Hiperparatiroidismul. Simptome, tratament

HiperparatiroidismulDe cele mai multe ori hiperparatiroidismul este datorat unei tulburări benigne paratiroidiene (adenom paratiroidian) care secretă în exces hormon paratiroidian (parathormon). Hipersecreția de hormon paratiroidian deter­mină tulburări de metabolism ale calciului și fosforului. Excesul de hor­mon paratiroidian produce creșterea mobilizării calciului din oase, hîpercalcemie (concentrație crescută de calciu în sânge) și hipercalciurie (eli­minare crescută a calciului prin urină).

Hiperparatiroidismul. Simptome

De cele mai multe ori boala începe prin dureri osoase care preced apariția celorlalte semne ale leziunilor osoase. Durerile osoase sunt difuze sau localizate, mai ales în membrele inferioare și coloana lombară, sunt spontane sau provocate, continue sau paroxistice.

Uneori începutul bolii se face prin fracturi spontane, apariția unei tumori osoase sau tulburări digestive. Tumorile osoase apar spontan sau du­pă un traumatism și se localizează de preferință pe oasele lungi (tibie, ra­dius, cubitus etc.).

În oase se observă un proces de distrucție progresivă. Prin distrugere și resorbție osoasă se formează cavități chistice (chisturi osoase). Ca urmare a formării de chisturi și a decalcificării difuze, rezistența oaselor scade în așa măsură, încât un traumatism minim, o mișcare neobișnuită, pot produ­ce o fractură.

Un alt simptom constant este hipotonia musculară. Musculatura se atro­fiază, bolnavii se mișcă greu, prezintă deformări și fracturi ale oaselor.

Alte simptome: scăderea poftei de mâncare, greață, vărsături, constipație, oboseală, poliurie cu polidipsie etc. Dacă boala evoluează, apar simptome de litiază renală, pusă în evidență prin colici renale.

Examene de laborator. Hipercalcemia este aproape constantă, atin­gând în medie 13 mg.% (normal 9-11 mg.%). Hipercalcemia se însoțește de hipercalciurie, care poate ajunge la 400-500 mg. în 24 de ore (normal 150-200 mg.).

Examenul radiologic arată decalcifieri la falangele mijlocii, claviculă, femur și formații chistice în mandibulă, coaste, pelvis, membre.

Hiperparatiroidismul. Tratament

Singurul tratament rațional este cel chirurgical, care constă în scoaterea adenomului paratiroidian. Rezultatele operatoare sunt foarte bune, dacă s-a operat în stadiul precoce al bolii, înainte de apariția deformațiilor osoase.

Dacă s-au format calculi renali voiuminoși, se intervine chirurgical.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *