Pneumotorax. Cauze, simptome, evoluție, tratament

pneumotoraxPneumotoraxul se caracterizează prin prezenţa aerului în cavitatea pleurală.

Pneumotoraxul poate să fie spontan, artificial (aerul este introdus de medic în scop terapeutic) şi traumatic (când pătrunderea aerului se realizează printr-o plagă penetrantă sau printr-un traumatism cu fractură de coaste şi soluţie de continuitate a pleurei).

Pneumotoraxul spontan constă în pătrunderea aerului în cavitatea pleurală, în afara oricărui traumatism sau plăgi toracice.

Pneumotorax: cauze

Pneumotoraxul spontan este consecinţa unor anomalii pleuro-pulmonare congenitale (pneumotorax spontan primar), sau a unor afecţiuni preexistente: emfizem pulmonar, astm bronşic, tuberculoză pulmonară, abces pulmonar, pneumonii bacteriene etc. (pneumotorax spontan secundar unor boli).

Pneumotorax: simptome

Debutul pneumotoraxului spontan este de obicei brusc, cu durere toracică violentă, comparată cu o lovitură de cuţit, tuse seacă, dispnee foarte accentuată, cianoză.

Citește mai multe despre sănătate: CLICK AICI.

Pneumotorax: evoluție

În ciuda tabloului clinic deseori alarmant, pneumotoraxul spontan poate avea o evoluţie favorabilă, cu resorbţia aerului din cavitatea pleurală, dar poate avea şi o evoluţie nefavorabilă, cu complicaţii care constau în sângerarea şi infecţia intrapleurală.

Prognosticul este favorabil, producându-se de obicei o vindecare spontană.

Pneumotorax: tratament

Până la intervenţia medicului, se recomandă repaus la pat şi calmante ale tusei şi durerilor.

Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).

Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *