si grasimi, o anghinare medie contine aproximativ 3-4 g protetine si mai putin de 1 g grasimi.
Proprietatile anghinarei ajuta organismul sa elimine prin excretie colesterolul de tip LDL (colesterolul rau) si ajuta la reglarea de colesterol HDL (colesterolul bun).
S-a demonstrat ca anghinarea ocupa locul 1 intre legume, in ceea ce priveste continutul de antioxidanti si locul 7 dintr-o mie de alimente diferite care protejeaza celulele organismului.
Anghinarea, previne cancerul
De asemenea, s-a demonstrat ca anghinarea inhiba moartea celulelor si reduce proliferarea celulelor canceroase in mai multe forme ale bolii (cancer de prostata, leucemie, cancer de san).
Anghinarea, continut bogat in potasiu. Protectie pentru sistemul cardiovascular
Anghinarea contine o cantitate semnificativa de potasiu, care reduce surplusul de sodiu din corp, protejand sistemul cardiovascular.
Anghinarea ajuta la buna functionare a sistemului cardiovascular si prin faptul ca regleaza nivelul de colesterol HDL, dupa cum am precizat anterior.
Anghinarea, continut bogat in vitamina C, contribuind activ la franarea proceselor degenerative din organism
Vitamina C este o vitamina solubila in apa si se elimina in cantitati mari din organism. Avand in vedere ca organismul nu isi poate sintetiza propria vitamina C, este necesar sa si-o procure din surse externe.
O sursa foarte importanta, de unde organismul isi poate procura vitamina C, o reprezinta bulbii proaspeti de anghinare, fiecare 100 g continand 20% din doza zilnica de vitamina C recomandata.
Anghinarea, sursa excelenta de vitamina K
Vitamina K, numita si ,,vitamina antihemoragica” reprezina unul dintre factorii esentiali de coagulare a sangelui.
Vitamina K are rol foarte important si in sanatatea oaselor, stimuland activitatea de formare si dezvoltare a sistemului osos.
Doza zilnica recomandata de vitamina K este de: 2 mcg pentru copii intre 0-6 luni, 2,5 mcg pentru copii intre 7-11 luni, 30 mcg pentru copii intre 1-3 ani, 55 mg pentru copii intre 4-8 ani, 60 mcg pentru copii intre 9-13 ani, 75 mcg pentru adolescentii între 14-18 ani, 120 mcg pentru adulti barbati peste 19 ani, 90 mcg pentru adulti femei peste 19 ani şi 90 mcg pentru femeile insarcinate sau care alapteaza.
Anghinarea este o sursa excelenta de vitamina K, 100 g de anghinare asigurand aproximativ 12% din aportul zilnic necesar.
Anghinarea, bogata in complexul de vitamina B
Complexul de vitamina B contine o serie de 8 vitamine: B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12 si B15.
La ce ajuta complexul de de vitamina B: contribuie la functionarea normala a inimii, regleaza productia de acid colhidric pentru protectia stomacului, ajuta la cresterea si dezvolatarea normala a tesuturilor, ajuta la buna functionare a sistemului nervos si imunitar, etc.
Anghinarea ajuta ficatul
Studii de specialitate au demonstrat ca anghinarea ajuta la reglarea tesutului hepatic.
Are proprietati detoxifiante si de stimulare a secretiei biliare a ficatului.
Anghinarea ajuta la scaderea in greutate
Da, datorita continutului de potasiu si inulina, anghinarea faciliteaza eliminarea urinei, nu si a grasimilor, dand in acelasi timp senzatia de satietate.
Anghinarea, contraindicatii
Anghinarea nu se recomanda:
- in alaptare, deoarece reduce lactatia;
- nu se administreaza in stadiul acut al bolilor hepatobiliare si renale;
- pentru tratarea litiazei biliare.
Cititi si alte articole utile din categoria SANATATE Click Aici.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!