Tehnici de acordare a primului ajutor în cazul plăgilor (rănilor)

prim-ajutor-rani-plagiCe este o rană sau o plagă?

Rana sau plaga reprezinta o intrerupere a continuitatii pielii sau mucoaselor.

Ranile pot fi produse de agenti mecanici , termici sau chimici. Cele datorate agentilor mecanici pot sa apara prin taiere, intepare, muscatura, zdrobire, impuscare, etc., purtand numele de plagi taiate, plagi intepate etc.

Ranile provocate de agentii termici (inghet, lichide fierbinti, foc) se numesc degeraturi sau arsuri. De asemenea, si plagile provocate de agenti chimici (acizi sau baze) se numesc tot arsuri.

Ranile (plagile) pot fi unice sau multiple, superficiale sau profunde.

In plagile superficiale ranirea intereseaza tegumentul, iar in plagile profunde ranirea intereseaza si organele aflate sub tegument (grasime, vase, nervi, os, organe interne).

In raport cu timpul scurs de la momentul producerii ranii si pana cand bolnavul se prezinta la medic, ranile se impart in:

  • rani recente (pacientul se prezinta in primele 6 ore de la producerea ranii);
  • rani vechi (pacientul se prezinta dupa 6 ore dupa producerea ranii). Tratate corect ranile recente se vindeca repede, pe cata vreme tratarea ranilor vechi, considerate infectate, devine dificila.

Ranile trebuie ingrijite in primul moment al producerii lor, plaga reprezentand o poarta de intrare a microbilor in organism.

Hemostaza. Tehnici de efectuare a hemostazei

Cum toate ranile sangereaza, primul pas care trebuie facut in acordarea primului ajutor este oprirea sangerarii (hemoragiei).

Sangerarea sau hemoragia inseamna scurgerea sangelui in afara unui vas sanguin.

Dupa locul unde se produce scurgrea sangelui, hemoragiile se imprt in:

  • hemoragii externe (sangele se scurge in afara organismului);
  • hemoragii interne (sangele care se scurge in interiorul organismului: in cavitatea abdominala, cavitatea toracica, cutia craniana etc.).

Deoarece pierderea unei cantitati mai mari de sange poate sa puna in pericol viata unui om, oprirea unei hemoragii este un act de prim-ajutor pe care trebuie sa-l executam cu mare urgenta, chiar si provizoriu, pe perioada transportului pana la cel mai apropiat spital de urgenta, unde sangerarea va fi oprita de un medic (hemostaza definitiva).

Dupa modul in care hemostaza se produce prin mijloace proprii ale organismului sau printr-o interventie medicala, deosebim hemostaza spontana si hemostaza terapeutica (hemostaza definitiva). De aceea, pana ducem accidentatul la spital, trebuie sa stim sa facem o hemostaza provizorie.

Daca agentul traumatizant intalneste un vas important (artera sau vena), sangerarea este abundenta. Daca sangerarea provine dintr-o artera, sangele are culoarea rosu deschis si tasneste cu putere in jeturi intrerupte, iar daca provine dintr-o vena, sangele are culoarea rosu inchis si curge din rana lin, in mod continuu.

Deoarece piederea unei cantitati mari de sange poate pune in pericol viata bolnaului, trebuie sa oprim cat mai repede sangerarea, prin comprimarea (pasarea) vasului prin care se scurge sangele. In hemoragia arteriala comprimarea se face intr-un punct situat cat mai aproape de rana si totodata mai sus, intre rana si inima (deci deasupra locului de unde iese sangele). Comprimarea vasului ranit se face cu degetul sau cu toata mana, in locul in care vasul este mai aproape de un plan osos. Pentru ranile fetei si capului, comprimarea se face sub rana, deoarece sangele circula de jos in sus, de la inima spre cap.

Hemoragia venoasa este oprita tot prin comprimare, dar sub locul de unde iese sangele, deci sub rana, pentru a opri venirea sangelui de la periferie catre inima.

Comprimarea vaselor cu degetul, desi opreste sangerarea imediat, este o manevra obositoare, pe care o folosim numai cateva minute, pana confectionam si aplicam garoul. Aplicarea garoului ne confera linistea necesara executarii corecte a toaletei si a pansarii ranii.

Hemostaza provizorie prin garou se aplica in cazul hemoragiilor la membre (superioare si inferioare). Garoul este un tub subtire de cauciuc. In lipsa lui putem folosi o curea, o bucata de panza sau orice altceva care poate fi rasucit si strans pe brat sau pe picior.

In hemoragiile arteriale, garoul va fi aplicat deasupra ranii, iar in hemoragiile venoase sub nivelul acesteia.

Aplicarea garoului se face inaintea efectuarii toaletarii si pansarii ranii. Daca rana sangereaza dupa aplicarea garoului, inseamna ca acesta nu a fost aplicat corect, ceea ce ne obliga sa il desfacem si sa incercam o noua aplicare.

Garoul nu trebuie lasat mai mult de 60 minute la membrul superior si 90 minute la membrul inferior, deoarece prin oprirea circulatiei, se produc modificari importante ale tesuturilor. De aceea la locul aplicarii garoului se pune un bilet pe care este scrisa ora la care s-a aplicat garoul. Bolnavul trebuie sa ajunga la spital in intervalele de timp admise (60 minute, repsectiv 90 minute). Cand acest lucru nu este posibil, se poate schimba garoul cu un pansament compresiv sau se poate slabi garoul din cand in cand.

Pentru a evita accidente grave din cauza lipsei de oxigen, multi specialisti recomand folosirea garoului numai pentru intervalul de timp in care se face toaletarea si pansarea ranii, dupa care funtiile garoului trebuie sa fie preluate de ”pansamenul compresiv”.

Pansamenul compresiv constituie cel mai simplu mod de a face o hemostaza provizorie si se realizeaza astfel: peste compresele sterile care acopera rana curatata, se pune o bucata de vata peste care se ruleaza strans o fasa. In acest fel, vasul este comprimat numai in locul in care este ranit, in timp ce sangele continua sa circule sub leziune, prin vasele sanguine care au ramas intacte. Acest tip de hemostaza poate fi aplicat si acolo unde garoul nu poate fi folosit (cum ar fi ranile sangerande ale toracelui si ale abdomenului).

Dupa oprirea hemoragiei, urmatorul pas este curatarea si pansarea ranii. Primul lucru care trebuie sa-l facem este sa ne spalam bine pe maini cu apa si sapun, pentru a nu introduce microbi in rana. Analizam apoi rana si, daca este cazul, indepartam cu grija resturile de pamant, pietricele, aschii de lemn etc., introduse in rana de agentul traumatic. Dupa aceea, spalam marginile ranii cu apa si sapun si stregem tegumentul din jurul ranii cu comprese sterile imbibate in alcool sau tinctura de iod, pornind din marginile ranii catre exterior. Alcoolul si tinctura de iod sunt substante deosebit de iritante, din cauza ca trebuie sa atinga rana. Vom turna apoi peste rana apa oxigenata care, prin bulele care le formeaza scoate in afara ranii resturile mici de gunoaie, noroi etc., care se ascund in diversele neregularitati ale plagii. Apoi se toarna substante antiseptice neiritante ca: rivanol, manganat de potasiu. Daca corpii straini nu sunt indepartati de lichidul turnat, ii extragem cu o penseta streilizata la flacara, sau cu degetele, dupa ce in prealabil ne-am spalat pe maini cu apa si sapun si apoi cu alcool. Dupa ce am dezinfectat rana, o acoperim cu comprese sterile, iar in lipsa lor cu una sau mai multe batiste curate. Mentinerea pansamentului se face cu ajutorul feselor. De aceea, peste vata si comprese tragem mai multe ture de fasa. Aceasta metoda se numeste bandajare.

Cum bandajam corect rana?

Fasa se tine in mana dreapta si si se desfasoara din aceasta mana. Turele de fasa se aplica cu mana stinga. Infasurarea incepe la 10-15 cm, sub rana, pe o zona sanatoasa de piele, unde facem 3-4 ture de fasa, pentru a o fixa bine. Urmatoarele ture de fasa vor fi facute in asa fel incat inaintand, ele sa se acopere cel putin jumatate unele pe altele. Trecem cu turele de fasa dincolo de rana cu inca 10-15 cm, si la sfarsit tragm iarasi cateva ture una peste alta. Ultima portiune de fasa se rupe in doua, in lungime, obtinandu-se doua bentite, care se leaga.

Bandajul trebuie sa fie suficient de strans pentru ca pansamentul sa nu se miste si totodata, suficient de elastic pentru a nu stanjeni circulatia sangelui.

Sursa de inspiratie: Teologie si medicina pentru familie” de Dr. Goerge Stan

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *