Ateroscleroza obliterantă cronică a membrelor inferioare
Ateroscleroza obliterantă cronică a membrelor inferioare este o afecțiune arterială obstructivă care determină reducerea progresivă a lumenului vascular și a fluxului sangvin spre membre.
Boala este mai frecventă la bărbați (80% din cazuri) decât Ja femei.
Ateroscleroza obliterantă cronică a membrelor inferioare. Cauze
Cauza cea mai frecventă a bolii este ateroscleroza obliterantă. care reprezintă peste 95% din totalul arteriopatiilor obstructive.
Ateroscleroza obliterantă cronică a membrelor inferioare. Simptome
Bolnavii de ateroscleroza obliterantă cronică a membrelor inferioare pot fi asimptomatici perioade îndelungate de timp.
Pe măsură ce obstrucția arterială se agravează, apare durerea ischemică.
Durerea, care îl aduce pe bolnav la medic, este simptomul principal al ischemiei. Ea nu lipsește practic niciodată și se poate înfățișă sub mai multe aspecte.
Claudicația intermitentă, constă într-o durere intermitentă, resimțită de bolnav ca o crampă musculară sau ca o simplă senzație de greutate, localizată cel mai adesea în musculatura gambei. Durerea mai poate fi localizată și la nivelul piciorului, la gleznă, la coapse sau fesă, în funcție de sediul obstrucției arteriale. Durerea apare Ia efort (mers) după parcurgerea unei anumite distanțe și dispare la scurt timp (1-2 minute) după oprirea efortului, pentru a reveni, cu aceleași caractere, la reluarea mersului și după parcurgerea unei distanțe comparabilă cu cea la care a apărut anterior.
Durerea ischemică de efort, numită și claudicație intermitentă, este adesea unul din primele simptome semnalate de bolnavul de aeroscleroza obliterantă cronică a membrelor inferioare.
Durerile de repaus exprimă un grad mai mare de ischemie. Durerea este mai vie noaptea, este localizată de obicei la nivelul piciorului și degetelor și se ameliorează dacă bolnavul se așează la marginea patului cu gambele atârnate; ulterior durerea devine permanentă și intensă, împiedicând bolnavul să se odihnească.
La nivelul membrului afectat, temperatura cutanată este moderat scăzută, tegumentele sunt palide, iar pielea este uscată, unghiile sunt îngroșate și se rup ușor. În cazul unei ischemii mai severe, pot să apară tulburări trofice, ulcerații și gangrene.
Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.
Ateroscleroza obliterantă cronică a membrelor inferioare. Evoluție si prognostic
Bolile arterelor periferice nu sunt frecvente (0,5-1% din populație) dar prin invalidarea bolnavilor (care poate merge până la amputatii), au o mare importanță medico-socială.
Bolnavii cu aterosclerozâ obliterantă a membrelor au un prognostic vital relativ bun (peste 75% supraviețuiesc mai mult de 5-10 ani). în 75% din cazuri claudicația intermitentă se stabilizează sau chiar se ameliorează, iar în 25% din cazuri suferința ischemică periferică se agravează.
Prognosticul bolnavilor de ateroscleroza obliterantă cronică a membrelor inferioare este dependent de alte manifestări ale aterosclerozei (coronariene, cerebrale), infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale fiind adesea cauza decesului. Dintre factorii care predispun la agravarea bolii, diabetul zaharat ocupă primul loc.
De exemplu, dacă la bolnavii urmăriți 5-10 ani, riscul de amputație este de 5-10%, la diabeticii cu ischemie cronică a membrelor, incidența amputației variază între 18 și 34% pentru aceeași perioadă de urmărire.
Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.
Ateroscleroza obliterantă cronică a membrelor inferioare. Tratament
Tratamentul aterosclerozei obliterante a membrelor are drept obiectiv ameliorarea circulației locale compromise prin obliterarea vasculară și oprirea progresiunii bolii.
Independent de stadiile de evoluție a aterosclerozei, unele masuri generale sunt obligatorii pentru toți bolnavii:
- fumatul va fi interzis, deoarece crește de 4-5 ori nivelul mortalității (în special prin tromboză coronară și/sau cerebrală);
- dietă hipocalorică (la obezi) și hipoglucidică (la diabetici);
- măsuri speciale de igienă la nivelul membrului afectat: încălțăminte comodă și călduroasă, evitarea frigului și a traumatismelor, chiar minime, care pot realiza leziuni ulcerative cu slabă tendință la cicatrizare;
- bolnavul trebuie să meargă pe jos zilnic cât mai mult (să se plimbe). Mersul trebuie să înceteze după apariția claudicației, dar apoi trebuie reluat până la limita toleranței. Mersul pe jos cu regularitate, permite dublarea distanței de mers fără claudicație în 2-3 luni.
Tratamentul cu medicamente cu acțiune vasodilatatoare sunt de obicei indicate la bolnavii cu claudicație mai severă, dar efectele lor sunt îndoielnice, arterele afectate fiind rigide și deci incapabile de dilatație.
Stadiile avansate ale aterosclerozei obliterante sunt considerate ca fiind de competența chirurgiei. în raport cu severitatea tulburărilor, se pot lua în considerare chirurgia vasculară reconstitutivă și amputația (în gangrena aterosclerotică).
Tratamentul balnear, cu băi carbogazoase la Tușnad, Covasna, Vatra Dornei, este de asemenea util în tratamentul bolii.
Surse inspiratie:
– ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrate de mare valoare, pe care o recomand).
Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!