Consum excesiv de zahăr provoacă diabet?
Când aud de diabet, primul lucru care le vine în minte multora este glicemia ridicată. Ideea că un consum excesiv de zahăr contribuie direct la diabet pare logică din mai multe motive. Bolnavii de diabet trebuie să consume dulciurile cu zgârcenie și să-și monitorizeze permanent nivelul glicemiei ca să-l mențină în gama de siguranță.
Așadar, consumul excesiv de zahăr duce la diabet? Mai întâi, să analizăm puțin boala; de fapt, există mai multe tipuri de diabet, fiecare având cauze și factori de risc diferiți.
A. Diabetul tip 1 este denumit și diabet juvenil, deoarece afectează în principal copiii și adolescenții. Se instalează când sistemul imunitar al corpului distruge celulele care produc insulina localizate în pancreas.
Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru. Poate fi declanșat de anumite infecții și, de asemenea, poate fi moștenit. Insulina este un hormon cu multe funcții, dar pentru scopurile acestei discuții vom spune că ea reglează modul în care organismul utilizează glucoza. Fără insulină, celulele corpului nu pot folosi, pentru producerea energiei, zahărul din sânge, care se acumulează. Prin urmare, bolnavii de diabet tip 1 sunt insulino-dependenți, insulina administrându-li-se prin injectare.
B. Diabetul tip 2 este numit și diabet noninsulino-dependent. În cazul acestei boli, pancreasul produce insulină, dar problema apare la modul în care o folosesc celulele. Acestea devin rezistente la efectele sale, ceea ce duce la acumularea de zahăr în sânge. Înainte, se numea diabetul adulților, deoarece îi afecta mai ales pe adulți, dar termenul nu se mai folosește acum pentru că s-a observat apariția lui tot mai frecventă la copii. Există o legătură solidă între diabetul tip 2, obezitate și lipsa de activitate fizică. Ambele sunt factori mari de risc. Lăsată netratată, boala progresează cu simptome care încep să se manifeste treptat, uneori imperceptibil, ani de-a rândul. Vestea bună: dacă îl detectezi de timpuriu, este posibil să-l ții sub control cu schimbări ale dietei și cu exerciții fizice. Nouăzeci și cinci la sută din diabetici au diabet tip 2.
C. Diabetul gestațional este diabetul care apare în timpul sarcinii. Ca și în cazul diabetului tip 2, există legături cu obezitatea, etnicitatea și istoricul de familie. Pentru majoritatea femeilor, glicemia revine la normal la scurt timp după naștere, dar unele rămân cu diabetul cinci până la zece ani după naștere, așa că este important să fie monitorizate cu atenție. Tratamentul acestui tip de diabet este similar cu cel pentru diabetul tip 2.
Diabetul tip 1 nu are nicio legătură cu dieta și cu greutatea corporală. La diabetul tip 2, obezitatea în combinație cu lipsa de activitate fizică și genetica sunt principalii factori determinanți. Dar rolul direct al zahărului ca principal factor care contribuie la diabet rămâne în mare parte nesusținut.
Concluzia doctorului
Dacă-ți faci griji că te-ai putea îmbolnăvi de diabet, nu mai fi atât de preocupat că mănânci prea mult zahăr și concentrează-te mai mult pe atingerea unei greutăți sănătoase, adoptând o dietă echilibrată și făcând exerciții fizice regulate.
Sursa: „Spune-mi adevărul, doctore″, de Dr. Richard Besser, cu Jeanne Besser, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, creată pentru a te ajuta să iei decizii în cunoștință de cauză în ceea ce privește sănătatea ta. Ți-o poți achiziționa de aici: link-1.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!