Insuficiența aortică. Cauze, simptome, evoluție, tratament

insuficienta-aorticaInsuficiența aortică se caracterizează prin închiderea incompletă a orificiului aortic în timpul diastolei, ceea ce face ca o parte din fluxul sangvin din aortă să revină în ventriculul stâng.

Prin refluxul de sânge din aortă în ventriculul stâng în timpul diastolei, se produce o supraîncărcare de volum a ventriculului stâng, având drept consecință dilatația și hipertrofia acestuia, iar ulterior instalarea insuficien­ței cardiace. Insuficiența aortică este mai frecventă la bărbați decât la fe­mei (raportul variază după diferite statistici între 2/1 și 5/1).

Insuficiența aortică. Cauze

Cauza cea mai frecventă a insuficienței aortice este reuma­tismul articular acut, leziunea valvulară apărând timpuriu în cursul acestei boli. Alte cauze: endocardita bacteriană, ateromatoza, sifilisul, traumatis­mele toracice, insuficiența aortică congenitală etc.

Insuficiența aortică. Simptome

Bolnavii cu insuficiență aortică ușoară pot rămâne asimptomatici toată viața și duc o viață normală. Alteori apar tulburări subiec­tive, chiar dacă insuficiența aortică este compensată. Printre acestea sunt mai frecvente senzațiile de pulsații puternice ale vaselor gâtului, amețeli la schimbarea de poziție, cefalee pulsatilă, zgomote în urechi, palpitații.

Cele mai importante simptome sunt: dispneea de efort (exprimă instala­rea decompensării ventriculului stâng), astenia și durerile anginoase. An­gina pectorală survine rar în insuficiența aortică reumatismală.

Spre deosebire de alte cardiopatii valvulare, în insuficiența aortică avem și o serie de semne vasculare periferice. Cel mai frecvent și mai constant dintre aceste semne periferice este dansul arterial. Dansul arterial se exte­riorizează sub forma unor pulsații ample, zvâcnitoare, mai ales ale artere­lor mari ale gâtului și extremităților. Mișcarea ritmică a capului, în ritmul bătăilor arteriale, poartă numele de „semnul Musset”. Pulsul carotidian exagerat poate fi transmis amigdalelor, care se apropie în sistolă și se înde­părtează în diastolă (pulsul amigdalian). Se mai pot întâlni „pulsul luetei” (oscilații sistolice ale luetei), pulsul pupilar (care constă în alternative de mioză în sistolă și midriază în diastolă).

La palpare, pulsul arterial este amplu, zvâcnitor, încât dacă se cuprinde cu podul palmei fața anterioară a antebrațului, se percep bătăile puternice arteriale („semnul manșetei”).

Insuficiența aortică. Evoluție

Evoluția bolii depinde de gradul leziunii, de factorii etiologici și de apa­riția complicațiilor. Insuficiențele aortice mici sau moderate, asimptomatice, au o evoluție îndelungată și un prognostic bun. Apariția anginei pectorale și a insuficienței cardiace întunecă prognosticul.

Insuficiența aortică. Tratament

În insuficiențele aortice bine tolerate trebuie luate măsurile obișnuite de igienă a vieții cardiacilor. În formele de insuficiență aortică la care sunt prezente semnele de insuficiență ventriculară stângă, vor fi redu­se activitățile fizice, se va micșora cantitatea de sare din alimentație și se vor administra tonicardiace și diuretice.

Tratamentul chirurgical constă în înlocuirea valvulei aortice prin prote­ze valvulare.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

1 răspuns

  1. Daniela Galos spune:

    Insuficienta aortica se instaleaza de la nastere sau se pote dobandii in viitor?ultumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *