Tusea convulsiva (tusea magareasca). Cauze, simptome, complicatii, tratament….
Tusea convulsiva (pertussis), cunoscuta in popor sub numele de ,,tuse magareasca”, este o boala acuta infectioasa, foarte contagioasa, socotita a fi una dintre cele mai grave boli contagioase ale sugarului.
O altfel de definitie a tusei convulsive: Aceasta boala a copilariei, foarte contagioasa, se traduce printr-o tuse care seamana cu ,,cantatul cocosului”, cu accese sufocante, care il pot face chiar sa si vomite.
Tusea convulsiva este raspandita pe tot globul, indiferent de climat. La noi in tara este endemica. Incidenta si epidemiile sunt maxime iarna si primavara.
Tusea convulsiva (tusea magareasca). Cauze
Sursa de infectie este omul bolnav.
Transmiterea se face direct, prin picaturi de secretie nazofaringiana (aerogen), si indirect (exceptional), prin obiecte contaminate recent.
Contagiozitatea tusei conbulsive este mare (90% in familie si 25-50% in colectivitate).
Perioada de contagiune incepe dupa 7 zile de la contactul infectant si se mentine 3-4 saptamani de la debutul bolii, fara tratament cu antibiotice.
In cazurile tratate precoce cu antibiotice, perioada de contagiozitate este de 8-10 zile.
Receptivitatea este generala. Chiar si sugarii pot face tusea convulsiva de la primul contact infectant, chiar la 2 saptamani de viata, deoarece nu se transmite o imunitate transplacentara de la mamele imune.
Pana la intrarea in scoala, 70-90% dintre copii fac boala.
Tusea convulsiva este mai frecventa si mai grava la fete decat la baieti.
Boala lasa o imunitate durabila, desi nu sunt excluse reimbolnaviri (la adulti).
Poarta de intrare a infectiei este mucoasa cailor respiratorii.
Tusea convulsiva (tusea magareasca). Evolutie si simptome
Incubatia tusei convulsive este de 7-10 zile (pana la 21 zile).
Perioada de invazie dureaza in jur de 2 saptamani de la prima manifestare (prima tuse), pana cand aceasta imbraca aspectul caracteristic. Aceasta perioada este necaracteristica, evolueaza fara febra, de multe ori fara modificarea starii generale, in general fiind neglijata de bolnavi sau apartinatori, considerandu-se o traheobronsita banala.
Perioada de stare a tusei convulsive (tuse magareasca) incepe cand tusea devine caracteristica, survenind in accese de tuse paroxistica.
Accesul de tuse este anuntat de obicei prin urmatoarele simptome: senzatie de neliniste, senzatie dureroasa retrosternala, stare de sufocare, senzatie de gadilatura in gat, cascat sau stranut repetat, care prevestesc iminenta unui acces de tuse convulsiva.
Cand copiii simt apropierea acceselor, intrerup jocul sau alearga cativa pasi, ca si cum ar vrea sa evite un pericol, cei care dorm se scoala brusc si se sprijina de barele patului, iar altii cauta protectie la mama.
Accesul de tuse incepe printr-o inspiratie brusca, adanca, suspinata, urmata de o serie de sacade de tuse, foarte apropiate una de alta, intocmai ca in tusea provocata de un corp strain in laringe.
Urmeaza o pauza de expiratie fortata, in care faciesul copilului, congestionat anterior, devine vanat, cianotic.
Imediat urmeaza o inspiratie adanca, prelungita, suieratoare, numita repriza, comparata cu un zbieret de magar (tuse magareasca).
Aceasta inspiratie poate pune capat accesului de tuse sau poate fi punctul de plecare pentru noi accese.
Accesul se termina prin expectoratia dificila a unei mici cantitati de mucus vascos si, de obicei, cu varsaturi.
In tusea convulsiva numarul acceselor in 24 ore este variabil: 4-6 in formele usoare, 10-30 in formale medii si 30-40 in formele severe.
Intre accese, in formele usoare si medii, copilul se simte bine, se joaca, are o stare generala acceptabila si o temperatura normala.
In formele severe, din cauza acceselor repetate si a varsaturilor, copilul arata extenuat si denutrit.
In cazul formelor medii de tuse convulsiva, necomplicate, faza de stare dureaza intre 2 si 4 saptamani, trecerea spre covalescenta facandu-se pe nesimtite, prin rarirea si scurtarea acceselor de tuse.
Covalescenta la tusea convulsiva (tusea magareasca) nu are o durata fixa, putand sa se intinda pe o durata de 2 saptamani. In aceasta perioada este scazuta capacitatea de aparare a organismului la infectii.
Tusea convulsiva (tusea magareasca). Complicatii
La tusea convulsiva (tusea magareasca) complicatiile constau in: bronhopneumonii, pneumonii, emfizem, encefalita (apare mai ales la sugari si la copiii sub 3 ani), etc.
Tusea convulsiva (tusea magareasca). Prevenire
Prevenirea tusei convulsive consta in izolarea bolnavului la domiciliu sau in spital, izolarea fiind obligatorie pentru preintampinarea contactului cu persoane receptive.
Izolarea este de 10 zile pentru cei tratati cu antibiotice si de 4 saptamani pentru cei netratati.
Profilaxia specifica cu vaccin pertussis constituie solutia eficace.
Imunizarea antipertussis se face in tara noastra prin utilizarea unui vaccin (trivaccin) diftero-tetano-pertussis (D.T.P.).
Tusea convulsiva (tusea magareasca). Tratament
Cazurile usoare si medii de tuse convulsiva sunt izolate si tratate la domiciliu, iar in cazul formelor severe si complicate se interneaza in spital.
Bolnavii vor fi lasati cat mai mult timp in aer liber, mai ales in zilele insorite, sau cu ferestrele deschise.
Regimul alimentar al bolnavului de tuse convulsiva trebuie sa fie bogat in calorii si vitamine.
Se va asigura hidratarea corespunzatoare.
Se recomanda sedative usoare antiemetice (metoclopramid), antiinflamatorii, calmante ale tusei.
Tratamentul cu antibiotice se face cat mai precoce. Ori de cate ori este posibila administrarea orala, se prefera eritromicina sau ampicilina, amoxicilina sau cotrimoxazolul (biseptol, septrin). Durata tratamentului este de 10-14 zile.
La copiii foarte mici sau cu intoleranta gastrica, se va administra ampicilina sau amoxicilina intramuscular.
Tusea convulsiva (tusea magareasca). Fitoterapie
Pe cale interna, dupa 6 ani: INFUZIE de catusa (30 g flori), buzuioc (40 g frunze si flori).
Pune 20 g de amestec intr-un litru de apa clocotita si lasa la infuzat 10 minute.
Se administreaza o cana de 3 ori pe zi, dupa mese, pana la vindecare.
SFAT: Pentru a evita voma, care poate surveni in timpul unui acces de tuse, hraneste copilul des, cu portii mici.
Citeste mai multe despre sanatate: CLICK AICI.
VIDEO- Despre tusea convulsiva (tusea magareasca)
Surse inspiratie:
– ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan;
– ,,Utilizarea plantelor in tratarea bolilor”, Dr. Jean-Claude Houdret;
– Internet.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!