Carnea de peste. Efecte benefice si efecte negative
Pestii fac parte din clasa vertebratelor cu sange rece. Ei traisec si se inmultesc numai in apa.
Carnea de pste este o sursa foarte buna de proteine si acizi grasi Omega 3, mentinand inima sanatoasa.
Consumul de carne de peste previne cancerul
Conform cercetarilor realizate la nivel mondial s-a constatat ca folosirea regulata a carnii de peste, de 1-2 ori pe saptamana, stimuleaza sistemul imunitar, fortifica vasele de sange si previne aparitia cancerului.
De asemenea, consumul de carne de peste previne depresia
In Delta Dunarii, zona in care se consuma mult peste, locuitorii traiesc multi ani si nu sufera de anxietate sau depresie.
Efectele antidepresive se datoreaza vitaminelor B6, B12 si D, prezente in continutul acesteia.
Carnea de peste, benefica pentru ficat
Acizii lipotropi din carnea de peste sunt foarte benefici pentru celulele hepatice. Carnea de peste exercita asupra ficatului si efecte protectoare si antitoxice.
Carnea de peste, recomandata pentru persoanele alergice si astmatici
La persoanele alergice, daca nu sunt sensibile si la carnea de peste, se recomanda introducerea acestui aliment ca desensibilizant. La suferinzii de astm bronșic, s-a constatat ca odata cu introducere carnii de peste in alimentatie, crizele s-au rarit.
Carnea de peste poate fi si periculoasa, putand duce la intoxicatia cu metale grele
Metalele grele sunt: mercur, plumb, cadmiu, crom.
Putem vorbi de intoxicatie cu metale grele atunci cand cantitatea din organism a acelor metale depaseste o anumita valoare.
Metalele grele se depun, in functie de tip, in anumite organe interne, muschi, oase sau dinti, eliminarea lor din organism realizandu-se foarte greu, in ani de zile.
Astfel de metale contin, in principal, pestii care traiesc intr-un mediu puternic contamiat. Se mai spune ca, o anumita specie de peste, cocoselul de mare, are carne toxica.
Atentie cand consumati carne de peste !
Carnea de peste contine foarte multa apa si, datorita acestui fapt se altereaza foarte repede, fiind imediat atacata de bacterii. Unele din aceste bacterii produc toxine puternice, unele termolabile (se distrug prin fierbere), iar artele termostabile (nu se distrug prin fierbere).
Semne ale prospetimii pestelui: ochii trebuie sa fie limpezi si curati. Urechile trebuie sa aiba o culoare roz-rosiatica. Nuante de rosu spre visiniu sau tenta albicioasa arata ca pestele nu este proaspat. De asemenea, aspectul usor lipicios indica faptul ca pestele e mai vechi.
Astfel, consumati intotdeauna carne de peste proaspata, deoarece pe cat de benefica este consumata corect, pe atat de toxica este consumata incorect.
Atentie cum gatiti carnea de peste !
Pestele prajit este o adevarata bomba calorica, iar pestele afumat sau uscat prin uscare si afumare pierde o cantitate semnificativa de acizi grasi Omega 3.
O buna solutie o reprezinta carnea de peste gatita la cuptor, pe gratar sau la abur.
Pestii cu cea mai sanatoasa carne: macrou sub 16 cm sau mai mic, anşoa, hering, sardina, somon, biban de mare, calamar, calcan, scoici, cod, stridii.
Mancati cat mai putina carne de: crap, rechin, ton, homar, macrou mare, peste spada, pentru ca de-a lungul vietii concentreaza multe toxine in carne. De asemenea, merluciul si pangasiusul contin foarte mult mercur si substante toxice si foarte putini, spere deloc, acizi grasi Omega 3.
La ce ajuta acizii grasi Omega 3, prezenti in carnea de peste:
- joaca un rol important in functionarea creierului;
- reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare;
- previn cancerul si artrita;
- mentin sanatatea ochilor;
- etc.
Care sunt urmarile deficitului de acizi grasi Omega 3:
- probleme cardiace;
- circulatie sangvina deficitara;
- anxietate sau depresie;
- oboseala;
- piele uscata;
- etc.
Carnea de peste este un aliment complex, ce ofera organismului elementele indispensabile pentru cresterea si functionarea armonioasa dar, aveti grija, repet, pe cat de benefica este consumata corect, pe atat de daunatoare devine cand este consumata incorect.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!