Boala Ménière. Cauze, simptome, evoluție, tratament
Boala Ménière este produsă ca urmare a tulburării presiunii endolimfatice labirintice (hipertensiunea lichidului endolimfatic).
Boala afectează în mod egal ambele sexe, survine în general la vârsta adultă (35-50 ani) și se manifestă prin crize.
Cauzele bolii Ménière sunt necunoscute.
Simptome. Boala Ménière se manifestă prin crize care apar brusc, în plină sănătate aparentă.
În criză simptomele se succed în ordinea următoare:
– zgomote auriculare unilaterale, amintind un foșnet, care pot apărea cu 24-48 de ore înainte de declanșarea crizei labirintice;
– vertijul rotator este elementul major al crizei. Bolnavul are senzația că lucrurile care îl înconjoară se învârtesc în jurul lui. Vertijul se însoțește de o senzație de greață, vărsături incoercibile, paloare, transpirații, cefalee.
– surditate unilaterală (senzație de „vată în ureche”), care este de cele mai multe ori reversibilă în câteva ore sau în câteva zile.
Evoluția bolii Ménière este imprevizibilă. În general, criza se remite spontan sau sub influența tratamentului. Crizele se pot repeta. Pe măsura repetării crizelor, surditatea se agravează și rămâne definitivă. Se poate bilateraliza.
Tratament. În timpul crizei se pune bolnavul în repaus absolut și în obscuritate. Bolnavului i se administrează sedative (de exemplu diazepam), vasodilatatoare (acid nicotinic), diuretice (furosemid), antivertiginoase (torecan), înlăturarea focarelor de infecție (dinți, amigdale, sinusuri), renunțarea la fumat, restricție în consumul de lichide și sare.
Tratamentul chirurgical se adresează hipertensiunii endolimfatice.
Este important ca, după prima criză, bolnavul să evite alcoolul, tutunul, excesele alimentare, să reducă consumul de sare pentru a preveni retenția de lichide, regim de muncă și de odihnă echilibrat, cu evitarea sedentarismului și a obezității.
Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!