Pielonefritele. Pielonefrita acută. Pielonefrita cronică
Poartă denumirea de pielonefrite inflamațiile parenchimului renal produse de prezența bacteriilor în țesutul renal și căile urinare.
Frecvența pielonefritelor este mare. Pielonefrita cronică, alături de glomerulonefrita cronică și de scleroza renală de origine vasculară (nefroangioscleroza), sunt bolile cele mai frecvente care produc moartea prin insuficiență renală cronică. Insuficiența renală cronică constituie aproximativ 3% din totalul cauzelor de deces.
Fixarea bacteriilor în căile urinare și infecția consecutivă este favorizată de cauze multiple, dintre care amintim:
- Staza urinei. Cele mai importante cauze de stază sunt: litiaza urinară la ambele sexe, stricturile uretrale și hipertrofia prostatei la bărbat și sarcina la femei.
- Sexul și vârsta bolnavilor. Pielonefritele acute sunt de 10 ori mai frecverte la femei până la vârsta de 50 de ani, decât la bărbații de aceeași vârstă, datorită faptului că uretra este mai scurtă la femeie, înlesnind ascensiunea bacteriilor mobile din perineu spre vezica urinară. Pielonefrita acută este des întâlnită și la sugar și copilul mic, din cauza murdăririi continue a scutecelor cu materii fecale. Pielonefrita acută este de 3 ori mai frecventă la fetite decât ia băieți.
- Cateterismul și explorarea instrumentală a căilor urinare introduc adeseori termeni microbieni din afară în interiorul căilor urinare.
- Refluxul vezico-ureteral înlesnește ascensiunea germenilor din vezică în uretere și bazinet.
- Boli generale, ca diabetul, hipertensiunea arterială, diminuează apărarea antimicrobiană a parenchimului renal și favorizează complicația acestor boli cu pielonefrite secundare.
Factorul determinant al pielonefritelor este infecția bacteriană a parenchimului renal. Bacteriile cele mai des întâlnite sunt: colibacilul (care produce aproximativ 50% din cazuri), enterococul, proteus etc.
După evoluție se deosebesc două forme de pielonefrită: acută și cronică.
Pielonefrita acută
Pielonefrita acută se caracterizează prin asocierea simptomelor generale cu caracter infecțios (febră, frisoane, transpirații, astenie, cefalee, alterarea stării generale), cu simptome care țin de aparatul urinar (dureri lombare, polakiurie cu usturimi la micțiune, apariția de micțiuni nocturne).
Simptome. Boala debutează brusc, cu febră (39-40°), frisoane, transpirații, cefalee, dureri lombare care iradiază către regiunea pubiană, micțiuni frecvente, la intervale de 2-3 ore (ziua și noaptea) și însoțite sau urmate de usturimi. Urina este tulbure încă de la eliminare, uneori purulentă sau hematurică. Uneori bolnavii pot prezenta și grețuri, vărsături, dureri abdominale.
Examenul microscopic al urinii pune în evidență un mare număr de leucocite, numeroase bacterii și un număr mai redus de hematii. Urocultura cantitativă indică o bacteriurie semnificativă (peste 100.000 germeni/ ml. urină). Este necesar să se determine sensibilitatea germenilor la chimioterapice și antibiotice (antibiograma), pentru a putea administra bolnavului medicamentul la care bacteriile au cea mai mare sensibilitate.
În pielonefrita acută funcțiile rinichiului sunt puțin alterate, iar hipertensiunea arterială este absentă.
Evoluție, prognostic. Pielonefrita acută are prognostic bun. Boala se vindecă fără urine prin tratament. La bolnavii cu obstrucție urinară boala are tendință la cronicizare, dacă staza urinară nu poate fi suprimată.
Tratamentul are drept scop combaterea infecției microbiene și îndepărtarea cauzelor care favorizează staza urinară. Pe timpul tratamentului se recomandă bolnavului repaus la pat timp de 8-10 zile. Dieta va fi neiritantă, fără condimente, alcool și cafea. Sarea nu se limitează. Se vor administra lichide din abundență (2 litri/zi).
Tratamentul antiinfecțios necesită identificarea germenului și testarea sensibilității lui. Până la primirea rezultatului antibiogramei se vor folosi sulfamidele. În cazul infecțiilor rezistente la sulfamida administrată inițial, se va folosi un antibiotic ales în funcție de rezultatul antibiogramei. Durata tratamentului va fi de două săptămâni, iar efectul chimio- și antibioterapiei va fi urmărit prin uroculturi repetate la 7, 14 și 30 de zile și apoi la intervale de o lună, timp de un an după încetarea administrării medicamentului.
Pielonefrita cronică
Pielonefrita cronică este o boală cronică a rinichiului produsă de prezența bacteriilor la nivelul parenchimului renal.
Simptome. Pielonefrita cronică are o simptomatologie săracă. Unii bolnavi acuză polakiurie și disurie (30% din bolnavi), dureri vagi lombare (40% din bolnavi), stare subfebrilă (10% din bolnavi). La restul bolnavilor de pielonefrită cronică boala este recunoscută numai în momentul apariției insuficienței renale cronice, care are o evoluție lent progresivă și produce sete, nicturie, oboseală, inapetență, pierdere în greutate. La bolnavii cu pielonefrită cronică lipsesc edemele, iar hipertensiunea arterială este întâlnită la 20% din cazuri.
La unii bolnavi pielonefrita cronică evoluează latent, asimptomatic și este diagnosticată abia în faza terminală, o dată cu apariția insuficienței renale cronice.
La examenul urinii se constată leucociturie, bacteriurie, iar proteinuria lipsește sau este redusă, nedepășind 1,5 g./24 de ore.
Evoluție, prognostic. Pielonefrita cronică evoluează asimptomatic multă vreme. Cu timpul apare insuficiența renală cronică cu evoluție ireversibilă spre uremie.
Tratamentul pielonefritei cronice urmărește îndepărtarea infecției urinare. Pentru aceasta este necesară identificarea germenului prin urocultură și testarea sensibilității acestuia față de chimioterapice și antibiotice (antibiograma), pentru a putea administra bolnavului medicamentul la care bacteriile au cea mai mare sensibilitate. Pentru ca rezultatul tratamentului să fie favorabil, este necesar să se îndepărteze cauzele care favorizează staza urinară.
Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand). ,
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!