Hemoragie nazală (epistaxis). Cauze, simptome, tratament

hemoragie-nazala-epistaxisHemoragia nazală este cunoscută sub numele de epistcixis, termen prin care se înțelege scurgerea de sânge din nas (rinoragia).

În 90% din cazuri hemoragia nazală (epistaxisul) este în cantitate mică și se oprește spontan, însă sunt și cazuri în care sangerarea pune in pericol viața bolnavului, necesitând intervenția promptă, obligatorie și competentă a medicului.

În presa medi­cală apar periodic publicații referitoare la cazuri de epistaxis grav, soldate uneori cu sfârșit letal.

Hemoragie nazală (epistaxis). Cauze

Cauzele care pot provoca o hemoragie nazală (epistaxis) pot fi cauze lo­cale, generale, traumatisme etc.

Cauzele locale ale hemoragiei nazale (epistaxisului) sunt numeroase: zgârietura cu unghia, inhalația de pul­beri și substanțe volatile corozive, inflamații acute și cronice ale mucoasei nazale (rinita atrofică, sinuzite etc.), suflatul puternic al nasului sau chinte violente de tuse, tumori ale cavităților nazale, etc.

Cauzele generale ale hemoragiei nazale (epistaxisului) sunt de asemenea numeroase: hipertensiunea arteri­ală, boli ale ficatului (ciroze etc), boli ale plămânului (tuberculoza etc.), unele boli infecto-contagioase (gripa etc.), unele boli ale sângelui (hemofilia, leucemiile etc.).

Printre cauzele traumatice ale hemoragiei nazale (epistaxisului) amintim: fractura piramidei nazale, interven­țiile chirurgicale asupra foselor nazale, etc.

Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.

Hemoragie nazală (epistaxis). Simptome

Simptomatologia constă în scurgerea sângelui din una sau ambele fose nazale, picătură cu picătură sau în jet.

Hemoragie nazală (epistaxis). Tratament

Tratamentul urmărește oprirea hemoragiei (hemostaza locală).

Deoarece bolnavii sunt anxioși, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să liniștim bolnavul și persoanele din jurul lui.

După aceea așezam bolnavul de hemoragie nazală (epistaxis) pe scaun, deschidem gulerul cămășii bolnavului, pe care îl vom ruga apoi să sufle nasul, pentru a elimina cheagurile de sânge din nas.

În acest fel se restabilește permeabilitatea respiratorie nazală și putem obți­ne adesea oprirea hemoragiei, fără a mai fi necesar un alt tratament.

Dacă totuși hemoragia continuă, se va folosi un mijloc simplu, acela al compre­siunii digitale pe aripa nazală respectivă, compresiune care poate fi făcută de medic sau de bolnav, timp de aproximativ zece minute.

Alteori pata vas­culară poate fi comprimată prin intermediul unui tampon de vată sau com­presă introdusă în fosa nazală, tampon sau compresă înmuiată în soluție hemostatică de antipirină 10%.

Dacă hemoragia (epistaxisul) nu se oprește prin aceste metode simple, bolnavul trebuie să se prezinte la medic.

Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.

Hemoragie nazală (epistaxis) – VIDEO

Surse inspiratie:
– ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrate de mare valoare, pe care o recomand);
– Internet.

Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *