Mucoviscidoză (fibroză chistică). Simptome, diagnostic, tratament
Cunoscută și cu numele de fibroză chistică, este o boală genetică, puțin cunoscută, deși este vorba despre o afecțiune comună: în cadrul populației occidentale, o persoană din 27 este purtătoare a mutației genei care provoacă boala, fără a acuza nici un simptom, în timp ce un copil din 2 000-6 000 de născuți este afectat de boală. În forma mai gravă, mucoviscidoza (fibroza chistică) afectează diferite organe, mai ales pancreasul (de unde și denumirea de „fibroză chistică a pancreasului”), plămânii, ficatul și intestinul. Pancreasul este afectat precoce și provoacă dificultăți la digestia și asimilarea grăsimilor.
Afectarea plămânului poate apărea mai devreme sau mai târziu prin procese infecțioase repetate pană la infecție cronică; aceasta afectează progresiv și ireversibil țesutul pulmonar. Pe lângă aceste manifestări principale, mucoviscidoza (fibroza chistică) provoacă diabet (15% din pacienții tineri și adulți), boală hepatică gravă (3% din pacienții tineri), pancreatite repetate, infertilitate masculină și feminină (în unele cazuri), sinuzită, polipoză nazală și ocluzii intestinale. Există forme clasice de fibroză chistică, în care sunt prezente principalele simptome și care au dus la descrierea bolii (insuficiență pancreatică, infecții respiratorii), dar aceste forme nu sunt singurele.
Circa 20% din pacienți nu prezintă manifestări intestinale și în primele luni de viață cresc bine, fără necesitatea de a se recurge la suplimente alimentare.
Există forme care evoluează ușor și se manifestă tardiv, așa-numitele forme atipice, care sunt depistate la vârstă adultă și, în fine, forme care se limitează la infertilitate masculină și deci nu sunt asociate cu nici un alt simptom al bolii clasice.
Aceleași mutații ale genei CFTR sunt prezente la pacienți afectați de diferite forme ale bolii. Așadar, genetica nu ne ajută să prevedem evoluția bolii. De exemplu, frați care au aceleași mutații ale genei pot manifesta condiții clinice foarte diferite. În schimb, boala are aceeași evoluție la gemenii uniovulari.
Boala este determinată de funcționarea anomală a unei proteine numite CFTR (Cystic Fibrosis Transmembrane Regulator), care reglează trecerea clorului prin membrana celulelor epiteliale. Această proteină este codificată de o genă ale cărei mutații duc la, defecte de sinteză sau o împiedică. Defectul CFTR are consecințe diferite, care nu pot fi interpretate unitar. Există alterări ale unor secreții, cum ar fi transpirația, bogată în sare, sau ale fluidelor căilor respiratorii, care devin mai dense întrucât sunt sărace în apă, precum și anomalii ale bilei, care este îngroșată.
Purtătorii nu prezintă nici o manifestare a bolii, întrucât este vorba de o boală recesivă.
Pacienții afectați de mucoviscidoză (fibroză chistică) moștenesc genele mutante de la ambii părinți.
Mucoviscidoza (fibroza chistică). Simptome
În circa 15% din cazuri boala poate debuta la naștere cu o gravă formă de ocluzie intestinală, care deseori trebuie rezolvată chirurgical. În majoritatea cazurilor simptomele se manifestă în primele săptămâni sau luni de viață prin întârzieri în creștere, datorită proastei asimilări a grăsimilor cauzată de insuficienta pancreatică. Scaunul este onctuos și copilul nu crește în greutate.
În alte cazuri, primele manifestări sunt infecții repetate ale căilor aeriene. Acestea tind să apară în cursul evoluției naturale a bolii cu simptome mai mult sau mai puțin grave.
Mucoviscidoza (fibroza chistică). Diagnostic
Microviscidoza (fibroza chistică) se poate diagnostica la naștere printr-o analiză a sângelui nou-născutului.
Există programe de screening neonatal: nou-născuții sunt supuși unui test simplu (testul tripsinei imunoreactive), efectuat pe o picătură de sânge. Dacă primele examene sunt pozitive, nou-născutul este supus unor probe specifice (cum ar fi testul transpirației), care permit diagnosticarea specifică a fibrozei chistice. Ulterior, se efectuează investigații genetice pentru a identifica tipul de mutație (sunt identificate la circa 85% din cazuri). Acest lucru permite începerea unor investigații în cadrul familiei pentru a descoperi cine sunt purtătorii.
Testul de sudorație duce la stabilirea cantității de clor conținute în transpirație. Pacienții cu mucoviscidoză (fibroză chistică) au o concentrație de clor în transpirație foarte ridicată. Acest test permite diagnosticarea în majoritatea cazurilor. Uneori, rezultatul testului este incert și examenul trebuie repetat chiar de mai multe ori. Există și investigații mai sofisticate, în centre specializate, care permit diagnosticarea chiar și în cazurile incerte în care investigațiile genetice și testul de sudorație nu au dat rezultate clare.
Un astfel de test este măsurarea potențialului nazal. Cu ajutorul unui electrod sprijinit pe mucoasa nazală este evaluată direct funcționarea canalului CFTR în celulele căilor respiratorii.
Mucoviscidoza (fibroza chistică). Tratament
Nu există o terapie rezolutivă și nici posibilitatea de vindecare a mucoviscidozei (fibrozei chistice). Există tratamente cronice (enzime pancreatice, fizioterapie) și tratamente frecvente sau discontinue (terapie antibiotică, aerosoli pentru dilatarea căilor respiratorii și ameliorarea drenajului).
Dacă apar complicații de natură hepatică sau diabet, trebuie să fie abordate în mod specific. Circa 3% din pacienții suferinzi de mucoviscidoză (fibroză chistică) pot avea nevoie de transplant de ficat (în medie la o vârstă tânără). Mai numeroși sunt pacienții care au nevoie de un transplant de plămân. Mucoviscidoza (fibroza chistică) nu se reproduce nici în ficatul și nici în plămânul transplantate.
Având în vedere că boala, în forma clasică, tinde să manifeste semne precoce, primele tratamente vizează normalizarea digestiei și prevenirea afectării respiratorii. Se administrează enzime pancreatice care trebuie luate prin tratament cronic, în timp ce pentru a face față sau pentru a preveni simptomele respiratorii trebuie început cât mai repede un program de fizioterapie care să permită expectorarea mucusului dens (care tinde să se acumuleze în căile aeriene inferioare și să se suprainfecteze).
Aproape în toate cazurile aspectul digestiv poate fi controlat cu ușurință, dar copilul cu mucoviscidoză (fibroză chistică) poate ajunge la infecții respiratorii (bronhopneumonii) repetate. Unele bacterii tind să colonizeze cronic căile aeriene declanșând un proces inflamator persistent care se manifestă printr-o infecție de durată care, destul de des, se acutizează.
Situația bolnavilor s-a îmbunătățit, acest lucru depinzând de mai mulți factori, cum ar fi diagnosticul precoce, perfecționarea tratamentelor, recunoașterea tot mai frecventă și a formelor ușoare care înainte nu erau considerate fibroze chistice.
Transplantul de plămân, tot mai frecvent în ultimii 10 ani, se demonstrează a fi un factor decisiv pentru prelungirea ulterioară a speranței de viață la formele clasice grave.
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!