Cât și cum mâncăm corect, astfel încât să evităm apariția bolilor de nutriție (subnutriția, obezitatea, diabetul etc.)
Igiena alimentatiei
Igiena alimentatiei are ca scop cunoasterea nevoilor de hrana ale organismului si elaborarea normelor unei alimentatii rationale, care reprezinta una din conditiile esentiale care influenteaza starea de sanatate si capacitatea de munca a omului.
Alimentele indeplinesc un rol multiplu in organism: reprezinta sursa producerii de energie necesara depunerii oricarui efort, procura materialul necesar repararii tesuturilor uzate, reprezinta sursa de energie necesara pentru mentinerea temperaturii constante a organismului etc.
Cantitatea de alimente necesara organismului in 24 ore se numeste ratie alimentara. La intocmirea ratiei alimentare se tine cont de varsta, sex, profesie si de compozitia si valoarea nutritiva a alimentelor. Necesarul alimentar se exprima in calorii, adica unitatea de masura a energiei calorice eliberata de alimentele consumate.
Necesitatile calorice ale oamenilor depind de activitatea lor fizica desfasurata zilnic.
Astfel, sunt profesii cu cheltuiala mica de energie, intre 3000 si 3500 de calorii (functionarii de birou, medicii, profesorii, inginerii etc) , cu cheltuiala moderata de energie, intre 3500-4000 de calorii ( frezorii, strungarii, ajustori), cu cheltuiala mare de energie, intre 4000 – 4500 de calorii (turnatorii, forjorii, tamplarii) sau cu cheltuiala foarte mare de energie, intre 4500 – 5000 de calorii (hamalii, prasitorii, fierarii, sportivii de performanta etc.).
Indicatii in ceea ce priveste alimentatia femeii insarcinate
Femeia gravida trebuie sa primeasca un supliment de 150 calorii/zi in primul trimestru, aproximativ 350 calorii/zi in urmatoarele trimestre, iar in perioada in care alapteaza trebuie sa primeasca un supliment caloric de 550 calori/zi.
Ce inseamna o alimentatie sanatoasa, rationala?
O alimentatie rationala nu trebuie sa acopere numai cerintele energetice ale organismului, ci sa si cuprinda, in anumite proportii, substantele nutritive: proteine, lipide, glucide, elemente minerale si vitamine.
Cand alimentatia nu asigura numarul suficient de calorii, organismul este obligat sa elibereze energie din propriile sare tesuturi (din grasimea de rezerva, din tesutul muscular etc.). In asemenea situatii se incetineste ritmul de crestere al copiiilor si adolescentilor, adultii scad in greutate, masele musculare isi reduc volumul, scade capacitatea de munca, se micsoreaza rezistenta organismului fata de unele boli microbiene etc.
Intre necesarul organismului si cantitatile aduse de alimente, trebuie mentinut un echilibru. Este o greseala nu numai insuficienta de substante nutritive, ci si consumul care depaseste nevoile organismului, deoarece dezchilibrul alimentar (in minus sau in plus) duce la aparitia bolilor de nutritie. Unele din acestea sunt consecinta insuficientei de substante nutritive (ca de exemplu subnutritia), in timp ce altele sunt consecinta consumului care depaseste nevoile organismului (ca de exemplu obezitatea, diabetul etc.).
Ratiile alimentare trebuie sa asigure o varietate cat mai mare a mancarurilor.
Postul, metoda principala de vindecare
Multe studii confirma efectele benefice ale postului. Exista numeroase clinici unde postul reprezinta metoda principala de vindecare. Alimentatia este pe baza fructe si legume proaspete, de preferat in stare cruda.
Pe parcursul postului, in primele zile organismul va supravietui pe baza propriilor rezerve. Cand este lipsit de proteinele si grasimile provenite din carne, oua, lactate si derivatele acestora, corpul va arde si va digera propriile tesuturi. Organismul va descompune si va arde acele celule si tesuturi care sunt bolnave, imbatranite sau moarte (tumori, abcese, depozite de grasimi etc .). In timpce celulele imbatranite si tesuturile bolnave sunt descompuse si arse, are loc formarea de noi celule, sanatoase.
In postul religios este specificat un numar de zile. Postul autonom poate dura cât de mult doriti dar trebuie sa sfarsim in momentul in care apar durerile generate de senzatia de foame. Alimentatia trebuie reluata treptat, fara excese, mesele trebuie luate la ore fixe si este foarte important ca atunci cand ne ridicam de la masa sa mai fie senztia de foame.
Distribuirea meselor pe parcursul zilei
Se recomanda ca mesele sa fie distribuite de 3-4 ori pe zi. In cazul in care se servesc 3 mese, dimineata (micul dejun) va reprezenta 25-30% din valoarea calorica a ratiei, pranzul 45-50% si cina 20-25% din ratia calorica zilnica. In cazul in care se include si o gustare in timpul lucrului, aceasta va reprezenta 10% din ratia calorica; in acest caz se reduce proportia corespunzatoare din valoarea procentuala a meselor de la pranz si seara.
Foarte important, mesele trebuie luate la ore regulate. Este gresit obiceiul de a renunta la micul dejun sau de a-l inlocui cu o cafea.
Obiectivul unei alimentatii sanatoase este sa reusim sa nu mâncam nimic intre mese, sa existe o pauza completa de 3-4 ore in digestie/secretie de sucuri gastrice. Cu cat mancam mai mult la o masa, cu atat vom avea nevoie de un volum mai mare de alimente ca sa ne săturăm. Intodeauna trebuie ca atunci cand ne ridicam de la masa sa nu fim satuli, stomacul sa nu fie plin.
Se recomanda ca mancarea preparata sa fie consumata imediat, evitandu-se pe cat posibil reincalzirea ei. De asemenea se recomanda ca mancarea sa fie imbogatita cu vitamine, prin verdeturi proaspete (marar, patrunjel, leustean), care se adauga putin inainte de consumare.
Cam asta inseamna sa mancam sanatos !
Sursa de inspiratie: „Teologie si medicina pentru familie” de Dr. Goerge Stan
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!