naproxen – definiție

NAPROXEN – Derivat al acidului propionic aparținând grupului de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

Asemenea acidului acetilsalicilic, naproxenul inhibă ciclooxigenaza și sinteza prostaglandinelor, dar mult mai puternic. Timpul de înjumătățire al concentrației plasmatice este de 13-14 ore.

În general, naproxenul este bine tolerat; prezintă efecte colaterale rare: grețuri, vomă, constipație, hemoragii intestinale, cefalee.

Naproxenul este indicat în tratamentul inflamațiilor și al durerii provo­cate de cauze diferite (de la faringită până la artroză și durere neoplazică), precum și al bolilor reumatice: artrite reumatoide, osteoartroze (artrită degenerativă), spondilită anchilozantă, artropatie gutoasă și diferite forme de reumatism extraarticular (lombosciatalgie, mialgii, nevralgii, sindroame radiculare, periartrite, fibromiozite). Având în vedere timpul său de înjumătățire deosebit de lung, este mai indicat, căci se administrează în mai puține doze pe zi.

Naproxenul este într-o oarecare măsură nociv la nivel gastrointestinal (se recomandă administrare pe stomac plin); prezintă nefro- și hepatotoxicitate, dă re­acții alergice și potențială toxicitate medu­lară, potențează efectele medicamentelor antidiabetice administrate pe cale orală, ale anticoagulantelor și ale antiagregantelor trombocitare.

Contraindicații: hipersensibilitate pen­tru produs sau unul dintre componentele sale, ulcer peptic sau gastroduodenal, co­lită ulceroasă, terapie diuretică intensivă, în cazul pacienților cu hemoragii în curs sau în tratament cu anticoagulante, în ca­zul bolilor renale grave și al hepatopatiilor severe.

Se recomandă precauție în caz de sarcină, la pacienți diabetici în tratament pe cale orală și la pacienți cărora li se administrează anticoagulante de tipul cumarinei. În cazul pacienților în vârstă posologia trebuie ajustată printr-o eventuală reducere a dozajului normal.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *