Excesul de sare crește tensiunea arterială?

excesul-de-sareOficialii din domeniul sănătății publice sunt foarte îngrijorați de faptul că dependența de sare favo­rizează creșterea tensiunii arteriale, a incidenței bolilor cardiace, a accidentelor vascular-cerebrale și a bolilor de rinichi.

Când vorbim despre relația dintre sarea de bucătărie și sănătate, vorbim de fapt despre clorura de sodiu, princi­pala noastră sursă de sodiu. Nimeni nu trebuie să consume mai mult de 2300 mg de sodiu pe zi, cam o linguriță de sare de bucătărie.

Consumul zilnic de sodiu recomandat pentru majoritatea oamenilor (copii, adulți peste 50 de ani, afro-americani și orice persoană cu un istoric de tensiune arterială ridicată, diabet sau boli de rinichi) este și mai mic, de numai 1500 mg.

Multe studii au arătat că, cu cât ingerezi mai multă sare, cu atât mai mult crește tensiunea arterială. Vestea bună este că există numeroase studii care arată că, atunci când reduci consumul de sare, scade și tensiunea arterială. Dat fiind că aproape o treime din adulți au tensiunea arterială ridicată, moderarea consumului de sare este un pas important în îm­bunătățirea sănătății.

S-ar putea să gândești: „Cum e posibil ca eu să mănânc atât de multă sare? Nu pun în mâncare o linguriță de sare“. Iată un mic secret: poate să treacă o zi întreagă fără să pui mâna pe solniță și totuși să consumi prea mult sodiu. Și iată de ce: mai bine de 75% din sodiul con­sumat provine din alimentele procesate și mâncărurile de la restaurant, ceea ce face reducerea consumului de sare și mai dificilă.

Îți prezint în continuare câteva sugestii pentru reducerea consumului de sare:

  • Citește etichetele alimentare. Sodiul este trecut la ele­mente nutriționale. Știu că e greu să faci mereu acest lucru, dar încearcă să ții evidența timp de două zile ca să-ți dai seama de unde vine sarea. Citește toate etiche­tele! Chiar și lucruri care n-au gust sărat, ca băuturile carbogazoase, conțin sodiu.
  • Când cumperi alimente procesate, uită-te la varietă­țile „cu sare puțină” sau „fără sare”. O poți adăuga pe urmă dacă e necesar.
  • Experimentează folosind plante și mirodenii ca să dai un plus de savoare mâncărurilor. Îi faci un mare bine sănătății tale și s-ar putea să constați că-ți plac noile arome.

Concluzia doctorului:

Cele mai multe dovezi sprijină ideea că excesul de sodiu crește tensiunea arterială și, de asemenea, că reducerea consumului de sare scade tensiunea ar­terială. Dar, chiar dacă nu crezi că există o legătură între sare și tensiunea arterială ridicată, rămâne adevărul că alimentele sărate sunt mai puțin sănă­toase. Renunță la alimentele sărate și prelucrate ex­cesiv și vei scădea riscul de obezitate și de probleme cardiace.

Sursa: „Spune-mi adevărul, doctore″, de Dr. Richard Besser, cu Jeanne Besser, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, creată pentru a te ajuta să iei decizii în cunoștință de cauză în ceea ce privește sănătatea ta. Ți-o poți achiziționa de aici: link-1.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *