Cancerul prostatei. Cauze, simptome, tratament
Cancerul prostatei reprezintă localizarea cea mai frecventă a cancerului la bărbatul în vârstă de peste 50 de ani. Aproape trei sferturi din cazuri apar între 50 și 70 de ani.
Cancerul prostatei. Cauze
Cauza cancerului prostatei este necunoscută.
Cancerul prostatei este aproape totdeauna primitiv. Excepțional el poate fi secundar unor metastaze.
Cancerul prostatei. Simptome
Cancerul de prostată începe pe nesimțite, fără semne caracteristice. În perioada de stare, sunt prezente trei simptome principale: tulburările urinare, hematuria și durerea.
Tulburările urinare mai frecvent întâlnite sunt: polakiuria nocturnă, dificultatea la micțiune și modificări ale jetului urinar (jet întrerupt, scăderea forței etc.).
Hematuria (eliminarea de urină amestecată cu sânge) se observă ca simptom timpuriu doar în 8-10% din cazuri. De obicei hematuria apare târziu, este moderată sau chiar discretă, capricioasă (apare și dispare fără un motiv aparent) și este rezistentă la tratament.
Durerea poate însoți celelalte două simptome sau poate apărea ca unica manifestare clinică a bolii. Deseori durerea este singurul simptom pentru care bolnavul consultă medicul. Ea este localizată în pelvis și iradiază în regiunea sacrată, în perineu, de-a lungul uretrei, în gland sau în regiunile inghinale. Uneori durerile se datoresc metastazelor osoase.
Cancerul prostatei. Evoluție și complicații
Cancerul de prostată are o evoluție înceată și progresivă. Rapiditatea evoluției este cu atât mai mare, cu cât bolnavul este mai tânăr. Durata mijlocie a bolii este între 5 și 7 ani. Moartea se produce prin infecție urinară, prin anurie (când ureterele sunt strangulate în masa neoplasmului) etc.
Cancerul prostatei. Tratament
Tratamentul este cu atât mai eficace, cu cât este instituit mai precoce. Tratamentul chirurgical este singurul capabil să vindece afecțiunea, cu condiția efectuării sale în timp util.
Mijloacele terapeutice actuale sunt: medicația hormonală estrogenică, radioterapia și tratamentul chirurgical.
Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!