Cum alegi cel mai performant laptop?

cel-mai-bun-laptopÎnainte să discutăm despre cum putem alege cel mai performant laptop, trebuie să discutăm despre conceptul futureproof, respectiv despre cât de mult rezistă în timp tehnologia până să devină depășită. Conform definiției, nu există cel mai performant laptop și nu va exista niciodată atât timp cât tehnologia avansează zilnic. Ce astăzi este vârf de gamă, peste câteva zile poate să fie depășit. Astfel, alegerea celui mai bun, sau performant laptop, este limitată strict la nevoile noastre.

Înainte să intrăm în detalii, trebuie să mai precizăm faptul că laptopurile se împart în trei mari categorii:

  1. Laptopuri de gaming – destinate evident jocurilor
  2. Workstation – destinate lucrului în 3D, editare foto/video
  3. Laptopuri multimedia – destinate entertainment-ului personal

Cei care doresc cel mai performant laptop, trebuie să se axeze bineînțeles pe performanță, indiferent de categorie. Veți vedea în cele ce urmează câteva aspecte legate de componentele interne ale laptopurilor, de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți cea mai performantă versiune care să corespundă nevoilor voastre.

Vezi rapid o ofertă de preț: CLICK AICI

Cum alegi cel mai performant laptop?

PROCESORUL

E clar că trebuie alese cele mai puternice procesoare. Cu cât procesorul va fi mai puternic, cu atât laptopul își va păstra puterea de procesare imbatabilă pentru mai mult timp. Astfel, dacă laptopul care vă face cu ochiul are la bază tehnologia Intel, e bine să alegeți un Core i7 din ultima generație (Gen. 7 în cazul nostru).

Fanii AMD, probabil cei care doresc gaming, trebuie să meargă pe procesoarele cu cele mai multe nuclee. AMD stă foarte bine la acest capitol, ajungând să concentreze chiar și 8 nuclee într-un singur procesor. De asemenea, mare atenție și la tehnologia de fabricație, exprimată prin nanometri. Cu cât mai puțini nm, cu atât mai bine.

PLACA VIDEO

În primul rând, dacă vrei cel mai performant laptop, ideal pentru editat sau pentru gaming, trebuie să stai departe de plăcile video integrate. Trebuie să stai departe și de versiunile mobile ale plăcilor Nvidia și să optezi întotdeauna pentru laptopurile ce au în componență o placă video dedicată de dimensiuni reale, identică cu cea destinată calculatoarelor. Astfel, e imperios necesar să optezi pentru un laptop ce deține o placă video GTX 1080 cu 8 GB RAM. De asemenea, dacă doriți să folosiți laptopul în editare foto/video/3D, există plăci video business .

Profită de oferta actuală la laptop-uri: CLICK AICI.

DISPLAY

Aici fiecare cu doleanțele sale. Cel mai bun laptop poate să aibă un display de 15 inci sau de 17 inci, în funcție de preferințele fiecăruia. Din punct de vedere al performanței, trebuie să fie un panou de foarte bună calitate cu o rezoluție 4K și refresh rate de 144 Hz. Un refresh rate de 144 Hz va asigura o experiență în gaming mult mai lină, în special în momentele de acțiune intensă. De asemenea, aceste panouri suportă și gamingul 3D.

STOCARE

Clar discutăm despre SSD. Nu are ce căuta un HDD mecanic, antic, într-un dispozitiv intitulat „cel mai performant laptop”. Recomandarea noastră este să optați pentru SSD-urile M.2 care vin montate în sloturi PCIe. Deși majoritatea laptopurilor vin cu M.2 pe SATA3, vitezele PCIe sunt de 5-6 ori mai mari, ajungând chiar la 3200 MB/s citire și 2500 MB/s scriere. Noile tehnologii sunt mai mult decât extraordinare.

Memoria RAM

Dacă discutăm despre un laptop de gaming, probabil 16 GB sunt suficienți, pentru editat foto/video, pentru muncă profesională în 3D este indicat 32 sau chiar 64 GB RAM. De asemenea, este recomandat să optați pentru o frecvență cât mai mare, gen 2400 Mhz. Oricum această memorie DDR4 este upgradabilă, mai puteți pune în timp dacă e nevoie. Indicat este să cumpărați de la început capacitate maximă.

Prinde reducerile de azi la laptop-uri: CLICK AICI.

BATERIE

Despre baterie ar fi câteva lucruri de spus. În primul rând, consumul de energie crește direct proporțional cu performanța. Nu este tehnic posibil în ziua de azi să avem de exemplu un laptop de gaming foarte performant la care să țină bateria 10-12 ore cum ține la un ultrabook, la un MacBook, etc.

Din start trebuie să ne obișnuim cu gândul că dacă ne dorim cel mai performant laptop, indiferent că-i pentru gaming, muncă sau multimedia, nu vom avea niciodată o baterie țeapănă. Totuși, vă puteți orienta în acest sector în funcție de consumul watt/oră și bineînțeles după numărul celulelor. O baterie li-ion cu 9 celule ar fi ideală.

Așadar. Concluzie…

Atât timp cât știți de la început ce anume doriți, vă va fi destul de simplu să urmați firul performanței și să alegeți cel mai performant laptop, care sa fie cel mai bun pentru nevoile voastre. Nu am pomenit nimic despre prețuri în articol, deoarece conceptul de „cel mai performant” se încadrează de obicei în categoria entuziaștilor, a oamenilor care nu pun accent pe cheltuială, ci pe performanță.

Cumpără-ți Acum un laptop de calitate la Promoție: CLICK AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *