Mierea, un ajutor pentru pielea cu probleme
Pielea are numeroase probleme. Pistrui, pete, negi, bătături la mâini și la picioare și, bineînțeles, răul cel mai răspândit, coșurile. În cazurile mai grave suntem obligați să ne adresăm chiar unui medic cosmetolog sau dermatolog. Pentru început însă este bine să învățăm a ne descurca singuri. În majoritatea cazurilor o îngrijire atentă și permanentă a pielii cu probleme ne scutește de tratamente.
Îngrijirea pielii cu coșuri
- Se ia un pahar de suc proaspăt stors de castravete, se dizolvă înăuntru o linguriță de miere și se folosește pentru a șterge fața după spălare. După 30-40 de minute urmează să vă spălați fața cu apă fierbinte și apoi răcită.
- Se dizolvă 2 linguri de miere în 50 ml de infuzie caldă de mușețel (pregătită în proporție de 1:10). Se folosește în calitate de mască lichidă înviorătoare pentru îngrijirea tenului afectat de acnee. Se aplică o dată pe săptămână pe fața spălată în prealabil și se îndepărtează peste 20-25 de minute.
- O linguriță de miere se amestecă cu o linguriță de tinctură de gălbenele și un pahar de apă fiartă. Se șterge fața în fiecare zi.
- Propolis – o linguriță, ceară încălzită – o linguriță, miere -1/2 linguriță se amestecă și se aplică pe piele timp de 15 minute.
- A se amesteca: tinctură de hrean – o linguriță, ulei de camfor – 10 picături, polen – 1/3 linguriță, miere – 2 lingurițe, propolis – o linguriță. Se aplică pe față timp de 15 minute.
- Decoct pentru comprese. A se lua o lingură de frunze de salvie peste care se toarnă un pahar de apă clocotită, se fierbe 30 de minute într-o baie de apă. Se lasă să se răcească 50 de minute. Se strecoară, se adaugă 1/2 linguriță de miere. Compresele se pregătesc cu decoct cald.
Îngrijirea pielii cu pistrui și pete
- Decoct de semințe de muștar. Se pregătește decocturi din semințe de muștar în proporție de 1:10 și din flori de crin alb (1:20), se ia câte 25 ml, se adaugă 150 ml de apă fiartă, se dizolvă înăuntru o lingură de miere și se folosește pentru ștergerea și înmuierea pielii pistruiate.
- Mască pentru albirea tenului: peste 2 linguri de pătrunjel mărunțit se toarnă 150 ml de apă clocotită, se fierb la foc mic 15 minute, se lasă să se infuzeze 30-50 de minute și se strecoară, apoi se adaugă o lingură de miere, un gălbenuș bătut și se amestecă bine. Masca se aplică timp de 15 minute, după care se spală la început cu apă fiartă caldă, apoi răcită.
- Rețeta de mască ce îmbunătățește culoarea pielii și-i menține elasticitatea. A se amesteca 100 gr. miere, 25 gr. spirt și 25 ml apă fiartă. Masca întinsă cu ajutorul unui tampon de vată se ține timp de 15-20 de minute, apoi se îndepărtează cu apă caldă. După această mască pielea feței devine elastică și capătă o culoare sănătoasă.
- O lingură de miere se freacă cu fructe necoapte mărunțite ele coacăz negru. Acest amestec se întinde pe față o jumătate de oră apoi masca se îndepărtează și se șterge fața cu suc de lămâie.â
- 50 gr. ceară, 70 gr. miere, zeama unui bulb de crin alb, 2 lingurițe de zeamă de lămâie. Se încălzesc lent, amestecându-se bine. Se aplică asemenea unei măști de față.
Îngrijirea pielii cu riduri
Cosmetica pe baza produselor apicole previne îmbătrânirea prematură a pielii. Cosmetologii din Moscova au explicat că pielea devine uscată la majoritatea femeilor de 40-45 de ani. Pentru a evita îmbătrânirea timpurie a pielii, ea trebuie îngrijită de la 20-25 de ani.
- Mască cu polen. Intr-o piuliță, se freacă bine o linguriță de miere abia cristalizată, 1/2 linguriță de polen, o lingură de smântână. Masca se aplică timp de 10-20 de minute. Se folosește de 12 ori pe săptămână.
- Cremă pentru prevenirea ridurilor. Se ia în părți egale zeamă de ceapă, miere, zeama unui crin alb și ceară albă. Se pun într-un vas de lut, se încălzesc la foc mic până se topește ceara, apoi se ia și se lasă să se răcească, amestecând în timpul acesta cu un bețișor de lemn.
- A se amesteca 1 gălbenuș, 1/2 de linguriță de miere, o linguriță de glicerină, 1 albuș bătut, o lingură de făină de ovăz. Masca se aplică timp de 20 de minute. Se spală eu apă caldă.
- 100 gr. miere se topesc pe foc, se adaugă câte 2 lingurițe de apă și spirt și se freacă bine. Se lasă pe față 10 minute.
- Pielea ridată și veștejită a mâinilor devine elastică și moale, dacă pe timpul nopții aplicați o cremă din o lingură de miere, un gălbenuș, o linguriță de faină de ovăz și purtați mânuși de bumbac.
- Se iau 20 gr. de polen mărunțit în piuliță, 50 gr. de ulei de măsline, 200 gr. miere și se amestecă până devin o pasta, se lasă să se așeze o oră. Se întinde mască pe față timp de 20 de minute, o dată sau de două ori pe săptămână.
- O linguriță de miere ușor cristalizată, 1/2 linguriță de polen, o linguriță de smântână, o linguriță de ceară încălzită. Toate se freacă într-o piuliță. Masca se întinde pe fața spălată în prealabil timp de 15-20 de minute. Masca hrănește bine pielea, netezește ridurile. Se folosește de 1-2 ori pe săptămână.
- O linguriță de miere, 5 gr. de lăptișor de matcă, 10 picături ulei de trandafiri, 1/2 linguriță de glicerină. Se amestecă totul și se întinde în strat subțire peste față timp de 20-30 de minute.
Îngrijirea pielii cu negi
- Se stoarce suc de rostopască, se amestecă cu miere în proporție de 1:1. A se unge negii sau a se șterge cu un șervețel înmuiat în balsam.
- Se pisează semințe de ricin, se amestecă miere și propolis în cantități egale. Amestecul se întinde peste negi.
- Se stoarce suc din frunze și fructe necoapte de smochin, se amesteca eu miere în proporție de 3:1. Cu acest suc se ung negii, petele din naștere, pistruii.
- Se stoarce suc din rută de grădină, se amestecă cu miere în proporție de 2:1. Cu el se ung negii sau se pregătesc comprese.
Îngrijirea pielii asprite de vânt, cu crăpături
- Se iau câțiva cartofi cruzi, se spală și se curăță bine, se dau mărunt pe râzătoare, se adaugă miere (la o jumătate de pahar de cartof ras – o linguriță de miere) și se amestecă. Alifia obținută se întinde într-un strat cu grosimea nu mai mică de 1 cm. pe un bandaj de tifon împăturit de mai multe ori, care se leagă pe porțiunea afectată de vânt. Se ține cel puțin 3 ore. Dacă pielea de pe față e crăpată de vânt, se face o mască.
- Se iau câte 30 de gr. de ceară galbenă, de ulei de silicon și floarea soarelui, apoi se adaugă câte 5 gr. de ulei de măsline și lanolină. Totul se așază într-un vas emailat, se încălzește într-o baie de apă în timp ce se amestecă continuu, până se formează un amestec omogen. După aceea se adaugă 20 gr. miere și se toarnă în flacoane din sticlă închisă la culoare, cu gâtul larg. Balsamul se întrebuințează pentru apărarea pielii de precipitații, acizi, soluții alcaline (în timpul lucrului a se aplica la fiecare trei ore) și, de asemenea, pentru vindecarea iritațiilor pielii. Cel mai mare efect se observă după 3-4 săptămâni de aplicare sistematica a balsamului.
- Cremă pentru mâini. Se ia o lingură de amestec de plante: gălbenele, mușețel, pătlagină și dentiță; se toarnă într-un termos împreună cu un pahar de apă clocotită. Se lasă să se infuzeze 5-7 ore și se strecoară. Apoi se freacă 50 gr. de unt cu o linguriță de miere, se adaugă o linguriță din infuzie și totul se amestecă bine; alifia obținută se folosește pentru îngrijirea pielii mâinilor. Ajută la înmuierea și păstrarea elasticității ei.
- Comprese pentru înmuierea pielii crăpate a feței și mâinilor. Într-un castron se pune 1 pahar de grâu peste care se toarnă 2 pahare de apă, se dau în clocot, se adaugă 2 linguri de miere. Se răcește și se strecoară.
Sursa: ,,Mierea, dicționar de frumusețe și sănătate„, de Maria Kedrova, o lucrare de mare valoare pe care o recomand.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!