Infecția fungică. Recomandări
Unele tipuri de fungi (cele mai cunoscute sunt Candida și Tinea) pot infecta pielea și/sau mucusul membranelor; pot crește sub unghii, între degete sau pe suprafețele interne ale colonului sau ale altor organe. Infecția fungică a pielii apare, de obicei, în locuri unde pielea este umedă, acolo unde suprafața pielii face cută, cum se întâmplă în zona inghinală (tinea cruris) și între degete („picior de atlet“). Un tip de infecție a scalpului cunoscută ca tinea capitis apare, în primul rând, la copiii de vârstă școlară, deși pot fi afectați și adulții. Zonele umede, cu mâncărimi și petele roșii apărute oriunde pe corp pot indica o infecție fungică. La bebeluși, infecția fungică se poate manifesta ca iritație de la scutec care face pielea roșie-strălucitoare la copiii cu pielea deschisă la culoare și maro-închis la cei cu piele închisă la culoare. Infecția fungică în gură este cunoscută ca aftă orală, o boală în care pe limbă și pe mucoasele membranelor gurii se formează ulcerații păstoase albe. Dacă ulcerațiile se sparg, sângerează. Starea este comună copiilor și celor cu sistem imunitar compromis.
Mamele care alăptează fac uneori infecție cu candida pe sfârcurile sânilor, care dau dureri mari în timpul suptului. Când copilul face afte în gură, infecția se poate complica; poate conduce la efectul de „ping-pong“ în care mama și copilul se reinfectează unul pe celălalt.
Infecția fungică sub unghii (paronichia) sau între degete poate produce decolorare și umflături și unghia se poate bomba. În infecția fungică vaginală (infecție cu levuri), este prezentă o scurgere brânzoasă, de obicei însoțită de mâncărimi intense.
Impetigo, cunoscut și ca infecție tinea (pecingine), este o infecție fungică a pielii scalpului. Cauzat de diferite specii de fungi – în special microspori, tricofiți, epidermofiți – este caracterizat prin dezvoltarea unor pete mici roșii care cresc în diametru până la circa 0,60 cm.
Pe măsură ce petele se întind, centrul tinde să se vindece și marginile se umflă, devin roșii și solzoase, dând impresia de inel. La fel ca alte infecții cu fungi, impetigo dă mâncărimi.
Infecții cu fungi recurente sunt un semn obișnuit de scădere a eficienței sistemului imunitar. Persoanele care par cele mai afectate sunt cele care au boli ca diabet sau cancer sau care sunt infectate cu virusul imunodeficienței umane (HIV). Femeile care folosesc contraceptive orale și persoanele care iau antibiotice au risc crescut, ca și persoanele obeze și/sau care transpiră mult.
Infecția fungică. Recomandări
– Mâncați 70% alimente crude. Mâncați multe zarzavaturi proaspete și o cantitate moderată de pește la grătar și carne de pui fără piele, la grătar.
– Nu mâncați nici un aliment care conține zahăr sau carbohidrați rafinați. Fungii se dezvoltă în zahăr.
– Eliminați acele alimente care au tendința să dezvolte secreții de mucus, în special carnea și produsele lactate.
– Evitați băuturile de tip cola, cerealele, alimentele procesate și prăjite, alimentele cu grăsime.
– Păstrați pielea curată și uscată. Expuneți zonele afectate la aer cât mai mult posibil. .
– Folosiți îmbrăcăminte și lenjerie curată de bumbac. Nu folosiți haine și prosoape decât o dată, apoi spălați-le, de preferat cu apă fierbinte, și adăugați clor de albit.
– Încercați ca pielea infectată să nu vină în contact cu pielea sănătoasă. Persoanele care fac infecții pe o zonă a corpului adesea au infecții și pe altele.
– Dacă alăptați și copilul are aftă sau aveți dureri mari la alăptat sau și una și alta, cereți părerea atât pediatrului cât și medicului dumneavoastră curent. Puteți avea o infecție fungică. Atât dumneavoastră, cât și copilul trebuie să vă tratati.
– Ca să tratați impetigo, folosiți un pansament steril și aplicați argint coloidal pe zona afectată. Atât mâinile, cât și picioarele pot fi ținute în soluție, un antibiotic natural care distruge un spectru de 650 de microorganisme.
– Pentru impetigo, amestecați ½ cățel de usturoi zdrobit cu ¼ cană de ulei vegetal. Ungeți zona afectată cu miere, apoi aplicați mixtura de usturoi (evitați pielea sănătoasă). Acoperiți ușor cu tifon, ca să poată pătrunde aerul. Lăsați să stea patru ore.
– Dacă v-ați tratat singur de infecție fungică și infecția dă semne că se înrăutățește, adică se accentuează roșeața și umflătura sau faceți febră, consultați medicul. S-ar putea să fi făcut o infecție bacteriană peste infecția fungică.
– Pentru infecții fungice sub unghii, înmuiați unghiile într-o mixtură de 50% oțet alb distilat și 50% apă pură, timp de 10-20 de minute zilnic.
Sursa: ,,Nutriție și biotratamente″ de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!