Insuficiența renală acută. Cauze, simptome, tratament

Insuficiența renală acută

Sursa: medicina-informativa.com

Insuficiența renală acută se caracterizează prin încetarea bruscă și com­pletă sau aproape completă a funcției de excreție renală, adică clinic prin anurie (scăderea diurezei sub 100 ml. în 24 de ore) sau oligurie (scăderea diurezei sub 800 ml. de urină în 24 de ore). Insuficiența renală acută se de­osebește de insuficiența renală cronică, etapă terminală a multor boli rena­le, prin faptul că ea apare brusc și este potențial reversibilă, mulți bolnavi vindecându-se fără urme. Insuficiența renală acută se deosebește de retenția de urină prin faptul că, în acest caz, rinichiul continuă să formeze urina, care însă se acumulează în vezica urinară.

Insuficiența renală acută. Cauze

Cauzele care pot să producă insuficiență renală acută sunt nu­meroase. lată câteva dintre acestea: intoxicații cu diverse substanțe toxice (săruri solubile de mercur, uraniu, crom, arsenic, tetraclorură de carbon, cloroform, ciuperci etc.); unele medicamente (sulfamide, barbiturice, să­ruri de aur, penicilină etc.), boli infecțioase (pneumonii și septicemii gra­ve, hepatită acută, peritonită acută, infecții după avortul septic etc.). Alte cauze: arsurile întinse, intervențiile chirurgicale mari, transfuziile cu sân­ge incompabitil, hemoragiile mari, coma diabetică, vărsături incoercibile, traumatisme grave etc.

Insuficiența renală acută. Simptome

După volumul urinii, în evoluția insuficienței renale acute pot fi deosebite două stadii: stadiul oligoanuric, care durează 8-14 zile și corespunde perioadei de distrugere a celulelor tubilor uriniferi și stadiul poliuric, care apare o dată cu regenerarea tubilor uriniferi.

  1. Stadiul oligoanuric. Apariția oliguriei sau anuriei este deseori pierdu­tă în mijlocul simptomelor diverse produse de afecțiunea care a determinat apariția unei insuficiențe renale acute. În stadiul oligoanuric scade brusc vo­lumul urinar la cantități mai mici de 500 ml. în 24 de ore și uneori secreția urinară dispare complet. Urina poate conține hematii, proteine (în cantitate redusă) etc., iar densitatea urinară scade la 1010 (normal 1015-1020).

Alături de suferința aparatului reno-urinar, se găsesc modificări și din partea altor organe: aparat digestiv, cardiovascular etc.

Tulburări digestive: inapetență, grețuri, vărsături, diaree etc.

Tulburări cardiovasculare: tulburări de ritm cardiac, datorate creșterii nivelului potasiului în plasmă peste limitele normale.

Tulburări nervoase: astenie, amorțeală sau furnicături la nivelul extre­mităților, senzație de înțepături în limbă și buze, uneori confuzie mintală, convulsii și chiar comă.

În urma dispariției funcției de excreție renală, crește ureea sanguină (normal 20-40 mg%), creatinina (normal 0,7-1,5 mg%) și potasiul.

  1. b) Stadiul poliuric. După 10-12 zile de anurie, volumul urinar începe să crească. Volumul urinar poate să crească brusc sau treptat de la o zi la alta. În această fază ureea scade treptat, starea generală a bolnavului se reface, pofta de mâncare revine și funcțiile renale revin la normal. La 90% dintre pacienții care supraviețuiesc, funcțiile renale se normalizează complet în 3-12 luni.

Insuficiența renală acută. Prognostic

Mortalitatea prin insuficiență renală acută atingea 80-90% înaintea introducerii metodelor de dializă. Aplicarea pe scară largă a hemodializei a redus mortalitatea la 15-40% (mai mare în insuficiență renală acu­tă posttraumatică și mai ales în cea obstetricală), dar poate atinge 64% în cazurile produse prin transfuzii de sânge incompatibil. Așadar prognosticul depinde de natura factorului declanșam, de aplicarea corectă a tratamentu­lui, de starea anterioară a rinichiului, de întinderea leziunilor renale etc.

Insuficiența renală acută. Tratament

Tratamentul urmărește, căutarea și tratarea, în măsura posibilităților, a cauzei care a determinat insuficiența renală acută, corectarea tulburărilor electrolitice, îndepărtarea focarelor septice prin metode chirurgicale (dacă este cazul) și tratamentul stărilor septice cu antibiotice, tratamentul com­plicațiilor hemoragice, digestive etc. Tratamentul igieno-dietetic: repaus la pat pe perioada anuriei, regim alimentar desodat, hipoproteic (proteine sub 20 g/zi) și normocaloric (2500 calorii pe zi).

Deoarece tratamentul insuficienței renale acute este foarte complex, el trebuie făcut în spitalele care dispun de o unitate de epurare extrarenală a sângelui (hemodializă).

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *