Laringitele cronice la adulti. Laringitele cronice la copii
Laringitele cronice sunt inflamaţii cu evoluţie cronică ale mucoasei laringiene.
Laringitele cronice sunt frecvent întâlnite.
În producerea lor, pe lângă flora banală, saprofită, intervin o serie de factori, ca: suferinţe infecto-inflamatorii de vecinătate (rino-sinuzite, amigdalo-faringite), clima (umiditatea, variaţiile de temperatură), inhalarea unor particule iritante (praf, fum, substanţe chimice), insuficienţa respiratorie nazală (polipoza nazală, deviaţiile de sept, rinitele) care obligă bolnavul să respire mai mult pe gură, ceea ce irită mucoasa laringelui prin aerul uscat, rece şi impurificat, alimentaţia condimentată, băuturile alcoolice, băuturile reci, surmenajul profesional al corzilor vocale (cântăreţi, profesori, avocaţi etc.), suferinţe cronice hepatice, guta, diabetul etc., care modifică reactivitatea ţesuturilor, favorizând agresivitatea factorilor amintiţi mai sus.
Simptomele întâlnite la bolnavii cu laringită cronică sunt: răguşeala, care este cronică, dar variază în intensitate în funcţie de durata expunerii la factorii producători.
Bolnavul mai prezintă o tuse iritativă, hemaj larmgian şi o uşoară jenă cu localizare retrotiroidiană.
Laringitele cronice diferă ca mod de manifestare la adult şi copil.
Laringitele cronice la adulţi
După aspectul laringian, se descriu mai multe tipuri de laringită cronică.
1. Laringita cronică catarală, constă în inflamaţia congestivă, catarală a mucoasei laringiene, predominant pe corzile vocale care apar uşor îngroşate.
2. Laringita cronică hipertrofică, se poate manifesta, la rândul ei. prin următoarele forme:
a) Laringita cronică hiperplazică (sau leucoplazia laringelui), caracterizată prin hiperplazia epitelială sub forma unor pete albicioase pe corzile vocale.
Cauze: uzul şi abuzul de tutun şi alcool.
Simptome: răguşeală, pete albe pe corzile vocale.
b) Laringita cronică pahidermică (pahidermia laringiană) se caracterizează prin hiperplazia mucoasei laringiene.
Este o afecţiune rară, mai frecventă la bărbaţi.
Ca factori favorizanţi ai acestei afecţiuni sunt recunoscuţi consumul de alcool şi abuzul de tutun.
Este socotită ca stare precanceroasă.
3. Laringita atrofică (laringita cronică uscată atrofică crustoasă) constituie, de obicei, extensia în laringe a unei ozene rinofaringiene.
Procesul de extensie este favorizat de profesie (muncă în praf, carieră de piatră, substanţe chimice).
Crustele laringiene crează o senzaţie de sufocare, se însoţesc de senzaţia de uscăciune şi arsură laringiană şi produc un hemaj aproape permanent.
Corzile vocale sunt acoperite de cruste galbene-verzui.
Unii autori descriu şi laringita cronică profesională (a cântăreţilor), care se manifestă prin răguşeală, care apare numai la cântat.
Vocea vorbită este normală.
Tratamentul laringitelor cronice la adulți
Tratamentul laringitelor cronice la adulți urmăreşte îndepărtarea factorilor determinanţi.
Se vor trata afecţiunile rinosinuzale, faringiene, afecţiunile generale şi se vor lua măsuri adecvate în legătură cu condiţiile de viaţă şi la locul de muncă. Se va administra un anumit timp vitamine, cu efect trofic asupra mucoasei respiratorii (vitamina A, E, C) şi cure în staţiunile cu ape sulfuroase.
Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.
Laringitele cronice la copii
Laringitele cronice la copii au drept caracter dominant disfonia şi pot fi, ca şi cele acute, de origine banală sau specifică (gripală, difterică, rujeolică etc.).
Laringitele cronice banale sunt mai frecvente la băieţi decât la fete, se întâlnesc mai ales la vârsta de 7-15 ani şi constau intr-o inflamaţie prelungită a mucoasei laringiene.
Cauze. Factorul etiologic principal al laringitei cronice banale îl constituie laringita acută banală sau laringitele din cursul bolilor infecţioase.
Procesul de cronicizare a inflamaţiilor laringiene este facilitat de o serie de condiţii favorizante, care întreţin o iritaţie permanentă a laringelui.
Acestea sunt: obstrucţia şi infecţia nazală şi nazo-faringiană dată de vegetaţiile adenoide şi de rinosinuzitele hipertrofice, faringoamigdalitele cronice, care acţionează negativ asupra laringelui, atât prin obligarea copilului de a respira veşnic pe gură, cât şi prin secreţiile descendente care scaldă în permanenţă corzile vocale; traheobronşitele cronice care, prin tusea şi expectorația continuă, agravează inflamaţia mucoasei laringiene; macro- şi microclimatul nefavorabil (frig, schimbări bruşte de temperatură, umezeala, atmosfera impură, cameră supraîncălzită şi cu aer prea uscat etc.); surmenajul vocal, care constă fie în ţipete, fie în forţarea vocii etc.
Tabloul clinic al laringitelor cronice banale este caracterizat prin disfonia însoţită de tuse şi hemaj (efortul de expulzare a secreţiilor aderente de mucoasă).
Disfonia poate prezenta mai multe variante, de la simpla oboseală a vocii, până la vocea „spartă” sau „stinsă” a copiilor.
Vocea poate rămâne staţionară (în formele hipertrofice) sau îşi poate schimba aspectul (în formele catarale) chiar în cursul aceleaşi zile: răguşită la sculare, ea se clarifică după ce tusea şi hemajul „au curăţat” laringele de mucozităţile depozitate la nivelul său în cursul nopţii, pentru ca seara, ca urmare a eforturilor din timpul zilei, să se voaleze din nou.
Pe lângă disfonie, tuse şi hemaj, copilul mai poate prezenta o serie de senzaţii neobişnuite la nivelul laringelui, ca: senzaţia de corp străin, arsură, uscăciune, prurit etc.
Profilaxia laringitei cronice banale a copilului constă in combaterea cauzelor favorizante amintite şi în obişnuirea copilului cu păstrarea regulilor de igienă laringiană (vorbitul încet, evitarea băuturilor reci, mai ales dacă copilul este încălzit după joacă, neforţarea vocii în timpul cântatului) etc.
Citește mai multe despre sănătate: CLICK AICI.
Tratamentul laringitelor cronice la copii
Tratamentul laringitelor cronice la copii urmăreşte înlăturarea cauzelor care provoacă laringita cronică banală (adenoidectomie, cauterizarea cornetelor nazale hipertrofice, tratarea sinuzitelor etc.).
Se va asigura un microclimat cât mai prielnic readucerii mucoasei laringiene la starea normală (cameră aerisită, cu atmosferă uşor umidificată, fară praf, fum şi cu o temperatură potrivită). Tonificarea stării generale prin vitaminoterapie, calciu, untură de peşte, lăptişor de matcă etc.
Se va reduce la minim efortul vocal al copilului, prin interzicerea absolută a cititului cu voce tare şi a participării la cor.
Se va asigura o alimentaţie corespunzătoare vârstei, cu interzicerea condimentelor, a alcoolului, îngheţatei şi băuturilor prea reci sau prea fierbinţi.
Tusea va fi tratată prin calmante şi, dacă secreţiile sunt mai abundente şi uscate, prin fluidifiante (bisolvon sau aerosoli cu alfachimotripsină).
Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).
Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!