Sindromul Cushing. Cauze, simptome, evoluție, tratament

Sindromul CushingSindromul Cushing se caracterizează printr-o hipersecreție de glucocorticoizi (hidrocortizon și cortizon). Acest exces hormonal produce modificări structurale și funcționale în diverse or­gane și țesuturi. Boala se întâlnește mai frecvent Ia femei, cu o incidență mai mare între 21 și 40 de ani.

Sindromul Cushing. Cauze

Boala poate fi produsă de tumori benigne sau maligne ale corticosuprarenalei, de secreție excesivă de ACTH hipofizar etc.

Sindromul Cushing. Simptome

Simptomele de Ia începutul bolii nu au nimic caracteristic: cefalee, obo­seală, dureri lombo-sacrate, palpitații, amenoree etc.

Tabloul clinic complet al bolii se constituie lent în 1-5 ani. În perioada constituirii depline a bolii se disting o serie de simptome caracteristice hiperfuncției corticosuprarenale și anume:

Obezitatea este unul din semnele cele mai cunoscute și constante. Obezitatea are o distribuție caracteristică, îndeosebi la față, gât, spate, re­giunea mamară și mai ales subombilicală, unde poate lua aspectul unui șorț adipos. Din cauza maselor adipoase, fața bolnavului este rotunjită cu aspect de „lună plină”, gâtul se îngroașă și pare scurtat. De asemenea gră­simea se depune deasupra spațiului interscapular („ceafa de bizon”), la ni­velul toracelui, în regiunea mamară și la rădăcina membrelor, dar extremitățile acestora nu numai că sunt respectate de procesul adipos, dar sunt subțiate, încât realizează în contrast cu trunchiul, un aspect caracteristic comparat cu conturul unei „lămâi pe scobitori”.

– Striurile cutanate (vergeturile) sunt un alt semn caracteristic al sindromului Cushing. Ele sunt localizate pe părțile laterale ale toracelui, mamele, în flancuri, pornind din regiunea inghinală și au o culoare roșie-violacee, semănând cu o flacără. Tegumentele care acoperă vergeturile sunt subțiri și străvezii, încât vasele de sânge subiacente apar prin transparență și dau striurilor culoarea roșie-violacee.

– Hirsutismul apare la 2/3 din cazuri. Părul crește mai abundent în zonele normale la bărbat, iar la femeie chiar unde lipsește în mod normal și are caracteristicile pilozității masculine prin topografia și calitatea firelor de păr, care sunt groase, răspândite pe față (buza superioară, bărbie), areole mamare, linia albă, pe antebrațe, coapse și gambe.

Hipertensiunea arterială este un simptom întâlnit în 95% din cazuri.

– Osteoporoza este prezentă în 83% din cazuri, apare la început în regi­unea dorso-lombară a coloanei vertebrale și apoi prinde coastele, sternul, bazinul, craniul și foarte rar oasele lungi. În stadiile înaintate apar fracturi spontane ale vertebrelor și coastelor.

– Tulburările gonadice sunt caracterizate prin oligomenoree urmată de amenoree (absența fluxului menstrual) la femei, iar la bărbați prin ginecomastie (creșterea în volum a glandelor mamare) și scăderea potenței sexu­ale până la impotență.

– Tulburările neuro-psihice, prezente la aproximativ 50% dintre bol­navi, sunt variabile: cefalee, amețeli, scăderea capacității de muncă, tulbu­rări de memorie și atenție etc.

Sindromul Cushing. Evoluție

Boala este cronică și progresivă, putând avea trei posibilități evolutive: o evoluție comună, cu deteriorarea în ritm constant a stării bol­navului în decurs de 3-5 ani, cu apariția complicațiilor renale și cardiovas­culare; o evoluție intermitentă, caracterizată prin perioade alternante de agravare și de remisiune spontană; o evoluție lentă, prelungită, desfășurată în decurs de 2-3 decenii.

Sindromul Cushing. Tratament

Tratamentul sindromului Cushing poate fi făcut prin radio­terapie hipofizară sau corticosuprarenală, prin suprarenalectomie bilatera­lă subtotală, cu extirparea a 3/4 din fiecare glandă și prin folosirea medica­ției hormonale. Pe lângă modalitățile terapeutice amintite, se recomandă un regim dietetic fără sare, redus în lichide, glucide și grăsimi, care influ­ențează în bine atât obezitatea, cât și retenția de lichide și insuficiența car­diacă a bolnavilor.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *