octreotid – definiție

OCTREOTID – Medicament analog (sintetic) al hormonului hipotalamic somatostatină, conținând în molecula sa doar 8 aminoacizi în loc de 14. Acest medicament are aceleași acțiuni ca somatostatina: inhibă eliberarea hor­monului de creștere, a insulinei, TRH-ului, glucagonului și gastrinei.

Se administrează pe cale parenterală prin injecție subcuta­nată sau intravenoasă.

Este folosit în tra­tamentul acromegaliei, al formelor acute de pancreatită, în profilaxia complicații­lor relative la intervențiile chirurgicale pe pancreas, în sângerările cauzate de varice esofagiene, în tratamentul simptomelor asociate tumorilor neuroendocrine ale in­testinului și al tumorilor APUD în general.

Efectele colaterale pot fi gastrointestinale și endocrine (mai ales toleranță scăzută la glucoză, care în general se îmbunătățește spontan), iar în caz de administrare croni­că (6 luni) s-au verificat cazuri de litiază bi­liară.

Trebuie folosit cu atenție la pacienți diabetici și cu litiază biliară.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *